Behöver hjälp med min inevju, fakta text och gudstjänst besök hos pingstkyrkan

2384 visningar
uppladdat: 2016-05-10
Linnèa Nilsson

Linnèa Nilsson

Utbildning
High School : Sannarpsgymnasiet, High School : Lyngåkraskolan år 1-5, College : Gullbrandstorpsskolan år 1-9
Jobb
GF Nissaflickorna, Gullbrandstorpsskolan år 1-9
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Intervjun

Jag har intevjuat pastor Håkan från pingstförsamligen i Halmstad.

Det vi fick reda på under intervjun var att Gud det är det som är pingst Gud är alltså allt. Pingst kyrkan ser på Gud på samma sätt som svenska kyrkan ser på Gud. Gud är som människornas fader. Gud är skaparen av allt.

Men det viktigaste som Gud är och där man hittar allt om "honom" är biblen, Gud är alltså biblen.

Och sist så är Gud alltid närvarande hos oss, vi kan o ska alltid kunna nå honom ovasätt händelse osv.

 

Vi fick också reda på att alla kristna samfund är väldigt lika varandra, tron är densamma i allasamfunden sa Håkan. Men det finns skillnader så som dopet inom svenska kyrkan tar man ju vatten och häller på barnet medans i pingst sänker man ner sensommar vill bli döpt i dopvattnet pingstkyrkan har alltså troende dop och det blir faktiskt allt vanligare att folk från svenska kyrkan drar sig till pingstförsamligen just av den avdelningen att de har troende dop.

 

En annan skillnad är att inom pingstförsamlingen tar man mer upp heliga anden och berättar vad den betyder för samfundet medans andra samfund pratar mer om Gud och Jesus och då pingst såklart pratar om Gud och Jesus väldigt mycket med men de glömmer inte heller bort den heliga anden.

 

Och den sista skillnaden som Håkan tog upp som var olikt de andra samfunden var den demokratiska rörelsen inom församlingen. Håkan är ju som jag sa tidigare pastor men han bestämmer inte viktigare frågor och har ingen högre åsikt en en annan som är med i pingst och inte heller någon annan som jobbar hos pingst har en högre åsikt utan allas åsikter slås samman och därefter beslutar man om hur vida vad som ska ändras, bytas osv.

 

Jämför man pingstförsamligen med tillexempel svenska kyrkan så är pingstförsamligen mer 2016 pings är mer nutid och det märks genom att man använder sig mycket av musik och sång och band som ungdomar förstår. Man använder sig av projektor under sångerna så alla ska kunna sjunga med. Man ändrar språket så man förstår oavsätt om man varit i församlingen 1 gång eller i 45 år.

 

Och även att man inte har speciellt strikta regler utan man får prata under gudstjänsten och lattja runt medans om man fortsätter jämföra med svenska kyrkan så ska man helst sitta på sin plats hela tiden o vara tyst om inte tex präster säger något annat.

 

 Vi diskuterade även krig vem Gud var och vad Gud har med oss människor att göra vi i gruppen tillsammans med Håkan kom fram till var att Gud är pingstkyrkans budskap och det är "han" som är pingstförsamligen till stor del.

 Pingstförsamligen tror också på att varje människa kan få hjälp av Gud eftersom han alltid finns i vår närhet ovasätt på vilken plats vi är så finns alltid Gud här för att finnas till hands.

Men det viktigaste är att Gud är biblen i biblen står allt om Gud, vad han gjorde till oss vad han gör osv. 

Alltså att människan ska leva som gud men problemet är den att människan väljer sin egen väg och därmed kommer ett stort problem i världen, ONDSKA! Det vill säga att det sägs ju att Gud är god med det finns lidande i världen men eftersom människan går sin egna väg och inte gör som Gud så finns lidande ändå.

 

Pingst tycker inget speciellt om andra regioner eller andra kristna samfund. utan visar de all respekt att ha valt sin tro själva. 

däremot är pingstförsamligen väldigt glada för att dela med sig utav sitt samfund och vill gärna att fler går med i pingstförsamligen.

Pingsförsamligen ser en ljus framtid eftersom folk alltid har sökt sig till Gud och siffrorna inte sjunkit kraftigt tror pingstförsamligen alltså på att dem kommer ha en bra framtid med mycket folk som besöker församlingen och inte ens vågorna i siffrorna oroar Håkan.

 

Håkan jämförde också med andra intervjuer han varit på där han berättade att för 10-15 år sen så va att intevjua honom var som en sex o samlevnads lektion de va jätte fnissigt och pratigt medans nu när människor inevjuar honom så är eleverna mycket engagerade och dem verkar mycket mer intresserade vilket leder på ett gått exempel säger Håkan 

 

När jag frågade Håkan ifall dem hade några speciella heliga handlingar dem brukade utföra svarade han lite oklart men som jag tolkade det så var dom inte speciellt strikta med handlingar utan det är mer gör detta om du vill inprecip men han tog upp det med troende dop alltså att man sänker ner barnet i dopvattnet. 

