Ekosystem

1 röster
3422 visningar
uppladdat: 2016-04-07
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Ekosystem

Uppgift: vi skulle göra ett litet ekosystem

Genomförande: 

1.      1) Vi lade i jord och frön.

2.      2) Vi lade sedan vatten i en skål och lite i jorden.

3.      3)  Sedan lade vi i två maskar och en snigel.

4.       4) Sedan satte vi plastfolie över ekosystemet.

Vi lade i jord för att vi ska kunna plantera växter och för det ska var så likt ett riktigt ekosystem som möjligt. Fröna var till för att det ska bli växter senare och delvis att djuren kunde få näring och mat. Vi hade vatten för att växterna behöver det och för att djuren skulle kunna överleva. Maskarnas uppgift var att rengöra och bryta ner döda celler och få sin näring där ifrån. Plastfolie uppgift var att det skulle bli som ett täcke över ekosystemet ungefär som en växthuseffekt. Plastfolie släppte igenom solstrålningar, men höll kvar värmestrålningar för att värma ekosystem och på så sätt bli medeltemperaturen högre och då kan alla populationer trivs bra i ekosystemet.

Frågeställningar:

1.       a) Kommer djuren få tillräckligt med näring?

2.       b) Kommer djuren föröka sig?

3.       c) Kommer de konkurrera?

Resultat: 

·         Det var jättefuktigt i vårt ekosystem. Snigeln har överlevt, det fanns lite mögel och två maskar har försvunnit. Troligtvis så har den dött.

Slutsats:

Jag var inte med när vår grupp genomförde uppgiften men jag har sett resultatet. Vårt ekosystem har överlevt, varför vårt ekosystem överlevde det beror på att allt fungerade som ett kretslopp i vårt ekosystem. Näringskedjan fungerade bra, vi hade både konsumenter och producenter. Producent är växter, de kan tillverka sin egen energi med hjälp av solljus från solen, får koldioxid från levande organismer som finns i samhället in igenom klorofyllkornet och vatten från jorden. Med hjälp av de tre abiotiska faktorerna (icke levande faktorer i ett ekosystem) händer en kemisk reaktion, det vill säga, att det bildas nya ämnen: syre och druvsocker=Co2+H2O+Soljus => socker+ syre. Konsument är de levande organismer (djur) som inte kan tillverkar sin egen energi och äter andras näring och tar de energin de behöver. Konsumenten har en viktig roll i samhället de förbränner energin som växterna har producerat och ger koldioxid tillbaka till växterna med hjälp av sina celler. förbränningen sker när de Biotiska fakturera (levande faktorerna i ett ekosystem) ”andas” in och tar in syre och druvsocker med hjälp av cellerna sedan förbränner cellerna syret och tillverka koldioxid denna kretsloppet kallas för fotosyntesen. Fotosyntesen är biosfärens viktigaste kemisk relationen. Utan fotosyntesen skulle det inte varit något liv i jorden. Det finns mycket som kan förstöra balansen i ett ekosystem exempelvis är det miljöförstöring, det vill säga att man släpper ut ämnen som förstärker växthuseffekten vilket leder till att medeltemperaturen på jorden ökar vilket i sin tur leder till flera arter dör. Isarna i Arktis och Antarktis smälter havsnivåer stiger och detta leder till att det bli fler översvämningar.           

Vårt ekosystem blev inte precis som vi hade tänk oss innan, djuren vi hade i var från samma art och de passade inte varandra i en och samma samhälle. Detta gjorde att maskarna dog för att de inte kunde samsas med snigeln eftersom de var samma ekologisknisch. Ekologisknisch innebär att olika djur kan samsas eller konkurrera. Om det är två arter som har samma ekologisknisch kan inte leva igenom samma område ena arten kommer konkurrer...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

:http://www.wwf.se/ http://www.ne.se/

Kommentera arbetet: Ekosystem

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Abdimajid Moallin [2016-04-07]   Ekosystem
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59784 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×