Novel sammanfattning

16 röster
28525 visningar
uppladdat: 2006-03-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Novell sammanfattning



Jag har läst novellen ”Mod” skriven av Per Nilsson. Huvudpersonen i novellen framställer sig som en modig vardagshjälte. Novellen börjar med att huvudpersonen lyssnar på ett telefonsamtal. Han hör att någon som heter Maria kommer att råka illa ut. Han vet inte riktigt hur, men muskelknutten som ringer telefonsamtalet låter mycket hotfull. Han följer efter muskelknutten och hör ett skrik fyllt av smärta. ”Jag har ringt polisen” skriker han genom brevinkastet, varifrån skriket hördes. Han räddade Maria.

Sedan så uppdagas sanningen. Han är lika feg som resten av oss, han räddade inte den stackars flickan från muskelknutten. Han visste inte ens om något hade hänt eller om något skulle hända. Han stod kvar på samma ställe där han hörde telefonsamtalet och gjorde inte ett skvatt.

Språket i boken är välformulerat, författaren använder sig av många fina ord för att beskriva de olika tingen i boken mycket noggrant. Tillexempel ”Det blev tyst. Dödstyst. Hela uppgången fylldes av änglar. Jag hade tagit tre steg tillbaka, jag stod på helspänn och väntade, beredd att rusa ut om Svensson-dörren öppnades”. Sida 48 tredje stycket

Även om novellen späckats med detaljer och språklig briljans så finner jag vissa fel. Ingens texter är felfria, men om man skriver texter på så pass hög nivå att de hamnar i en bok så borde man kunna formulera meningar rätt. Till och med i citatet ovan finner vi ett av dessa felen, förkorta meningar. Vissa meningar består av enbart ett eller två ord.

Jag har nu beskrivit både miljön i boken och språket. Kvar att analysera är personerna. I novellen så ingår bara tre personer, huvudpersonen, muskelknutten och Maria. Man får inte något beskrivet om Maria. Man får enbart lyssna på huvudpersonen tankar, man får inte veta hur han ser ut eller vem han är. Jag tror författaren försöker få oss att känna oss som om vi vore huvudpersonen. Att vi ska känna skuld om vi inte hjälper någon om vi hamnar i en liknande situation. Däremot får man väl beskrivet för sig hur muskelknutten ser ut, en välbyggd latinsk gangster.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja tillägga att novellen var värt besv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Novel sammanfattning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-27]   Novel sammanfattning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5928 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×