Judendomen

1 röster
3793 visningar
uppladdat: 2016-01-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
  1. Vem var Abraham och varför är han viktig inom judendomen?

Abraham var viktigt inom judendomen för att han tillhörde ett folk grupp som kallades Herre och hans ursprungligen var från Mesopotamien samt utvandrade han på Guds befolkning till kannas land. Gud kom överens med honom att landet skulle komma att tillhöra hans efterkommande och inte nog med att Gud skulle välsigna de men samt att en av hans efterkommande skulle bli välsignelse för det hela världen. Så det var ett tecknet på Gud förbund med Abraham för att alla män i släkten skulle oskäras. 

 

  1. Vem var Mose och varför är han viktig för judendomen?

Abraham släkting blev stort folk då började farao frukta slavfolket alltså hebréerna och de blivit  många antal. Han gjorde ett påbud om att man alla nyfödda pojkar skulle dödas för att man ansåg att nyfödda skulle växa upp med faror därför skulle nyfödda pojkar skulle dränkas i floden som kallades Nilen. Under dessa förhållanden så föddes en liten pojke istället att han skulle dränkas på floden så lade hans mor i en korg på Nilen. Faraos dotter var vid Nilens strand så såg hon korgen med barnen och hon tog den barnen hem samt så tog hon hand sitt eget barn. Mose växte upp som en prins av Egypten. 

 

En dag såg Mose att en egyptisk förman som misshandeln en Hebré då blev Mose jävla arg mannen som misshandlade den Hebré då dödade han egyptiern. Mose flydde sitt rike ut i öken där han levde sedan i många år där han träffade en kvinna som han giftas sig med och Mose fick barn med henne. En vacker dag när han Mose var ute och han vallade sina får talade Gud till honom från en brinnande buske. Mose undrade vem det var då fick Mose svar: ” Jag är  På hebreiska Jahve - vilket man skriva på hebreiska ” JHWH” och vilket namnet betyder på judendomens Gud. JHWH uppmanar att Mose skulle befria hans folk ur från slaveriet och ha skulle leda dem ut från Egypten. Mose försökte parat med Faror om att han skulle släppa folket men då vägrade Farao att släppa de. JHWH sände mängd av lyckor över hela Egypten och till slut tvingades han släppa Moses folk. Mose gick med sitt folk på berget Sinai och  Mose tog emot de tio budorden på två stentavlor. Vandringen tog 40 år för de innan de kom till gränsen i Israel och Mose dog innan de nått sitt mål därför anses han viktigt enligt Judendomen.

 

  1. Judarna är guds utvalda folk, vad är de utvalda till och vad innebär det för dem?

Judarna var det de enda folket i världen som genom årtusendena som skulle ha världens blickar på sig.. Judarna var de enda folket som bodde i jorden och som Gud skulle använda de som redskap eftersom ge de mänskligheten sin evig, omfattande lag allts de tio budorden. De var de enda folket som Gud beslutat att låta utfara tex för andra folk- liksom inte några idealiska förebilder, utan vad som blir följden av att följa Guds vilja och utan bryta mot den. Judarna anser sig själva att vara de utvalda av de som Gud och att man lever efter Guds lagar som det tagit emot vid berget Sinai. De anser att de var utvalda till att sprida Guds vilja till alla människor. Ifall om de täljer guds lagar så ska Gud ägna de sina speciella omtanke och en av de anledningar att Gud utvalde just de kan vara att de hade varit  förnedrat  länge så kanske Gud ville ge de hopp för att kunna kampa vidare. Jag tycker att det kan vara både negativt och positiv att kalla de ” de utvalda” för att det kan ju skapa en slags egenkärlek till den religionen. ” Vi är de utvalde” människor med andra ord speciella på något sätt och att man känner så speciell i den här religionen man utövar kan ju vara nog en härlig känsla samt att man känner sig så. Det är också positiv att man följer Guds lagar för att få bra liv. Människor i de andra religioner kan ju få en uppfattning att judarna skulle tror att de är bättre än människor det vill säga de människorna som tror på andra religioner och det kan ju skapa konflikter mellan regionerna, det är de negativa sida. Det en annan negativ sida är att leva som utvald kan ju vara kravkänsla. Att leva efter Guds lag kan ju vara förväntansfull. Om en Jude skulle råka göra fel så skulle hen blivit straffat av Gud.  

