Reflektioner kring Tyskland

1 röster
3734 visningar
uppladdat: 2011-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Reflektioner kring Tyskland 1870-1945

Innan första världskriget så var tyskarna avundsjuka på britterna och fransmännen. Framförallt var tyskarna avundsjuka på deras kolonier. Tyskland var ett kejsardöme samtidigt som Storbritannien var ett kungadöme. Dock styrdes det mesta av premiärministern i Storbritannien. Det var ganska spänt mellan de flesta länderna i Europa eftersom att det fanns allianser. I och med Balkankrigen så växte sig Serbien större än innan. Österrike-Ungern såg det som ett hot. Tyskarna lovade att stötta Österrike-Ungern ifall någonting skulle hända. Länder i Europa började rusta för krig och snart var det igång. Kriget utlöstes av skotten i Sarajevo.

Gavrilo Princip var en man som var med i den serbiska terroristgruppen Svarta handen. Det var ett gäng nationalister som hade planerat att mörda ärkehertigen till Österrike-Ungern. Ärkehertigen hette Franz Ferdinand och var tronföljare till Österrike-Ungern. Svarta handen hade placerat ut flera terrorister runtom i Sarajevo längs den vägen där Franz Ferdinand och hans fru skulle komma. Två stycken hade ett bra läge att trycka på avtryckaren men ingen gjorde det. Men när Gavrilo Princip såg Franz och hans fru så lyckades han mörda båda. För det sattes han i fängelse tills han dog, vilket var redan fyra år senare.

Jag tror att kriget skulle ha inträffat ändå. Eftersom att det var väldigt spänt mellan länderna så hade de förmodligen drabbats samman för eller senare. Det Gavrilo Princip gjorde var det som utlöste kriget bara. Jag lärde mig att ordet "princip" kommer ifrån Gavrilos efternamn. Kriget startade genom att Österrike-Ungern började mobilisera sina trupper och bereda sig att gå in i Serbien. Det gjorde att Ryssland, som lovat att stötta Serbien började mobilisera sina trupper och likadant Frankrike, som stödde Ryssland. Tyskland hade ju lovat att skydda Österrike-Ungern och ett av länderna anföll, så var kriget i full gång. De enda som inte var med i kriget ifrån början i Europa, var Storbritannien. De gick med i kriget när Tyskland gick igenom Belgien för att sedan vända ner i Frankrike. Det har aldrig varit bra när det är ett gäng mot ett annat. i detta fall, centralmakterna mot ententen. Jag har alltid tyckt att hela Europa ska vara enat. Inte som ett land men med samma valuta och i vissa fall samma styrelsesätt. Dessutom borde man enas om olika åsikter. Det viktiga är dock att man vet vad som händer överallt och att länderna i Europa och runt om i världen hjälps åt. Det skulle göra att alla länder känner sig nära varandra och ett krig som första eller andra världskriget skulle inte kunna startas igen.

Jag tror att Tysklands framgångar innan nederlagen började berodde på bra taktiker. I andra världskriget så var de mycket bättre utrustade och var därför i början överlägsna men inte under första världskriget. Tyskarna har alltid varit bra på att bygga vapen och var redan långt fram i utvecklingen men de var inte överlägsna något av de andra länderna, utrustningsmässigt. Försöket att inta Frankrike är ett bra exempel på bra taktik. Tyskarna försökte gå genom Belgien för att komma in i Frankrike från ett håll som fransmännen inte väntat sig. Dock så fick de Storbritannien emot sig i och med denna handling men tanken är ganska bra. Det var ifrån väst som de hade bäst chanser att ta Paris. Men tyskarna kom aldrig så långt eftersom att de blev anfallna av alla håll samtidigt. Britterna gav inte upp trots att man bombade med zeppelinare och Frankrike gick inte att ta över och ryssarna hotade i Öst.

Till sist tror jag att tyskarna helt enkelt inte räckte till. De hade inte soldater nog till att försvara alla sina gränser samtidigt som man anföll på andra håll. Dessutom så slutade Italien att stötta Tyskland och Österrike-Ungern gjorde inga stora framgångar. När sedan USA gick med i kriget så kunde man inte vinna längre. Jag tycker att kejsaren i Tyskland borde ha insett detta eftersom att USA har förmodligen världens bästa armé. Hade kejsaren varit lite mer uppmärksam så kanske det hade gått bättre för tyskarna. Jag tror att om tyskarna hade gett upp när gränserna var som störst så hade de haft mer kvar. Dock kunde de ju inte ge upp då. Ett land ger ju inte upp så fort det blir minsta lilla motgång men med USA med i bilden så skulle kejsaren gett upp.

Om Tyskland hade kapitulerat så fort USA gick med i kriget så tror jag att de hade haft ett större land efter freden. Då var fortfarande riket stort och segerländerna kan ju inte ta tillbaka allt land som de förlorat. Jag tycker att freden var orättvis. Kriget startades av alla allianser som fanns. Det var inte Tysklands fel. De var i en allians, precis som alla andra. Jag tror att vissa av länderna visste inte riktigt varför det hade blivit krig och därför skyllde man det på tyskarna. Tyskarna fick ju erkänna att krigsutbrottet var deras fel i Versaillesfreden. Dessutom tror jag att både britter, ryssar, amerikaner och fransmän var överraskade av Tysklands styrka.

