Om någonting händer av Håkan Nesser

6 röster
15465 visningar
uppladdat: 2011-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

"On någonting händer" av Håkan Nesser

I berättelsen kan läsaren vara tillsammans med berättaren både inne i en lägenhet och ute i ett bostadsområde. Det är sommar och skolan kommer snart att börja. Solen skiner, det är varmt och det känns lite kvavt ("solen gassar").

Berättaren med sin mamma flyttade nyss till en ny lägenhet men varken den eller resten av byggnaden verkar vara ny, inte heller lyxig då "ett par ribbor är trasiga", hissan fungerar inte, det finns även en ritad femuddig stjärna på dörran bredvid. Trots att de har kommit till en ny plats verkar ingen vara glad och nöjd med detta, snarare tvärtom. Ingen är intresserad av att packa upp alla grejer, att göra ordning, bara två flyttkartonger är öppna, resten står kvar, "teven är inte inkopplad än". Mamman tröstar sitt barn istället genom att säga att "det blir nog bra så småningom". Själv är hon trött och mår inte bra ("mamma hostar några gånger till").

Miljön ute är inte bättre. I bostadsområdet finns det allt som brukar finnas (köpcenter, pizzerian, skolan, kyrkan) men allt känns tråkigt och obehagligt. Området är folktomt, bara några som ser arbetslösa ut sitter och nöjer sig med cigaretter och öl på torget. Stadsdelen verkar vara fattig och försummad, både skolan och kyrkan ser "övergivna" ut och "har klotter" på sig.

Genom en promenad som man tar tillsammans med berättare runt området börjar man känna sig deprimerad. Läsaren börjar också undra vad som har påverkat flyttningen. Man vet att mamman har blivit slagen då hon har "en halvmåne av brunt och violett med gult streck i" under ögot. Det finns ingen pappa i berättelsen och jag kan föreställa mig att föräldrarna har skilt sig och att det var på grund av våld i familjen. Barnet fick stanna med mamman och de blev tvungna att hitta ett nytt boende.

Slutet av berättelsen är oklart. En polisbil som står vid pizzerian skapar ett intryk av att något oroande har hänt men det är inte helt säkert. Man vet ändå att det pågår något med mamman eftersom barnet ringer till moster Vanja vilket det bara skulle göra "om någonting händer".

Texten är skriven i nutid, berättarjaget berättar i presens och det är ett Jag som gör det. Tack vare detta hör berättaren till världen som beskrivs. Han kommenterar inte utan beskriver. Eftersom berättare har en begränsad kunskap om världen beskrivs den på ett subjektivt sätt. Författaren beskriver sällan direkt vad som händer utan använder antydningar. Detta händer t.ex. när mamman "trevar lite med fingrarna under ögot" vilket väcker tanken på att hon har blivit slagen. När hon stänger av radion i mitten av sin favorit sångares sång uppfattar man att hon är på ett dåligt humör och har tankar åt andra hållet. När man kommer fram till ett samtal i telefon som mamman har i köket antar man att mamman letar efter någon hjälp och det gäller kanske jobbet eller socialen.

Antydningar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Om någonting händer av Håkan Nesser

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-03-08]   Om någonting händer av Håkan Nesser
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58890 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×