 

Den andra saken är att läsa biblen men man måste inte läsa den ordagrant utan kolla i den läsa nått stycke eller två. Men som sagt det är inget måste.

 

Den tredje saken är att man kan be till Gud om saker man vill förändra, ha kvar, få tillbaka eller något annat som kommer i ens huvud vad man vill.

 

Den fjärde saken är att man ska umgås i gemenskap det är därför pingst finns för att när man kommer till pingst känner man verkligen en gemenskap och man blir alltid glad när man kommer innanför dörrarna. Men man kan även umgås med vänner, familj, kompisar eller nått husdjur eller nått annat man vill umgås med.

 

Den femte saken är att äta och dricka därför bjuds det ofta på fika efter gudstjänster just av den anledningen att vi människor inte ska svälta.

 

Och den sjätte och sista saken är att man ska hjälpa de svaga denna punkten tycker jag är den viktigaste av dem alla sex handlingarna och de svaga måste inte vara den sjuke eller den fattiga utan de kan vara saker som att hjälpa nån att ta en påse chips på översta hyllan alltså den utsatte den som inte klarar av saker själv det är den svage.

 

Jag tyckte intervjun flöt på bra däremot kunde Håkan prata på rätt bra om saker som inte hörde till intevju frågorna.

 

 

 

Fakta text 

Jag har fått pingstförsamlingen att arbeta med.

Pingstförsamlingen är ett kristet samfund, och tror därför på Att Gud skapade jorden och allt annat levande på denna jord. Och att biblen är Guds ord till människan och därför ska man lyda det som står i biblen eftersom Gud sa det. ”Vi tror att Bibeln är Guds inspirerade ord, absolut sant, varaktigt och oföränderligt.” Detta citatet hittade jag när jag googlade runt och tycker det sammanfattar bra vad pingst tror om Gud vad deras budskap är alltså att man ska följa gudsord.

 

Dopet sker på så sätt att man sänker ner hela människor kroppen i en dopbassäng istället för som i Svenska där man endast häller lite på huvudet och eftersom man måste kunna svara på frågan om man vill gå i Jesus väg eller inte så måste man vara vuxen när man döper sig medans i svenska kyrkan är det vanligast att man blir döpt som liten och då bestämmer ens förälder om man ska bli döpt eller inte.

 

Nattvarden/brödbrytelsen sker på näst intill samma sätt som hos svenska kyrkan man doppar bordet i vinet för Jesus. Och utförs vanligast på söndags gudstjänsten.

 

Pingströrelsen startade den första pingstdagen efter Jesus död och uppståndelse. Pingst växte fram med pingströrelse, andedop och manifestationer.

Sveriges pingströrelse startade 1906 i los Angels. I just Amerika fanns det många kristakyrkor men ingen där man kunde döpas i den heliga anden som på pingstdagen i Jerusalem. 1906 i los Angels blev det en andeutgjutelse i ett kapell där. Människa hörde därmed olika språk och upplevde behov av syndernas förlåtelse, väckelserörelsen spred sig vidare. 1907 kom den till Sverige. Vilket gjorde att det 1910 blev en församlingsrörelse för de andliga. Detta blev pingströrelsen efter ett tag. I Sverige var det mest baptister som blev så kallade pingstvänner. Pingströrelsen växer mer och mer och är den snabbast växande religösa rörelsen i världen!

 

Pingströrelsen är en av de största kristna kyrkorna i världen med flera hundra miljoner medlemmar. 

Samfundet har många medlemmar i Sverige också, ca 83 000 som är utspridda på 463 frikyrkor runt om i landet varav en finns i Halmstad.

Varje församling är självständiga. Ledarna i församlingen är den pastorn tillsammans med den äldste och diakonerna som leder församlingen men pingstförsamligen är mycket för demokrati så dom flesta beslut bestäms tillsammans med medlemmarna.

 

Det finns massvis med saker att göra hos pingst man kan bl.a. Gå på gudstjänster där man känner en väldig gemenskap och vill du göra något själv men ändå umgås med folk är gudstjänsten toppen för det viktigaste under gudstjänsten är att du känner dig välkommen. Men under en gudstjänst möts du också av centralt innehåll när predikan läs upp och långa predikar, mycket musik o rörelser som visar kristendomens glädje, sorg och liv, man engagerar mycket tid till böner tex fader vår och i dem flesta gudstjänster är det teman på varje gudstjänst.

