Amish-folket

1 röster
6604 visningar
uppladdat: 2016-03-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Inledning

Amish-folket är en folkgrupp som intresserar mig med tanke på hur dem klär sig och deras sätt att leva. Jag finner det svårt att förstå att vissa människor vill leva kvar i 1800-talet som bestod av slit och svält och sjukdom, därför skall jag skriva denna uppsats för att bilda en uppfattning och en inblick i det ultrakonservativa Amish-livet.

 

Huvuddel

I grunden är Amish-folket en anabaptistisk kristen grupp som bor främst i Ohio, Indiana (USA), Pennsylvania och delar av Kanada. Gruppen fick sitt namn från den anabatiska ledaren Jakob Ammann, en biskop i Schweiz som levde under 1600-talet. Under den tiden hade Reformationen växt fram i Europa och Ammann valde att konvertera till Anabaptism. Som Amish tror man på ett simpelt liv och håller hårt fast i gamla traditioner, exempelvis skillnaden mellan en man och en kvinna. Kvinnan ska vara lydig mannen och ta hand om hushållet. Kvinnan ska heller inte låta en man älska henne för hennes kropp, utan man ska täcka sin kropp för att inte visa kvinnliga former eller väcka den manliga lusten – mannen ska älska kvinnan för hennes hjärta och själ. Män hävdar att det är en kamp att kontrollera den sexuella lusten, därför inte kvinnor störa den kamp som männen går igenom. Kvinnan och mannen ska heller inte ingå i något sexuellt umgänge innan äktenskap. Kvinnan anses vara kärnan i familjen, hon ser så att maten står på bordet och att alla familjemedlemmar blir mätta.

Tillsammans ska mannen och kvinnan uppfostra sina barn så traditionellt som möjligt, för att barnen skall i sin tur kunna uppfostra sina barn som en Amish. De håller fast vid den heterosexuella kärnfamiljen. Om man väljer att inte följa reglerna, som exempelvis att inte ha någon elektronik hemma, så riskerar man att bli utesluten från det Amish-samhället man lever i. Man kan t.o.m. tvingas att lämna kyrkan. Kyrkans betydelse för en Amish är stor, men familjen är ännu större för vissa. Kyrkan och familjen det man behöver för att uppleva lycka och uppnå det liv som Gud ville att människan skulle leva. De dagar man inte går i kyrkan, läser man Bibeln hemma och predikar Guds ord. De är mycket konservativa i sitt levnadssätt, man ska inte få äga ett motordrivet fordon, därför använder man främst häst och vagn som transportmedel. Den idealiska Amish-familjen äger en bondgård där de kan producera allt som är nödvändigt för överlevnad. Allt som har med elektronik att göra distraherar människan, därför ska hustelefonen inte finnas i huset, utan utanför i ett eget skjul, som en telefonautomat. Man kan säga att de lider av Teknofobi, vilket innebär rädsla eller motvilja mot avancerad teknik – speciellt datorer. För att summera det deras perspektiv på omvärlden så hävdar dem att den moderna utvecklingen är alldeles för hastig och de lever helt enkelt så som man gjorde innan teknologin trädde fram – man bedriver exempelvis jordbruket och bygger hus på samma sätt som man gjorde på 1800-talet. Man klär sig även i traditionella kläder och äter traditionell mat. Kläderna ska vara i diskreta färger och täckande, männen ska ha skägg och kvinnorna ska ha uppsatt hår, klänning och förkläde. Och eftersom deras förfäder kom från Schweiz och Tyskland, så talar man Pennsylvaniatyska med varandra.

