Unga Modeslavar

2 röster
3478 visningar
uppladdat: 2011-12-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Se upp märkesnördar med fåfänga föräldrar!

Gucci skor för nyfödda, Lacoste pikéer till yngre och märkesjeans för tonåringar är påträffande fenomen i vår vardag. Snarare är detta det heta samtalsämnet kring matbordet. Stressade föräldrar med barnen i hälarna på jakt efter de senaste plaggen från Replay kan mötas dagligen. På senare år shoppar föräldrar allt mer dyra märkesplagg för sina barn. Varje dag ses unga med exklusiva kläder på sig. Att Paris Hilton trampar runt i ett par Marc Jacobs stillettklackar iklädd i en Dolce & Gabbana klänning har vi ändå vant oss vid men att våra barn inte längre vill ha leksaker utan märkeskläder är något nytt. Troligtvis håller alla barn att bli outhärdliga märkesnördar. Vad har då framkallat detta beroende? Denna fåfänga har format många av dagens barn. Idag har det vuxit till ett problem med många biverkningar.

Konsumtionen av märkeskläder för unga har på senare tid varit betydande. Självklart kommer mycket från modevärlden men också från föräldrarna. Eftersom de har kontroll över pengarna bestämmer de var barnens utgifter ska läggas på. Med tanke på att det är bra av olika skäl att köpa märkesplagg gör föräldrarna allt för att uppnå ”idealet”. Vad har egentligen minderåriga för nytta av märkesvarorna?! Barnen blir inte bättre för det. De blir inte mindre lyckliga över att få en klänning från H&M istället för NK. Fast det kanske är viktigt för föräldrarna att se sitt barn med ett tryck på tröjan där det står med feta bokstäver DIESEL. Det ger ju säkert mer status, eller? Personligen fick jag den största chocken när jag såg en 8 årig flicka tralla förbi med en Canada Goose jacka på sig och en Louis Vuitton väska i handen, och hon är inte ensam om det.

Många barn verkar ju vara helt galna i märken. I så fall måste det vara föräldrarnas ”förtjänst”.

Många vuxna köper riktigt dyra märkeskläder för sina barn redan vid de första åren. Charlotte Perelli är av dem. Redan i vagnen var hennes ungar klädda i Burberry, Ralph Lauren och en rad andra designerkläder. Hon handlar dyra plagg till dem samtidigt som hennes samvete säger emot. I samma veva påstår hon att märkeskläder för barn är onödigt. Charlotte säger själv att det gör dem inte lyckligare. Var finns då logiken i detta ”onödiga” slösande? Visst kan det vara så att föräldrar vill visa vad de står för. Då är sannolikt pappan den nye VD:n för Eriksson och mamman inte långt efter. Det ju vikigt att alla ser hur bra familjen har. Barnet blir då en symbol för status. Egentligen handlar det bara om de vuxnas egoistiska fåfänga. Från början var ju designer plagg avsedda för vuxna rika människor i fina kretsar. Genom märkeskläder skulle de visa sin status. Eftersom tiden går ändras också synen. Nu är barnen mycket i fokus.

Därför förs allt över på dem. Själv skulle jag kalla barnen för offer. Jag tycker att hela statusidealet bland föräldrar är ett naivt påhitt. Speciellt arg blir jag då barn hamnar i samma bana. Barnen är ju försvarslösa och vet inte vad dem utsätts för. Däremot kommer konsekvenserna för föräldrarnas högfärd barnen ansvara för senare i livet.
Helt omedvetet blir föräldrarna det egentliga hotet mot barnen. Det enda dem inte förstår är att de försätter barnen i en ond cirkel med detta märkesberoende. Omedvetet dras de snabbt in i den. Märkeskläder blir idealet för varje ung människa. Istället för att ägna sig åt någon sportaktivitet kommer mycket energi att spenderas på en shoppingtur i en exklusiv affär. Den största drömmen blir inte längre att få en svartprickig ponny utan att vara först med den snyggaste Fendi väskan. Barnen blir föräldrarnas verk.

Denna märkeshysteri har också många andra betydande följder. Dels blir barnen mer fixerade vid märkesvaror, och därmed utseendet, dels skapas många konflikter. Avundsjuka bland kompisar och utstötande blir nu något centralt. Barn som inte ”tillhör” det coola gänget med märkeskläder hamnar utanför.

På så sätt blir segregationen större bland annat i skolklasser. ”Vi och Dem”. Var det detta som de fåfänga föräldrarna strävade efter? Antagligen inte. Problemet &...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Går under kategorin noveller/dikter då jag inte behövt använda källor.

Kommentera arbetet: Unga Modeslavar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-12-19]   Unga Modeslavar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59064 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×