 

  1. , 5. 6 ,7 8, 8 ,9 , 10, frågorna 

Judisk tror och liv 

 

Som alla andra religioner så finns det i Judendomen olika syner att se på sin religion. Det finns liberala judar och ortodoxa samt allting däremellan. Dem ortodoxa judar har sabbat  varje vecka de endast äter koshermat och försöker följa alla levnadsregler i både Talmud och Tora. En mer liberal jude kan håller på reglerna om när det gäller mat men kanske tar inte på sabbaten på lika stort allvar som de ortodoxa. Hur troneden man är kan det skilja sig fräna familj till familje tex att kristendomen ser på religionen på olika sätt och precis som en Muslimska familj kanske följer inte 100% av alla lagar som finns i Kurnanen.

 

På varje fredag kväll till lördag kväll firar alla judar sabbat, sabbat är en liten högtid. Judiska familjer brukar smalas och umgås med varandra dem,äter vilar dricker och läser de heliga skrifter samt besöker synagogan alltså deras ”kyrka”. De liberala judar struntar kanske ibland att gå till synagogan eller att läsa de heliga skrifter istället har trevligt med varandra. Nu förtiden så läser inte alla kristna familjer bibeln på varje söndagar. När det gäller högtider inom judendomen så har man olika högtider som tex Pesach som betyder påskhögtid.  Judarna firar påsk för att minnen av befrielsen från slaveriet alltså i Egypten för 3000 år sedan. Påsken handlar om att man minns resan under den tiden och man inleder med måltid som man åt under denna tiden alltså man äter ovanligt målrätter som har stora betydelse. Måltider innehåller bröd utan deg vin och att man läser upp sånger som sjungit på den tiden samt läser man de heliga skrifter.

 

Heliga skrifter:

Enligt Judendomen  ”Gud visar vad som händer i människans Historia”.

Enligt Judendomen så är det viktigt tanke, de heliga skrifter så innehåller stora delar av historiska skildringar av Hur Gud griper in individens och speciellt i Israel, alltså sitt eget folks liv. Judendomens bibeln så finns det precis som krisan bilaln men den Judiska kallas Gamal testamentet. Gamla testamentet kallar judarna Tanak. I ordet har begynnelsebokstäverna Profeterna, läran och skrifterna.

 

Tora 

Tora är den viktigaste delen i den Judendomens bibeln, På Svenska kallas detta läran eller antingen Lagen. Alla fem moseböckerna tillsammans blir Tora, Tora fick Mose tog emot på berget Sinai detta är de tio budorden. Mose böckerna är de viktigaste enligt judendomen och det är uppenbart. Bokrullarna är han skrivna och det förvaras längst fram i synagogans skåp som man kallar Arken.

 

Profeterna 

Den andra delen av Tora innehåller också profeterna och den handlar om hur profeterna uppfattar sig själv som Guds förespråkare. Alla profeterna burade fotas vara vanliga människor. Iden nya testamenten och gamla testamenten så är profeterna riktigt inspirerande individ och profeterna bruka tar emot budskap från Gud och den de försöker skicka budskapet till alla människor, men om en imdivid bröt mot lagen så straffar Gud den personen. Varför man skickar profeter är att Gud vill att profeterna ska visa en ljus väg till paradiset och då lyckas man och de visar en väg utan problem och utan olyckor. 

 

Synagogen 

 

Män brukar vara i synagogan när det är under högtider ex när det är böner och under måltiderna. När män gör bön som bär något som kallas Kipa det är en liten runda hatt som man bär på huvudet. Judiska synagogan finns varken kors som en kristna kyrkor, utan den vackra skåp som heter Arken utan i synagogan har det istället mot väggen som vetter mot Jerusalem samt i Arken ligger heliga som ser ut som bokrullarna. I den judiska synagogan har man inte något som kallas präst istället så har man någon kallas Rabbiner och de är som läkare eller man kallar de ledare. Tex att man går till synagogan under en dag man håller en Gudstjänst så tar fram Ribbien bokrullarna och han får hjälp av några män och de får läsa ur de heliga rullarna men kvinnor får aldrig hjälpa till att läsa bokrullarna. 

 

Judendomen kallar maten koscher som menas med passande eller riktgt och man har regler när det gäller mat, tex att man ska inte äta fläskkött, skaldjur eller att man inte får bland med kött och mjölk. Judarnas regler när det gäller mat så kan det vara rör också hur man tillagar samt det kan var svårt hur djur ska slaktas.

 

 

     11. Beskriv de främsta egenheterna inom judendomen, det vill säga det som du tycker  

            sticker ut och som särskiljer judendomen från andra religioner. 

Det som mest sticker ur i judendomen är att de ” DE UTVALDA  och jag tror också det som skiljer sig från andra religioner är att judarna är noga med när det gäller mat alltså att de inte blandar kött och mjölk eller att de inte alls äter skaldjur. 

