Recension om filmen Prinsessa

1 röster
3607 visningar
uppladdat: 2012-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Recension Prinsessa

 Filmen Prinsessa är skriven och regisserad av Theresa Fabik. Som gjort en imponerande film som handlar om drömmar, motgångar och att våga tro på sig själv. Zandra Andersson gör ett strålande jobb som huvudkaraktären Maja, en 18-årig tjej som drömmer om att bli skådespelare. Problemet är: att hon är stor och klumpig och att omvärlden inte tror på henne. Att det Maja drömmer om kommer alltid förbli drömmar.

 Maja lever i en liten stad som heter Alingsås. Man får känslan av att det är tidigt på 2000-talet. Hon lever där med sin mamma, pappa och bror.

 Maja möter Erika på ett bröllop där Erika filmar en bröllopsvideo. Maja ser sin chans och lämnar ett meddelande på Erikas kamera. Ett meddelande som handlar om att Maja vill bli skådespelare och om Erika vill så får hon göra en film med henne.

 Erika har vissa ekonomiska bekymmer och behöver komma på en ide som tv-bolaget kan satsa på. Erika drömmer om att bli dokumentär filmare ser sin chans, och kontaktar Maja. Hon säger att dem ska göra en dokumentär film om Majas liv, hur det är att ha drömmar, och hur man kämpar för att nå sina mål.

 Erika kontaktar en kille och förklarar för honom om hennes planer om att dokumentera Majas liv. Hon visar honom en video där Maja fastnar i dörrhandtaget och hon ramlar. Han tycker att det är otroligt roligt och tycker att det kommer bli en bra komedi. Erika som inte alls tänkt sig en komedi vet inte vad hon ska säga till Maja.

 Maja är med i skolans teatergrupp och hon är den som tar gruppen på mest allvar. Hon vill oftast spela huvudrollen men får mest spela dem komiska rollerna då huvudrollerna oftast består av smala och nätta flickor. I teatergruppen finns också den populära killen Alex som, utan att någon vet om det, beundrar Maja för sin ambition och att hon vågar vara sig själv.

 En dag så ringer det på Majas mobil. Hon ombeds en roll och är välkommen till studion i Stockholm. Maja blir överlycklig och ser detta som sin chans. Sin egen chans att bli den skådespelare hon alltid drömt om. Erika blir glad för hennes skull. När Maja berättar för teatergruppen att hon ska få vara med i en serie och ska åka till Stockholm ser Alex ber Maja att han ska få följa med. Han säger att han vill träffa sin bror som han inte träffat på väldigt länge.

 Några dagar senare och dem är iväg mot Stockholm. Erika släpper av Alex vid torget och sedan så åker hon och Maja till studion. När dem är där så får Maja läsa manuset. Där ser hon att hon ska spela en grotesk fet och fet roll. Maja ger inte upp och bestämmer sig för att spela rollen. Detta är ju hennes chans! Men när hon knackar på dörren och de andra rollerna blir äcklade och publiken skrattar blir hon sårad. Riktigt sårad. Hon fortsätter spela sin roll ut men sen när hon är logerna bryter hon ihop. Hon inser att hon aldrig kommer bli skådespelare. Att hennes drömmar kommer krossas på grund av samhället och hur det ser ut idag. Att alla ska vara supersmala och supersnygga. Att hon bara kommer få roller som grotesk fet och ful. Erika tröstar henne och säger att Maja var jätteduktig. Att det inte alltid kommer vara såhär. Att samhället kommer någon gång acceptera henne som hon är.

 De bestämmer sig för att gå hem till Erikas lägenhet som hon har i Stockholm. Där i trapphuset så sitter Alex. Han säger att hans bror hade glömt bort att han skulle ha kommit. Man känner redan nu att det är någonting som Alex döljer.

 Under den kvällen så blir Alex och Maja mer bekanta med varandra och man anar  att Alex accepterar henne för den hon är.

 Dagarna i Stockholm är över och dem åker tillbaka Alingsås. När dem ska lämna av Alex så blir det en väldigt dålig stämning mellan honom och Maja. Han vågar inte riskera att någon ser honom tillsammans med Maja. Hon blir såklart sårad och skäller ut honom.

 Maja fortsätter att gå i skolan och bävar sig inför hennes debut i tv:n samma helg. Då hela Sverige skulle kunna se henne som en grotesk fet och ful tjej som alla skrattar åt. Erika fortsätter att filma Maja och hennes vardagsliv.

