hitler

3785 visningar
uppladdat: 2015-02-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hur kom Hitler till makten?

Hur gick det egentligen till? Hur kunde en man som Hitler komma till makten? Judehat, nationalism, krokig barndom, självbiografiska förvrängningar, propaganda, antikapitalist eller antikommunist? Hitler var en man med flera olika sidor. Beroende vem han talade till eller med. Ett är säkert, han hade ett enda mål, och skämdes inte för att göra allt som krävdes för att nå det.

Jag tror att man kan säga att allt började långt bak under Hitlers barndom. Med en far som varit otrogen och ständigt pressade Hitler till att bli statstjänsteman. Kom Hitler närmare sin mor, då hon var den enda människan som han någonsin älskade. Hitler blev aldrig mobbad, snarare framstod han mer som en ledare bland kompisarna. Skolan var dock svårare, då Hitler föredrog att dagdrömma och att måla före studierna. Vid 16 års ålder avbröt Hitler sin skolgång för att bli konstnär. Vilket bekostade hans mor väldigt mycket. Han sökte till konstakademin i Wien men kom inte in och fick leva på att måla vykort.

Kort efter flytten till München 1913 anmälde han sig frivilligt till den tyska armén under det första världskriget 1914. I sin bok Mein Kampf skrev han ”Jag föll på knä och tackade himlen av överfullt hjärta för att den hade skänkt mig lyckan att leva i denna tid”. Han hade fått ett mål i livet, han var på väg någonstans.

Början på allt Efter kriget var Tyskland besegrat. Kejsaren abdikerade och flydde till Holland, landet leddes av en provisorisk regering av socialdemokraten Friedrich Ebert. 1919 undertecknades fredsfördraget i Versailles. Det sägs att Hitler var förstörd, han borrade ner huvudet i kudden och bara grät. Det var en chock som han aldrig kom över. Kort därefter trädde han in i ett litet parti vid namn DAP för att motverka kommunismen. Han skrek ut sitt hat mot Weimarregeringen och Versaillediktatet. Då gjorde DAP honom till sin ledare, och döptes om till NSDAP. Så började Hitlers politiska karriär.

Tyskland fick skulden för hela första världskriget och tvingades betala ett enormt krigsskadetånd. Därför tryckte man mer sedlar vilket gjorde dem ovärderliga. Inflationen exploderade och många förlorade allt de ägde. Många banker gick i konkurs och folk förlorade sina besparingar. Arbetslösheten ökade eftersom lönen inte var något värd. Folk gick fattiga och hungriga och en limpa kunde kosta 100 miljoner riksmark. Till slut använde man pengarna till att elda med. Men den ekonomiska krisen var dock Hitlers livsluft. Han var en skamlös opportunist, och började betraktas som den utvalde. För honom var målet, den politiska makten, viktigare än vägen dit. Hitler växte, genom att för olika typer av människor tala olika kunde han övertala alla. Genom att i början endast mumla några enstaka ord till att växa och i slutet av talet skrika och vråla ut till publiken, hade han alla fängslade.

Nazistpatolhot. rtiet växte snabbt. Men Hitler grep makten med våld och under ett möte med de mest inflytelserika bayerska ledarna intog han talarpodiet under pistolhot. Vilket sedan tyska polisstyrkorna tänkte gripa honom för. Hitler flydde ut ur München, och när polisen sedan nådde honom sägs han ha velat ta livet av sig. Hitler åtalades för högförräderi men lyckades omvandla rättegången till en propagandaseger. Med sin retoriska förmåga kom han själv att framträda som den som verkligen värjde om Tysklands framtid. Hitler lärde sig då att partiet inte kunde ta makten med våld utan genom att besegra demokratin med dess eget vapen. Hitler spenderade endast 9 månader i fängelse under bra förhållanden och skrev där första delen av sin propagandaskrift Mein Kampf.

Den stora framgången När hitler sedan släpptes hade partiet gjort en tillbakagång, och även en tid efter gick det trögt. Men nu var nödåren förbi och då började Weimarrepublikens glanstid, “det glada 20-talet” 1924-1926. Hitlers privatekonomi var dock skakig då han inte fick någon lön, fram tills mitten av 1930-talet då Mein Kampf började sälja på allvar. Även om Hitler inte lyckades få samma uppmärksamhet som under nödåren växte han sakta men säkert. Hitlers genombrott blev dock inte förens efter den svarta fredagen 1929 då börsen i New York bröt samman. Då gick de radikala partierna på höger och vänsterkanten framåt och alla partier i mitten tillbaka. I valet 1930 gick NSDAP framåt med stormsteg genom att de fick 18 procent av rösterna. 1932 var över 6 miljoner tyskar utan arbete, folket var i behov av en stark ledare som kunde reda ut röran. Då ökade partiets röstandel till 37 procent och därmed blev de det största partiet i riksdagen.

Vid denna tid hade den ekonomiska krisen försämrats och blivit politisk. På gatorna slogs kommunister, nazister och poliser. Mordbränder och bombdåd var vardagsmat, ett inbördeskrig var inte långt borta. Presidenten Paul Von Hindenburg hade ett år tidigare deklarerat att han aldrig i livet skulle göra Hitler till kansler. Men alla försök att stoppa krisen var hopplösa och folket krävde att Hitler skulle få makten. Så trots sin avsky för denna man såg Hindenburg ingen annan utväg än att ge efter, och den 30 januari 1933 utnämndes Hitler till rikskansler.

Källgranskning

Filmen

Syftet med filmen var ganska tydligt att visa hur Hitler kom till makten. Genom att visa hur det var under mellankrigstiden. Allt från när han begav sig till en ölhall i Munchen 1919 och talade för ynka 50 personer, till att han blev utnämnd till rikskansler av president Paul Von Hindenburg. Man får följa hela hans resa under dessa år från att han var ingeting till att han blev världens mest kända och fruktade diktator. Man får en uppfattning av hur det var under den tiden och förståelse för hur det egentligen gick till. Filmen består av både primär och sekundär källinformation. Då den är gjord på och med hjälp av både förstahands och andrahandskällor. Enligt mig var denna film inte tendentiös, eftersom den visar mellankrigstiden allt i allo. Den fokuserar inte på att visa endast just en sida utan visar allt.

Den man som gjorde filmen var Christian Duquay som föddes i Canada 1957, filmen skapades 2003.

Jag tror att man förstår vilken bild just jag får av Hitler om man läser min text. Innan jag såg denna film och läste dessa texter hade jag en väldigt liten uppfattning för hur Hitler egentligen blev så mäktig. Det enda jag visste var att han var diktator, dödade judar och vara allmänt galen. Jag har lärt mig så otroligt mycket om honom och det andra världskriget. Nu skulle jag säga att min bild av Hitler är lite annorlunda. Dock fick jag två helt olika bilder av honom av filmen och texterna jag läste. Filmen beskriver enligt mig honom som en otroligt maktgalen man som kunde övertala allt och alla. Den får mig väldigt negativt inställd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: hitler

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2015-02-08]   hitler
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59561 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×