Ett par år efter kriget så startade det glada tjugotalet. Detta tror jag var bra för länderna i Europa. Dock hade man det bättre om man bodde utanför Tyskland. Men det var inte farligt eftersom att alla länderna  i västvärlden hade ekonomin på topp. Folk levde lyckligt till börsen kraschade. Det var då problemen skapades.

Judarna hade alltid varit ett klokt folk. De var väl utbildade och de hade ofta bra med pengar. Men andra tyskar hade inte det. Det berodde på att judarna hade varit lite smartare än de aktieinvesterande tyskarna. De flesta judar investerade i konst och guld och mycket annat som inte skulle bli värt mindre ifall aktiebörsen kraschade. Därför så hade de pengar men inte tyskarna. Så såg tyskarna det i alla fall. Men riktigt så enkelt kan det ju inte ha varit. Alla judar kan ju inte varit rika, alla tyskar kan inte heller varit fattiga. Det fanns tyskar som hade det bra och judar som hade det dåligt i dessa jobbiga tider. Men majoriteten låg som tyskarna såg det. Eftersom att det hade funnits ett hat mot judarna länge bland vissa så trappades detta givetvis upp när börsen kraschade och olikheterna blev tydligare.

Adolf Hitler hade i ett par år lett ett parti som kallades "nationalsocialistiska arbetarpartiet". Efter börskraschen så lovade han alla ett jobb och hade en plan att göra det. Han ville bygga vägar. Dessutom så skyllde han dagens situation på judarna. Han sa att det var deras fel att Tyskland inte var ett rike med andrum. Ekonomiskt och storleksmässigt. Utan judarna så skulle Tyskland vara ett stort imperium. Dock var det inte många som kände till hans egentliga plan.

Att utrota judarna tror jag hade varit Hitlers plan ända sedan han tog makten. Men Hitler var en smart man och visste att han inte skulle uttrycka sina direkta åsikter redan under sina första tal. Då skulle han aldrig fått makten. Jag tror att Hitler visste precis hur han skulle göra för att få makten och utföra det han ville. Det var att få folket med sig, vad som än gällde. Det gjorde han och han ljög ganska mycket. Att Hitler planerade att utrota judarna ifrån början tycker jag visar sig under vissa uttalanden. Man kanske inte kunde se det på den tiden men nu tycker jag att man märker vad han ville ifrån början. Vägarna, allmän värnplikt och upprustningen är bra exempel på hur han planerade steg för steg. Dessutom visste han att han inte kunde gå framåt utan folket vid sin sida.

På senhösten år 1938 så inträffade kristallnatten över hela Tyskland. Den natten var väldigt hemsk för judarna. Man mördade några hundra judar och slog sönder deras affärer. Dessutom så grep man väldigt många. Jag vet inte vem det var som beordrade detta och det finns förmodligen ingen som lever och vet säkert. Det finns många olika teorier. Anledningen till att det utfördes var att en judisk pojke mördade Tysklands legationssekreterare Ernst vom Rath. Jag tror att Hitler sa till folket att det inte var okej och att något var tvunget att göras. Förmodligen så var det sedan Goebbels som organiserade kristallnatten. Det finns andra källor som säger att det var båda tillsammans men Göring var chef för flygvapnet, Luftwaffe och Joseph Goebbels var propagandaminister. Alltså såg han till att folket i Tyskland var medvetna om situationen i Tyskland. Alltså är han en man som passar mer in till att bära ansvaret till kristallnatten, på order av Adolf Hitler såklart. Jag tror att det var så det hände.

Denna handling blev den hemska början på förintelsen av judar. Jag tror absolut inte att folket organiserade kristallnatten själva för det visade ju sig senare att Hitler höll med om åsikterna som uttrycktes den natten. Han ville också att alla judar skulle utrotas. Till och med barnen för han ansåg att hela det judiska släktet bara var ohyra som förstörde bra saker. Efter kristallnatten hände en rad olika saker som resulterade i krig.

Hitler lyckades lura Neville Chamberlain (premiärminister i Storbritannien) att det inte skulle bli något krig för att han skulle inte invadera fler länder än Tjecko-Slovakien. Enligt mig borde Chamberlain ha insett att ett land kan inte ockupera ett grannland utan att de andra grannländerna blandar sig i. dessutom var Hitler inte pålitlig och ljög för alla som han inte kunde lita på. Hans närmaste män visste vad han ville göra men i ett uttalande sa Hitler" Vi tänker inte kriga mot kvinnor och barn". Kriget blev kanske inte lika brutalt som det varit förr i tiden när man våldtog och mördade all kvinnor som man hittade men jag tycker att han startade ett krig med alla länder i hela världen med tanke på hans mål. Hans mål var världsherravälde och genom att uppnå det, skulle han först få hämnd på segermakterna i första världskriget och sedan utrota judarna. Det skulle dock bli svårt men i och grannländernas hopp om fred så hade han ett försprå...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reflektioner kring Tyskland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-03-08]   Reflektioner kring Tyskland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58883 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×