Mänskliga rättigheter

5 röster
4016 visningar
uppladdat: 2011-01-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Mänskliga rättigheter

                                                Pkk

Jag hade tänkt skriva om Pkk men sedan så märkte jag att det inte skulle funka, utan jag ska skriva om vad Pkk kämpar för.

För det Pkk kämpar för är kurdernas rättigheter, eftersom turkarna förtrycker kurderna och de har inga rättigheter kvar nästan.
Jag ska inte gå in så djupt om att berätta om Pkk, men Pkk är en grupp gerillas som kämpar för sitt folks rättigheter, och ibland kan det hända att de kanske bryter mot någon lag, men annars det man hör ifrån turkisk media är allt falskt, eftersom den turkiska staten tar hand om all media innan det kommer ut till allmänheten.
Folket runt om kring på jorden anser nu Pkk som en terroristorganisation och har bland annat blivit klassade som terrorister av USA.
Men nu kan jag börja med att redogöra och ta fram några bevis, som bevisar att dem inte är terrorister eftersom FN inte anser dem som terrorister och Pkk är inte med på deras terrorist lista.

Det jag tror och vet är att t.ex. varför USA klassat Pkk som terrorister är för att USA är beroende av Turkiet för att komma åt de länderna i mellanöster som t.ex Afghanistan och Irak.
Det är det som är orsaken till att de klassat Pkk för terrorister, eftersom Pkk försöker sätta den turkiska staten på plats, men har man USA emot sig blir det lite svårt, och återigen finns det ytterligare bevis på att USA inte heller ser Pkk som ett alvarligt hot är att , Pkk håller ju sig till bergen i 'Qandil' som ligger i sydöstra Turkiet, och ett tag så fanns det en undergrupp till terrorist organisationen Al-qaeda som höll sig gömda där i bergen.
Men bara efter en kort tid så bombade USA: S arme bort dem på nolltid.
Men varför inte då bomba Pkk som hållit sig till bergen där i cirka 20 år? Nej exakt eftersom att de inte ser Pkk som ett hot.

Det enda Pkk kämpar för är kurdernas rättigheter och nu ska ja redovisa lite mot vilka mänskliga rättigheter den turkiska staten förtrycker kurderna med.

Det kan bli väldigt många men man kanske ska ta de som verkligen är riktigt normala.

Artikel 1

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

Vissa kurder blir tvungna att bo i vissa områden och får inte bo med andra turkar, rasistiskheten emot dem är väldigt hård, och eftersom att dem inte får någon utbildning så blir det bara värre och värre, och de räknas som om de inte har något värde alls eftersom att dem är kurder, och då ska man inte ens hälsa på en kurd. Så följer den turkiska staten artikel nummer 1? Nej verkligen inte de födds fria och blir inte till slavar, men de behandlas på ett sätt så att det nästan känns som om de inte vore födda fria och med lika värde.

Artikel 17

1. Var och en har rätt att äga egendom, både enskilt och tillsammans med andra.
2. Ingen får godtyckligt fråntas sin egendom

Denna punkt är kanske den viktigaste utav alla skulle jag tro i alla fall för kurderna i Turkiet, efter som de blir av med sina hem som förfäder och familj kämpat sig igenom bara för att sedan tänka på sina barnbarn så blir de av med allting när den turkiska militären kommer och röjer en hel kurdisk by. Alla deras egendomar fråntas alla inkomster dem har fråntas, eller kanske inte allt med en väldigt stor del.
De känner sig förföljda och kan inte gömma sig eftersom de inte har någonstans att ta vägen, och den största möjliga utvägen är att lämna landet pga. Förföljelse och plundring och att de fråntas alla sina egendomar, den turkiska staten vill att kurderna inte ska ha det bra ekonomiskt och korruption är väldigt vanligt i Turkiet så kurderna skulle inte ha en talan ifall de skulle vända sig till en domstol där de också behandlas på ett oerhört förnedrande sätt som kommer till nästa punkt.
Det Pkk kämpar för är att få sina "bröder och systrar" att må bra och verkligen lyckas med livet o kanske bli lite förmögna, men så som den turkiska staten håller på genom att frånta egendomarna och ta stor del av deras inkomst så får turkarna sin vilja in genom att inte få en enda kurd att lyckas i landet och det är just därför de flyr landet till tillexempel ett europeiskt land där de har sina rättigheter som människa.

Artikel 9
Ingen får godtyckligt anhållas, hållas fängslad eller landsförvisas.

Artikel 5
Ingen får utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Dessa två punkter har många kurder i Turkiet utsatts för, eftersom att de är kurder och de fängslades direkt helt utan någon domstol eller någon rättegång.
Väl inne i fängelset så blir de grymt torterade helt utan någon misstanke eller att de gjort något fel.
De åker in för att de pratar kurdiska och "misstänks" hjälpa Pkk.
Och detta är helt normalt, om man åker och hälsar på i turkiskt fängelse och träffar 100 kurder så har cirka 75 av dem inte fått någon rätt till rättegång eller advokat.
Och slutligen de som lyckas fly orättvisan och lämnar landet som sedan söker rättvisan i några av dessa europeiska länder.
När de väl kommer till dessa europeiska länder så blir de väldigt stora anhängare till Pkk eftersom det är oftast Pkk som hjälper dem ut landet och ger dem deras frihet.
Så de kan bidra med tillexempel att man berättar om sin historia eller genom att skänka pengar till Pkk.
Pkk hjälper det kurdiska folket att få sin frihet!

Artikel 19

Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.


Allt hänger ihop, Pkk:s största vilja är att få kurderna att få säga vad dem vill utan att den turkiska staten ska ta in dem som "terrorister". För så fort de pratar på kurdiska så kan en turkisk soldat plocka in dem till fängelset utan att ha en rättegång, och speciellt skulle en kurd prata och säga i media tillexempel " vi vill kämpa för en frihet för oss kurder och ingen ska få ta våran värdighet ifrån oss" så skulle denna snabbt bli uppletat och bli inplockad på ett fängelse och bli grovt torterad.
Ett exempel på detta: en kurdisk man från Sverige åkte ner till Turkiet till en kurdisk by, väl där så pratade han inför folket i byn. Den turkiska staten fick reda på detta och häktade han i sin frånvaro för att han sagt som han tycker och "utsatt den turkiska staten för ett"hot" " ansåg dem. Kurderna har t.o.m. inte rätt att säga och tycka som dem vill utan att åka in i fängelset för falska påståenden av den turkiska staten.

Det jag vill ha sagt här är bland annat att Pkk inte är en terrorist grupp och att Turkiet utsätter kurderna för en grov förnedring.
Alla dessa punkter hänger ihop, jag skulle kunna ta med alla 30 punkter som de mänskliga rättigheterna har och peka på den turkiska staten och säga, detta utsätter ni kurderna för, men Inte ALLA kurder utan i vissa punkter kan det vara ALLA kurder och i vissa kan det vara enstaka. Jag tycker att ifall Turkiet ska komma med i EU så ska man verkligen granska dem väldigt mycket och verkligen ge det kurdiska folket deras män...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mänskliga rättigheter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-01-17]   Mänskliga rättigheter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58843 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×