 

12. Hur tror du det skulle vara att leva ett judiskt liv. Fundera på hur det skulle vara om du bestämde dig för att konvertera till judendomen och leva efter de religiösa reglerna. Vilka problem skulle uppstå? Hade det underlättat livet på något sätt? 

 

De flesta judar som lever i världen så är de väldigt stolta över sig själva, det tror jag att jag också skulle jag hallfall ha varit för att Gud valde ut de. Gud sa till Abraham att om du följer mina reglar och mina lagar ska ja se till att din folk blir största folk i Israel. Då spred Abraham sitt folk det som Gud hade sagt till Abraham och hans folk gick på det. Att blir utvald av Gud skulle vara mäktigt och man skulle få upplevelse för alla tror jag. Att var jude innebär mycket lagar och regler man skulle leva efter och judarna lever efter toran vilket innebär att de följer Guds vägledning. De flesta judar gör inte det alltså de som är troende inom ortodoxa judar, jag skulle nog säga att det är svårt att leva efter det, det är hårt och strikt att leva så. Det är mycket lagar och reglar som man lever efter och som man ska följa ordentligt. jag tror att jag inte skulle ha klart att leva efter de här reglerna och lagar som man måste följa ordentligt. När det gäller maten är de mycket sträng tex att man inte få äta vad man vill är något som jag tycket väldigt hemskt. Judarna får ej äta griskött eller skaldjur och att man inte får bland kött med mjölk det vill säga att man inte får äta nötkött och där efter dricka mjölk. Det tycker jag att jag inte skulle klart av det för att man behöver få i sig proteiner som allts finns i köttet för att man orkar mer samt lever man längre. Man läster mellan raderna så förstår man att Gud menar på att det är djur vilket hjälper jorden att blir bättre. 

 

 

13. Har du lärt dig någonting nytt om judendomen efter detta moment? Vad i så fall? 

Jag tycker att jag inte lärt någonting av detta religionen för att jag jag kunde allt detta innan. Det blev  repetion för mig, men annars kunde allt detta innan.  

 

 

Bibelfrågor

1 Moseboken

 

  1. Herren Gud tog människan och satte henne i Edens trädgård att bruka och vårda den. Herren Gud gav detta bud:  Du sa till Adam och Eva att de inte skulle äta i trädgården i vissa träd utom en ett träden annars Gud stänger de ut från trädgården. Trädet ger Adam och Eva kunskap som handlar om gott och ont och kunskaper som de kommer få som de får veta allt som är Gott och ont. När Eva och Adam så kommer de få ett kortare liv för att man slänger de ut från trädgården så nu betyder att dödat finns det nu.

 

 Ormen var listigast av alla vilda djur som Herren Gud hade gjort. Den frågade kvinnan: Har Gud verkligen sagt att ni inte får äta av något träd i trädgården? Den kvinna svarade: ” får vi äta frukten som finns i trädet. fast Gud sa ju att man inte får rör den men om vi gör det  kommer vi dö. Då sade Ormen: ” Ni kommer inte dö det kan jag lova, Gud är medveten om den dagen ni äter frukten kommer era ögon öppnas och då kommer ni blir som Gudar och få kunskaper om allt som handlar om ont och gott. Nu såg kvinnan at trädet gott av att äta: Det var som en fröjd får ögat och det såg ut ett härligt träd för att det skänkte vishet då blev hon övertagit att frukten och hon gav också sin man som var med henne. Nu öppnades sig deras ögon, var då såg nu var att de var nakna och då fästed dig ihop fikonlöv och band dem kring höfterna

Jag tror att detta var som brott och Gud straffade  Eva och Adam. De fick bo i Edens trädgård med sitt eviga liv så länge de inte gjorde något dumt och de följde reglerna som Gud ville att de skulle följa. Men nu är de bröt mot reglerna så straffade Gud de och då blev de av med det eviga livet.

 

 

 

2.Herren Gud sade: ”Vem har talat om för dig att du är naken? Har du ätit av trädet som jag förbjöd dig att äta av? Då svarade Adam: ”Eva som du har ställt vid min sida, Eva gav mig av trädet, jag åt också.” Då sade Herren Gud till Eva : ”Se vad du har gjort nu ?” Eva svarade: Att ormen lurade mig och jag åt.På grund av att Eva åt och ormen övertalade Eva att om Gud inte skulle död henne för att hon år något av trädet som Gud förbjudit 

 

3. Han sade till Eva: Stor skall jag göra din möda när du är havande, med smärta skall du föda dina barn. Din man skall du åtrå, och han skall råda över dig.