 

Nackdelar/fördelar

Fördelen med Amish-livet är enkelheten. Man är inte beroende av omvärlden på samma sätt, man är inte beroende av teknologin. Man fokuserar främst på familjen och på Gud och på så sätt uppnår dem ett fullkomligt liv, de behöver alltså inte materiella saker för att leva ett gott liv. En annan fördel kan ju vara gemenskapen, känslan av att tillhöra ett samhälle. Människan är ett flockdjur och vi behöver känna samhörighet för att må bra. Man kan tycka att det kan bli ett mycket begränsat liv, men mellan åldern 16 till 22 så ges Amish-ungdomar ändå frihet att lära känna den yttre världen; klä sig som de vill, använda mobiltelefoner, ta körkort och festa. Om de väljer att leva det livet istället så måste de bryta med Amish-livet för gott. Å andra sidan kan man ju fundera på om det är ett harmoniskt sätt att leva tillsammans med naturen eller om det är mycket hårt arbete att försöka överleva på det som jorden erbjuder. Alla upptäckter som utvecklats har gjort så att livet har blivit lättare för oss, varför skulle man vilja leva kvar i 1800-talet där man fick slita dag in och dag ut?

 

Historiskt/nutid

Amish-folket har fått utstå förföljelse och annan diskriminering. De emigrerade till USA på 1700-talet p.g.a. förföljelse och blev bofasta framför i Mellanvästern. Amish-folket håller sig för sig själva och umgås till mestadels med människor som har samma levnadssätt och religiös tro. Eftersom de är så pass ultrakonservativa kan det uppstå några funderingar hos människor som inte kan rå för att tycka att det är ett mycket underligt sätt att leva. Det har förekommit hatbrott mot folkgruppen då man har tvångs-rakat deras hår och skägg och inom deras kultur anses Bibeln kräva att män ska sluta raka sig när de gifter sig och kvinnorna ska låta håret växa sig långt. Men i stor del så är den anabaptistiska gruppen accepterad av större delar av världen.

 

Liknelser mellan Amish-folket och judar

Det finns likheter mellan Amish-folk och traditionella judar; de lever sina liv baserat på regler och lagar, men Amish-folket har ändå bildat traditioner utöver detta. Judar har exempelvis Sabbat, en högtid som kallas den ”judiska vilodagen” då inget arbete ska utföras, man skall bara fokusera på Gud. För Amish-folket är söndagar lite som en ”Sabbatsdag”, man ska helst inte utföra något arbete, utan istället fokusera på det viktiga i livet; Gud och familjen. Man ska helst läsa Bibeln och gå i kyrkan på söndagar, för att uppleva en spirituell förnyelse. Ortodoxa judar och Amish-folket sätter sig emot militärtjänst, det går emot deras religion och detta bidrar till att båda folkgrupperna bor i kanten av samhället. De tar heller inte till med våld och tror inte på konkurrens, materialism och individualism och de deltar inte i politiken och vägrar ställa upp i val.

Olika tolkningar/perspektiv

Judar, muslimer och kristna tror på samma Gud men tolkar honom olika och judar och kristna har t.o.m. samma skrift, men har olika tolkningar av Bibeln. Självklart finns det konservativa och liberala muslimer, judar och kristna. Sådana grupperingar finns även inom Amish-folket. Den gruppen som är mest konservativ kallas ”Old Order Amish Mennonite Church”, som också är huvudkyrkan. Sedan finns det de mer liberala grupperna, men dem är mycket små. De kallas bl.a. ”Beach Amish Mennonite Churches” och ”Conservative Mennonite Conference”. Skillnaden på den konservativa gruppen och den liberala gruppen är givet; den liberala gruppen har en mildare disciplin och tar inte så stor avstånd från omvärlden.

 

Slutsats/avslutning/egna reflektioner/åsikter

Eftersom Amish-folket är så pass självförsörjande och inte beroende av teknologin som många andra, så tror jag att de kommer klara sig mycket bra den dagen då vi måste gå tillbaka till det traditionella samhället och försörja oss själva på de tillgångar som finns i landet, då jordens resurser kommer börja ta slut och vi kan inte längre importera och exportera mat från och till andra länder. Jag skulle vilja betona att detta är en tes. Jag anser att den religiösa sekten har fel när det kommer till synen på mannen och kvinnan; att det ska vara stor skillnad på båda parterna, mannen ska jobba för att försörja familjen och kvinnan ska ta hand om barnen och hushållet. Det är en mycket traditionell sammanhållning i familjen och i Sverige kämpar vi för jämställdhet hos de båda könen. Jag tror att vi måste utv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Amish-folket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-03-22]   Amish-folket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59766 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×