Hjärnan

7 röster
12430 visningar
uppladdat: 2006-04-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Allmän Information om Hjärnan

Hjärnan är kroppens ”kommando central” all information som kroppens sinnen och celler samlar skickas förr eller senare upp till hjärnan. Om du till exempel skulle gå in i en bastu känner din kropp att det är varmt. Denna information skickas då upp till Hjärnan som använder informationen för att bestämma vad vi ska göra, om det är för varmt så vi måste gå ut, eller om det går att stanna kvar utan att skada kroppen. Den håller också reda på om vi är hungriga, om vi känner oss dåliga, alltså allt som pågår i din kropp sköter hjärnan. I vissa fall, som med till exempel tarmrörelserna sköter hjärnan jobbet utan att vi behöver tänka på det. Medans om vi tittar på tv bestämmer vi om det är ett bra program eller ett dåligt. En normal persons hjärna väger mellan 1.2 – 1.4 k och hjärnan kräver ungefär 1 liter blod i minuten för att fungera ordentligt.

Hjärnans uppbyggnad

Hjärnan består egentligen inte bara av den ”svampen” om sitter i vårat huvud utan den består av Stora Hjärnan (”Svampen” som är indelad i 2 halvor)
Lilla Hjärnan (Styr alla rörelser som är invanda, t ex att cykla) Ryggmärgen som ger order om alla reflex rörelser. Dessa består i sin del av nervceller (också kallade Neuroner) och i hela kroppen finns neuroner som alla styr allt som görs i kroppen. Dessa neuroner styr olika saker och man kan dela in dem i två huvud system; det centrala nervsystemet (CNS) och det perifera (PNS).
CNS består av Ryggmärgen och Stora hjärnan medans PNS sammanbinder sinnesorganen, körtlar och liknande med CNS.
Det finns också ett annat sätt att dela upp nervsystemet. Man delar upp det i det autonoma Och det somatiska nervsystemet. Det somatiska nervsystemet styr alla organ som vi inte kan styra med viljans eller ens medvetna om att vi styr. Och det Autonoma är således det som styr alla muskler och liknande.
Man kan dela upp själva Hjärnan i fem olika områden; telencephalon, diencephalon, mesencephalon, metencephalon, samt myelencephalon. Men eftersom varken jag eller någon annan normal människa kommer att komma ihåg dessa termer skall jag översätta dem.

· Telencephalon: Är de två Hjärnhalvorna. (För de som vill veta mer) Kallas den högra och vänstra hemisfären, om man ser den uppifrån ser det ut som om den omsluter Lillhjärnan och hjärnbalken.
· Diencephalon: Mellanhjärnan
· Mesencephalon: Mitthjärnan; Består av fyra delar; fyrhögsplattan (lamina tecti, tectum), tegmentdelen och hjärnskänklarna (crus cerebri)(som består av en vänster och höger del.)
· Myelencephalon: Ingen information
· Metencephalon: Ingen information

Hjärnsjukdomar

Det finns flera olika hjärnsjukdomar som sätter sig både på hjärnan och resten av nervsystemet. Jag tänkte ta en som sätter sig på hjärnan och en som sätter sig på nervsystemet.

Epilepsi - Epilepsi är beteckningen på en tillfällig störning i hjärnans funktioner

Epilepsi är en störning i hjärnan som gör att personen i fråga kan få et anfall då han t. Ex. faller ihop på golvet och skakar okontrollerat.
Man delar oftast in anfallen i tre stora olika grupper, dessa grupper är:
· Gran Mal
Den sortens anfall som de flesta tror att man får när man har epilepsi.
Man blir medvetslös och får kramper, varar oftast i ca 10 min; man känner sig trött och vill sova efteråt.
· Petit mal
Som namnet föreslår är detta ett mindre anfall, förekommer mest hos barn. Anfallet pågår oftast bara i några sekunder och personen i fråga blir frånvarande och faller ej ihop.
· Psykomotoriskt anfall
Rätt vanligt. Personen i fråga blir frånvarande och är oförmögen att tala eller röra sig. Personen kan få hörsel eller syn upplevelser och kan göra automatiska rörelser som att tugga och svälja.


Parkinson - Parkinsons sjukdom (PS) är efter Alzheimers den vanligast hjärnsjukdomen där nerveller angrips och bryts ned. Vid PS är det specifikt dopamin-nervcellerna i vissa centra, djupt inne i hjärnan, som drabbas.


Det finns inte många i Sverige med Parkinson, bara ca 20 000. Det är i speciella fall ärftligt, men man vet inte riktigt varifrån det kommer. De mest karateristiska symptomen är:
Skakningar, långsamma rörelser och stela muskler. Man kan också få dålig balansförmåga, minnessvårigheter, salivutsöndring, röstsvaghet, nedstämdhet, m.m.
Man tror at Parkinsons sjukdom kan komma från miljögifter och liknande. Det är dokumenterat att man har mindre chans att få Parkinson om man röker, och mer chans om växt u...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hjärnan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-08-31

    bra arbete

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-11]   Hjärnan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6004 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×