Det handlar mycket om straff och brott när Eva bröt mot regleran i lustgården på grund av detta blev hon bestraffades av Gud.

 

4. Gud sa till Adam:  Adam du lyssnade din fru och du åt det som jag förbjudit alltså trädet som jag har sagt att ni inte skulle äta av, då sa också Gud förbannad skall marken vara för din skull.  Med att möda ska du hämta din mat eller näring från marken så länge du lever i jorden och du ska få näring från väster på marken samt ska du slita för ditt eget bröd som du ska äta. ” Ty av den är du tagen, jord är du och jord ska du åter bli”. Här förstår man också att det om straff och brott även om inte Adam den som ville äta frukten från trädet från början så ville ändå Gud straffa honom samt även om han skulle går genom jobbigt och eländigt i hans liv så ville Gud straffa honom.

 

5. Gud sade : Individen har blivit en av oss alltså med kunskap om det som är gott och ont. Så nu får Eva inte får plocka och äta av livets träd, då lever hon för alltid. Gud förvisade individerna från Edens lustgård på grund av att Eva och Adam åt frukten som fanns på trädet som Gud förbjudit därför förvisade Gud människor från lustgården och hon lät att bruka jorden varav hon var tagen. Adam drev ut individer, och östra delen om lusgården satte han keruberna och allt det ljungande svärdet att vakta hela vägen till lustgården.

 

På grund av Adam och Eva vet människorna om vad som är ont och gott tack vare att de åt trädet men innan dess visste inte människorna och de kunde inte skillnad på gott och ont 

 

 

6.  Nu var Abraham en mycket gammal man och Gud hade välsignat honom på alla vis och sätt. Abraham sade en vacker dag till sin äldste bland andra tjänare så han ville att den som förvaltade allt han ägde. Han ville att han skulle lägga sin hand mellan hans lår ” jag vill ta en av dig vid Herren, himlens och jorden Gud, att du inte tar en hustur åt min son bland kanaaneerna , där jag nu bor, utan att du går till mitt land och min släkt samt tar en hustro åt min son Isak”

 

 

  1. Ja, En hel del familjer i Inden tex vill alltid att sina dotter ska giftas men en indisk kille för att föräldrarna vill göra det som var bäst för barnet. Man brukar gifta bort sina barn utan att barnen älskar den person som de gifta sig med, kanske barnen känner inte ens den personen som deras föräldrarna vill att de ska gifta sig med  
  2. För min del spelar det inte någon som helst roll vart min dotters man kommer ifrån, utan för mig är det jätteviktigt att de båda älskar varandra och de vilja var med varandra. Det är inte vart du kommer ifrån som betyder något utan hur du lever med människor i runt omkring och hur du behandlar människor runt om dig som spelar stor roll. 

 

 

 

2 Moseboken

 

  1. Mose sade till sitt folket: Det ni ska kom ihåg denna dag  ni drog ut från Egypten, ur från slavlägret. Moses starka hand förde Herren er ut därifrån. Ingenting  mat som har syrat får ätas då och i dag drar ni ut, i månaden aviv. ”Och när Herren har fört dig till kanaaneernas, hettiternas, amoreernas, hiveernas och jevuseernas land, det som han med ed har lovat dina fäder att ge dig, ett land som flödar av mjölk och honung, då skall du i denna månad fira högtid på detta sätt.” 

Idag judarna friar fortfarande påsken för att det under tiden som judarna befriades från slaveriet i Egypten av Mose och utan honom judarna skulle inte befrias från slaveriet.

 

2. Judarna friar en vecka alltså sjudagar och under dom dagarna ska man äta osyrat bröd samt den sjunde dagen ska det hållas en stor fest som håller till sin Herrens ära.

 

3. ”Alla de sju dagarna skall du äta osyrat bröd, ingenting syrat får finnas hos dig och ingen surdeg någonstans i ditt land. Den dagen skall du säga till din son: ’Detta sker till minne av det som Herren gjorde för mig då jag drog ut ur Egypten.’ Som ett märke på handen och ett tecken på pannan skall detta påminna dig om att Herren förde dig ut ur Egypten med sin starka hand, så att hans lag alltid är på dina läppar. Du skall följa denna stadga år efter år vid den bestämda tiden.”

 

4. 

A) ”Den som rövar bort en människa skall straffas med döden, vare sig han sålt den bortrövade eller denne påträffas hos honom.” 

Det menas med att man ska straffas med dödstraff....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Judendomen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2016-01-30]   Judendomen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59729 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×