Glaciärsmältning

12 röster
13850 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Glaciärsmältning

Vad är en glaciär?

Vad är egentligen en glaciär, och varför har dessa en så stor betydelse för jorden och mänsklighetens existens? För att ta reda på detta krävs det att vi förstår sambandet mellan glaciärernas uppkomst och dess nedsmältning samt smältningens konsekvenser.

Så, först och främst, hur definierar man en glaciär? Många skulle kanske säga att en glaciär är ett stort isberg, och om man frågar min lillebror tillexempel skulle man få svaret "det är ett såntdär stort berg med snö högst upp på toppen."                                                             Egentligen är det inget större fel på dessa svar, det är ju trots allt så en glaciär ser ut.

Men, vad en glaciär egentligen är, är en anhopning av snö och is som har förmågan att röra sig på grund av sin egen tyngd. När ismassan motsvarar cirka 30 meter is, blir nämligen belastningen från ovanliggande lager så stor att den överstiger isens inre hållfasthet. Av det stora trycket blir isen plastisk och mjuk som en deg. Och det är då som ismassan långsamt börjar röra sig. Glaciärer som täcker stora landområden kallas inlandsisar, sådana finns bland annat på Grönland och Antarktis.

Glaciärerna växer på vintern och krymper på sommarn

Så vad en glaciär alltså är, är en massa av snö och is som är så pass stor att den rör sig helt av egen kraft. Ständigt så förlorar och erhåller glaciärerna massa i form av is och snö. På vintern snöar det på glaciärerna, vilket ökar dess massa, det brukar på ett mer vetenskapligt språk kallas för ackumulation. Snön som faller över vintern blir alltså glaciärernas inkomst som de skall livnära sig på under hela året.

Medelsnittet av snö som faller under vintern på en typisk dalglaciär i Sverige ligger på allt mellan en ynka meter snö upp till kanske tio meter snö beroende på väderleken. Dock kommer inte all snö som hamnar på glaciären i form an snöfall utan en stor del blåser in från andra närliggande områden som snödrev under hårda vinterstormar. Majoriteten utav glaciärerna ligger dessutom i dalgångar, vilket innebär att det ligger i lä för de hårda vindarna och bildar därför något vi kan likna vid en sorts snöfångare. Därför fångar de mer snö än omgivningen. Nu kan vi alltså förstå hur glaciärerna från början uppkommit och hur de byggs på.

När vintern övergår till sommar har glaciärerna alltså samlat på sig så mycket snö som de kan under vintern, precis likt en björn innan den går i ide. Detta är vad som avgör hur pass mycket glaciären kommer minska i storlek under sommarn. När smältningen (som också kallas ablation) börjar så är det framförallt temperaturen som styr hur mycket utav glaciären som kommer att smälta under sommarn.  Ju hetare somrar, desto mer snö är det som smälter.

Vem som helst kan nu enkelt se att det är två processer som spelar mot varandra, glaciärernas snösamling under vintersäsongen mot smältningen under den varmare delen av året. Om den snön som samlas upp under vintern är mindre än den som smälter på sommarn finns det ingen möjlighet för glaciären att överleva, allt kommer tillslut att smälta bort! Så vad som krävs för att glaciärerna ska bevaras är helt enkelt ett någorlunda kallt klimat, så att det blir mer snö som tillkommer på vintern än vad som smälter bort på sommarn.

Att vintern och sommarn ger och tar lika mycket utav glaciärernas massa är vad man kallar massbalans. Massbalans är en mycket känslig klimatindikator eftersom att minsta lilla förändring i klimatet direkt påverkar glaciären.

Massbalansen rubbas av människan

Som nämnt i texten ovan så är det alltså otroligt viktigt att det finns ett balanserat samspel mellan vintern och sommarn för att glaciärerna ska kunna existera. Men i takt med människans industriella utveckling har utsläpp av diverse miljöovänliga ämnen läkt ut i naturen och bidragit till den omtalade och ökända växthuseffekten vilket är ett enormt problem som har lett till en märkbar förändring i glaciärernas smältningar. Eftersom att växthuseffekten bidrar till ett varmare klimat här på jorden så har konsekvenserna utav detta blivit att glaciärerna helt enkelt är på väg att försvinna - och det oroväckande snabbt. Inte bara växthuseffekten bidrar till ett varmare klimat utan även uttunningen av ozonlagret som just nu pågår för fullt. Visst finns det andra faktorer som också bidrar till det allt varmare klimatet men dessa två faktorer är förmodligen de som spelar störst roll för den globala uppvärmningen och båda är tagiskt nog orsakade av oss människor. Vi människor är bekväma av oss, om vi ska någonstans så tar vi bilen, dessutom så är vi ganska bortskämda också, vi vill ha det nyaste och coolaste inom teknologin och tänker inte alls på hur mycket avgaser som släpps ut från industrierna för att tillverka just den där häftiga platt-TV:n som vi bara måste ha. Och dagligen så handlar vi varor i affärerna som producerats både miljöovänligt och långt bort så att det släpps ut en massa avgaser när de ska fraktas till oss. Vad som är skrämmande är att det inte är särskilt många som ens tänker på att så mycket av det vi dagligen gör har en så stor påverkan på naturen.