En annan grej är musikgrupp där man sjunger tillsammans med andra.

Pingstkyrkan har mission i hela världen eftersom Jesus skulle spridas ut över hela världen för att höra guds budskap, Jesus Kristus, den heliga anden och allt annat inom krista tron. Pingstmissionen finns främst för att hjälpa till med sjukvård och utbildning i andra länder. Och pingsmissionen används också som socialt arbete.

 

Det främsta sakerna som är pingst är biblen som lär människan om livet.

Den heliga anden tas mycket upp i pingst speciellt i dopet eftersom man döps i andedopet.

Socialt arbete är också en typisk pingst sak alltså deras missions arbete. Dessa sakerna är typiskt väckelserörelser och inte endaste pingst. Men om man ser till pings så är det att dem är väldigt enskilda de har ingen ledare direkt och tog avstånd från samfundsutbildning.

Dopet är väl det som är väldigt typiskt pingst då man döps i en dopbassäng.

Och även Jesus  återkomst är en väldigt stark tro inom pingst den står ju i biblen och finns därför hos andra kristna samfund men pingst har tagit "citatet" extra långt.

 

 

 

 

http://www.pingst.se

http://www.halmstad.pingst.se

http://www.so-rummet.se

Nicklas och Linda 

http://pingstlinkoping.se/

http://www.mimersbrunn.se/

 

 

                                           Gudstjänsten

Den 1 maj var jag tillsammans med Tuva, Ci och Emilia på gudstjänst hos pingstförsamligen för att se hur en gudstjänst i ett kristet samfund ser ut. 

 

Vi möttes av en gemenskap. Det var som om oavsett om man hade varit där en gång eller tjugofem gånger så var alla lika Go och härliga alla hälsade på alla, alla pratade med alla. Och detta började redan när man kom in i entré, men fortsatte när man kom in i den stor lokalen där gudstjänsten skulle hållas under gudstjänsten var det forfarande pratande och man behövde inte vara knäppt tyst vilket var en härlig känsla tycker jag. 

 

Lokalen var väldigt stor med två rader med ca 10 bänkar på varje rad som var rätt långa och man kunde även stå på sidorna, bänkarna var nästintill fulla vilket jag inte trodde dem skulle vara när jag skulle in i församlingen.

 

När jag kom in i lokalen möttes jag av mycket teknologi nått som man inte möts av när man kom in i tillexempel svenska kyrkan. Dem hade bl.a. Projektor, musiksystem och instrument. 

Jag tyckte vi möttes av 2016 i en kyrka vilket jag tyckte var fascinerande då jag trodde de skulle vara mer åt det gamla hållet.

 

Denna helgen när vi var på gudstjänst så var det ungdoms helg det vill säga att ungdomarna håller i helgen och bestämmer vad som ska göras under gudstjänsten vilket gör gudstjänsten väldigt rolig för oss ungdomar att gå på.

 

Under hela gudstjänsten var det temat mod som stod på schemat och det syntes på så sett att det var en skylt vid scenen och sen handlade ungefär allt under gudstjänsten om just mod, att våga.

 

Själva gudstjänsten startade med att de visslade en film med olika bilder på hur världen ser ut i dag, jämställdhet och just mod och samtidigt spelade dem musik.

 

Sedan fortsatte vi med en uppvärmning där vi lekte och då sa dom saker som rad sex ska ställa sig i längdordning eller åldersordning, sjung en psalm med Gud, hitta nån eller något och andra roliga lekar och då mötte man dom som satt på samma rad men på andra sidan i lokalen, vi fick leken/tävlingen sjung en psalm med ande i sig tyvärr förlorade vi.

 

 

Sedan efter en liten uppvärming så skulle vi sjunga och då satte dem upp texten på projektorn så man inte behövde leta i sin psalmbok utan bara kunde kolla mot scenen för att kunna sjunga med vilket jag tyckte var jättesmidigt och en super bra idé självklart kunde man kolla i psalmboken om man ville men vad jag såg var det bara äldre personer som inte orkade stå upp så länge som använde sig utav psalmboken då dem inte kunde se texten på scenen annars. 

Samtidigt som alla på bänkarna sjöng var det ett liveband till som också sjöng med vilket var häftigt tycker jag.

Man stog även upp hela tiden under tiden man sjöng ps...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://www.pingst.se http://www.halmstad.pingst.se http://www.so-rummet.se http://pingstlinkoping.se/ http://www.mimersbrunn.se/

Kommentera arbetet: Behöver hjälp med min inevju, fakta text och gudstjänst besök hos pingstkyrkan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Linnèa Nilsson [2016-05-10]   Behöver hjälp med min inevju, fakta text och gudstjänst besök hos pingstkyrkan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59823 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×