Operation Barbarossa

9 röster
9716 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Operation Barbarossa är namnet på en välplanerad invasion av Sovjetunionen som inleddes 22juni 1941. Hitler hade skrivit på ett avtal som chockade många om att inte invadera Stalin, han gjorde detta för att slippa kriga på två fronter och på så sätt slippa dela upp sin arme och resurser. De skulle istället dela upp Europa mellan sig. Men den framgångsrike Hitler ville ha mer. Han var kunnig inom historia, geografi och religion och ändå gjorde han om Napoleons misstag.

Hitlers arme bestod av 3,5 miljoner man, 600 000 motorfordon 750 000 hästar 7500 bombplan och en hel del jaktplan som var uppdelade i tre fronter som var utspridda från Östersjön till Svarta havet som sammanlagt var 290 mil lång. Den första fronten som kallades nord skulle gå genom Baltikum och Leningrad, dom fick även hjälp av Finland som ville ha revansch sen vinterkriget 39-40, den andra fronten "mitte" skulle ta Smolenks och Moskva, den tredje och sista fronten Süd skulle gå genom Krims och Kaukasus (Ungern), dom skulle efteråt ta Stalingrad. Mot Tyskland hade Sovjet 4.7miljoner man och fler stridsvagnar och plan än Tyskland men dom flesta var gamla och o moderna.

Det Hitler tänkte var att han skulle gå in i Sovjet med en stor arme och vinna fort. Sovjet hade fått mycket information om att Hitler skulle attackera men ville inte tro på något. Stalin trodde bara att det var falsk information för att dom skulle mobilisera Sovjetunionen, och dom som trodde på varningarna vågade inte stå upp mot Stalin, och gissa om Stalin blev förvånad när Tyskland gick in i   Sovjet med det största fälttåget i världshistorien, först ville inte Stalin tro på det han såg och sen gick han nästan underjorden och Sovjet ledning saknades i flera dagar och det gjorde det bara lättare för Tyskland. Trots att Stalins arme var större så hade dom väldigt dåligt med bra ledare och det var Stalins fel som 1937 hade avrättat 30000 officierar som motsvarade 90%.

jag tycker det var otroligt korkat gjort av Stalin och Molotov (Sovjets utrikesminister) som med lite tillit, vett och historia förstått att Hitler skulle attackera dom, men som det värkar tänkte Stalin bara på sig själv.

Operation gick otroligt bra för Hitler i början dom fick inte mycket motstånd bara ca 2.5 miljoner ryssar som dom tog ner lätt och dom slog ner stor del av Sovjets flygvapen som stod på marken dom marscherade 90km och allt detta på första dagen. Att det gick så bra för tyskarna visade sig sedan vara en stor del till att det gick så dåligt i slutet och förlusten, officerarna trodde man skulle va klar innan vintern och därför tog dom inte med någon vinter utrustning. Längre in i landet använde använde Sovjet sig av "de brända fältens taktik" som dom använt mot Napoleon som funkade väldigt bra. I oktober hade var Tyskarna bara 65km ifrån Moskva men då kon en otrolig nederbörd som ledde till gyttja och lera överallt detta gjorde det väldigt svårt för armen att fortsätta och mattransporten kunde häller inte heller komma fram lika lätt och dom kunde inte ta mycket mat från områdena för dom var nerbrända. Sen kom vintern och kylan, redan 13 oktober var 22minus och många frös ihjäl och dom flesta pansarvagnarna hade frusit fast för dom trodde ju att dom skulle vara klara för länge sen och faktum var att det skulle dom kunna vara för tyskarna hade tillfälle att ta Moskva men den maktgalne Hitler ville lägga sig i taktiken, lyssnade inte på sina officierar och hans hat mot kommunismen fick honom att hellre döda Sovjeter istället för att vinna kriget. Stalin hade 40 stabila divisioner i Sibirien som var där för att skydda dom mot eventuellt anfall från Japan men när det inte hände gick alla divisioner till Moskva och försvarade, detta gick väldigt bra och dom hade vinterutrustning.

Tyskland södra arme hade kommit till Stalingrad som planerat men när generalerna vill vända sa Hitler ifrån och detta ledde till att tre ryska arméer  kunde ta 300 000 tyskar och det var början på slutet av ett förfärligt krig. Efter det gick det bara sämre för Hitler som vägrade kapitulera, ett stort problem hos diktatorer är att dom saknar sympati, det leder till att dom tror att dom kan vinna alla krig och gör dåliga beslut och då får många miljoner människor lida helt i onödan.

Resultat  

Sovjet vann slaget men med en osäker summa dödade och en stor del av deras land hade blivit förstört det är  svårt att veta hur många som dog för på en del sidor står det 20miljoner och på andra bara 4miljoner (soldater) och tex på Wikipedia står det att bara 190 000 tyskar dog men det är svårt att tro när Stalin tog många fler än så och  han kunde ju knappast ha låtit alla leva när han tycker det är okej att döda 30 000 av sina egna officerare.

Analys

Det som räddade Sovjet var kylan som tog död på många soldater, Den Sovjetiska kämpaglöden

"allt för sitt land", ca 500 000 man hjälpte till i kriget genom att gräva...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Operation Barbarossa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   Operation Barbarossa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59014 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×