 En dag så får Erika ett brev. Att filmen hon filmar är en komedi och kommer heta "FETT". Titeln är något som Maja antagligen bli sårad av. Men det står också i brevet att Erika kommer tjäna 50 000 kronor. Hon vet inte vad hon ska göra. Såra Maja och ta emot pengarna som hon är i så stort behov av? Eller skulle hon neka? Tillslut så skriver Erika sin underskrift på brevet och helt plötsligt så är Maja en person som människor kommer skratta åt.

 Majas mamma är glad att Maja ska vara med i tv. Hon bjuder in familj och vänner lördagen då Majas debut är. Maja är panikslagen och vet att dem kommer inse att det är en kränkande roll.

 När programmet är slut så sitter dem vuxna tysta. De inser att Maja fick en hemsk roll. Maja sitter tyst och skäms. Erika filmar alltihop.

 Framför Erikas kamera i en intervju säger Majas mamma att hon inte tror att Maja kommer kunna leva upp sin dröm. Allt detta hör Maja. Hon blir ledsen såklart. Sårad att hennes mamma inte tror på henne.

 Skolan är snart slut och teatergruppen har den stora teatern att göra. Majas roll blev den mest uppmärksammaste. Hon var fantastiskt duktig och hennes roll berörde alla i publiken. Alla i teatergruppen blev stolta över henne och när dem tog emot applåderna log Maja. Hon skrattade och kände att på en scen var där hon hörde hemma.

 Erika får ett bröllop att filma. Det värsta är att det är hennes ex-pojkväns bröllop. Hon försöker se ut som att hon inte bryr sig så mycket. Att hon bara gör det för pengarna. Bröllopet är i fantasytema och Erika är tvungen att klä ut sig i ett träd/busk dräkt. Bröllopet slutar i katastrof.

 En dag så kommer Alex. Han har någonting viktigt att berätta. Men han säger att han inte tänker berätta så länge Erika är där och filmar alltihopa. Erika säger att det är okej, men ändå så gömmer hon kameran i Majas rum. Den är på och filmar ljudet av Alex röst då han berättar det viktiga. Han säger att han litar på Maja. Att hon är den första han säger det till. Han berättar för henne att han kanske är homosexuell. Att han bara ville följa med till Stockholm för att han bestämt en träff med en annan kille. Han berättar också att han gillar att sy kläder. Maja blir självklart förvånad och säger att han är ju tillsammans med Nathalie men också att hon är stolt att han litar på henne. Alex säger att det bara är förklädnad.

 Sen så går det utfört. Alex märker att kameran är i rummet. Han tar bandet och har sönder det. Han vill inte att detta ska vara med i filmen. Maja som trodde att hon kunde lita på Erika. Maja går då in i Erikas gästrum och ser brevet om licens att få göra en film. Filmen är underskriven av Erika och Maja ser att filmen kommer heta "FETT". Hon märker också att det är materialet med Maja som kommer utgöra filmen. Maja säger åt Erika att flytta ut. Att Maja inte tänker vara med i den filmen.

 Studenten närmar sig. Maja måste ha tag på studentklänning. Men på grund av hennes övervikt så måste hon gå i en affär för större storlekar. Hon tycker att det är jättepinsamt och mår dåligt av att vara där. Hon, eller mer hennes mamma, väljer ut en klänning som hon tycker att maja ska ha. Klänningen är omodern och Maja är inte nöjd med den. Sedan så ser hon Alex i skyltfönstret.

 Alex säger att han kan sy om Majas klänning. Göra den finare. Sexigare. Maja går med på förslaget och dem börjar arbeta.

 Samtidigt så sitter Erika i sin lägenhet i Stockholm och kollar på videoklipp. Videoklipp där Maja är med. Videklipp där Maja säger väldigt många känslosamma saker. Erika ångrar djupt att hon skrev på pappret. Hon säger till sig själv att hon ska ge dem en video. Därefter så börjar hon redigera filmen.

 Studenten är här och alla är glada och lyckliga. Eleverna står uppe på podiet. Alla förutom Maja och Alex. De är försenade! Alex familj sitter i publiken och undrar vart han är. Tillslut så kliver dem in i rummet och de går med stolta steg fram till podiet.

 Majas klänning är jättefin och Alex har klätt sig så att man inser att han är homosexuell.

 Studenten går bra och Maja är lycklig. När hon står i en vagn så ser hon Erika i publiken. Maja ler åt henne.

Vad jag tyckte:

Jag tyckte att filmen var bra och den hade...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.svd.se/kultur/film/trovardig-prinsessa_3505183.svd http://film.nu/filmrecensioner/prinsessa/1060.film http://www.dvdkritik.se/recension.php?id=1883

Kommentera arbetet: Recension om filmen Prinsessa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2012-11-08]   Recension om filmen Prinsessa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59152 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×