Konsekvenserna utav glaciärsmältningen

Om smältningen utav världens glaciärer fortsätter i den takt som den gör idag kommer jorden och mänskligheten snart att drabbas utav både stora och alvarliga problem. Konsekvenserna kommer minst sagt att bli katastrofala och dom kommer att påverka hela världen.

Jag ska nu berätta om vilka konsekvenser glaciärsmältningen skulle kunna få, och jag har fyra olika och möjliga alternativ som förmodligen kommer att inträffa ungefär samtidigt.

Till att börja med vad som skulle kunna inträffa om nu alla glaciärer i framtiden smälter är att vi som bor här uppe i Norden skulle få det riktigt kallt om öronen, ja det är till och med så pass illa att vi till och med skulle kunna få en ny istid. Detta beror på att vi har så mycket is här uppe, hela nordpolen, grönland och lite utav Sverige och Norge är ju i stort sätt täckta utav is, och ifall all den isen plötsligt smälte och rann ner i havet så skulle det kalla vattnet från smältningen tvinga golfströmmen att ändra riktning. Det är ju tack vare att golfströmmen för med sig varmt vatten ifrån den mexikanska golfen upp till oss i norden som vi har ett tempererat klimat här, om golfströmmen inte fanns så skulle vi egentligen ha samma sorts klimat som det är i Sibirien eftersom att det  ligger på samma breddgrad som oss. Så om glaciärisen smälter skapar det stora massor av kallt vatten som "tvingar bort" det varma vattnet som golfströmmen för med sig och då kommer vi helt enkelt att få det riktigt kallt här i Norden.

Något annat som dessutom kommer att inträffa i samband med glaciärsmältningen är att isen som smälter och rinner ner i vattnet kommer att ha så stor volym att flera lågbelägna länder runt om i världen kommer att hamna under vattnet, ett exempel på ett sådant land är Nederländerna. Detta betyder alltså att flera miljoner människor kommer tvingas lämna sina hem för att inte hamna under vattnet. Flera viktiga industrier och jordbruk i dessa länder kommer att gå helt åt spillo då de inte går att förflyttas och kommer begravas under ytan.  Detta betyder att vi förlorar platser och möjligheter för resurser, alltså kommer vi få mindre plats att leva och att framställa resurser på.

Dessutom kommer vi inte att kunna bevara den biologiska mångfalden om glaciärerna smälter då dessa är hem för flera olika arter. Pingviner och isbjörnar är exempel på djur som i framtiden endast kommer vara möjliga att finna på djurparker, i det fria kommer de inte att finnas eftersom att deras livsmiljö - glaciärerna, har smällt. Ett tragiskt öde väntar dessa djur då de plötsligt en dag kommer att simma och simma men aldrig hitta någonstans att vila på, tillsist kommer de att drunkna utav utmattning.

Nu har jag tagit upp att vissa områden kan hamna under vatten medans andra kan drabbas utav polarklimat, men vad som också kan drabba vissa områden är torka och brist på dricksvatten. Om tillexempel Kilimanjaro eller Himalayas glaciärer skulle smälta hotas kanske en miljard människor utav brist på färskvatten. Eftersom att de människor som bor i områden nära bergen är beroende utav de älvar och floder som rinner ner från bergens toppar så skulle dessa helt enkelt inte kunna överleva. Vad som föst skulle hända är att områdena skulle drabbas av översvämning då isen så snabbt smälter bort. Därefter skulle vattnet torka upp och då drabbas områdena av både torka och vattenbrist.

Vad kommer tillslut att hända?

Allt som jag nämnt ovan bidrar till en enorm folkflyttning och vi kommer få flera miljoner, ja kanske till och med miljarder klimatflyktingar.  Att så många människor är utan hem och tvingas flytta blir mycket problematiskt eftersom att jorden redan är grovt överbefolkad. Detta betyder att ett större antal människor kommer behöva samsas på en mindre yta och mindre resurser en vad som fanns innan. Kampen om jordens resurser kommer att hårdna rejält, priserna kommer stiga på allt. Detta kommer skapa större klyftor mellan rika och fattiga i samhället eftersom att de fattiga knappt kommer ha råd att leva normalt.

Därför är det viktigt att vi redan nu börjar motarbeta glaciärsmältningen redan idag, alla måste ta sitt ansvar för att förbättra miljön på jorden. För vem vill egentligen l...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Glaciärsmältning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   Glaciärsmältning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58999 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×