Politikens utveckling under 60-talet

7506 visningar
uppladdat: 2017-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

1960-talet

 

Inledning:

Mitt syfte med denna text är att fördjupa mig inom 1960-talet och titta på vad som påverkade den politiska utvecklingen. Under detta årtionde skedde mycket omvälvande, kreativt och nyskapande som präglades av stor framstegsoptimism samt teknikens utveckling i Sverige och andra delar i världen. Även modet och ungdoms -och popkulturen slog igenom. Men 60-talet dominerades mest av den politiska innebörden runt omkring världen. Kubakrisen som var en del av kalla kriget mellan USA och Sovjet och i många områden protesterade ungdomarna mot samhället, bl.a. var det gigantiska demonstrationer mot Vietnamkriget och för mänskliga rättigheter i USA. Detta decennium såg också mordet på USA: s president John F Kennedy och Martin Luther King och slutligen när den första mannen landade på månen. 

 

Resultat:

60-talet har sin bakgrund i kalla kriget som speglade en psykisk maktkamp mellan super staten USA och stora delar av västvärlden, och å andra sidan Sovjetunionen med deras allierade i främst östeuropa. Drivkraften bakom kalla kriget är stormakternas ideologiska olikheter. Det var en politisk konflik mellan demokratin och kommunism som varade nästan femtio år efter andra världskriget. Där båda parterna använde sig av hot och propaganda som nästan alltid var på gränsen till ett krig, vilket ändå inte blev av trots allt. Men när det verkligen började nalkas ett krig var under 60-talet. Detta decennium var den hetaste tiden för att ett tredje världskrig skulle uppstå mellan supermakterna.

 

Berlinmuren

I början av 60-talet så byggde man en mur mellan Västberlin och Östberlin som kallas för “Berlinmuren”. Den östtyska regering som var styrd av Sovjetunionen fattade beslutet 1961 för att stoppa massflykten från öst till väst. Många av flyktingarna var högt utbildade människor, därför måste denna utvandring ha varit mycket negativ för den östtyska regeringen, åren 1949-61 flydde 2,7 miljoner till väst via Berlin. Från en början var muren lätt att ta sig över, men under årens lopp så blev det nästan omöjligt att fly till väst. Muren kallades officiellt ”den antifascistiska skyddsvallen” och blev tecknet för kommunism och diktatur.

 

Kubakrisen

Konflikten mellan öst och väst hårdnade under 60-talet och även nära USA. Under den s.k. Kubakrisen var världen ytterst nära ett kärnvapenkrig mellan stormakterna. Allting började med att Castro ledde en liten trupp för att störta Kubas diktator, truppen vann. Från början hade USA en positiv inställning till Castro men den ändrades ganska snabbt när han började glida in i en relation med Sovjet. Det ledde bara till oro i USA då man hade fått en fiende till granne. Därför gjorde USA allt för störta honom. 1961 planerade man en invasion av landet, den s.k. “Invasionen av Grisbukten”. Operationen blev ett misslyckande och läget efter invasionsförsöket var mer spänt än förut mellan länderna. 

Ett år senare (1962) upptäckte amerikanska spaningsplan att man var klara att avfyra medeldistansrobotar på Kuba, plötsligt kunde nästan hela USA nås med kärnvapen. Detta såg USA som ett hot och det blev omedelbart en akut krissituation. USA var tvungna att stoppa bygget genom att lägga en blockad runt Kuba och hotade med att varje raket som sköts upp från Kuba skulle mötas med en massiv motattack. Händelsen var det kalla krigets hetaste ögonblick som kunde ha slutat i en fruktansvärd katastrof. Som tur var kunde krisen lösas mellan Kennedy och Sovjets ledare Chrusjtjov strax innan de ryska fartygen nådde fram till amerikanska blockadområdet. Det slutade med att alla parter gick stolta ur leken och berömde varandra. Världen har troligtvis aldrig varit så nära ett kärnvapenkrig som just då.

 

Vietnamkriget

Under kalla kriget var det inte bara en psykisk kamp, utan även en stor militär konflikt inträffade i Vietnam som skulle bli det s.k. vietnamkriget (1957-1975). Orsaken till vietnamkriget var att landet var delat i Nordvietnam som blev kommunistiskt och Sydvietnam som stöddes av USA att försöka bygga ett liberalt samhälle. Världens stormakter kom i konflikt för att skydda sina globala intressen, och krigets utfall är resultatet av deras deltagande.

Kriget började med att i Sydvietnam fanns en kommunistisk gerillarörelse som fick stöd av Nordvietnam för att bekämpa den sydvietnamesiska regeringen i Saigon. Då blev USA livrädda att Sydvietnam skulle bli kommunistiskt och det växte till ett konventionellt krig. 1964 började USA bomba i Nordvietnam och fällde tre gånger så många bomber än vad man gjorde under hela andra världskriget. Men Nordvietnam vek inte ner sig för USA som skickade trupper 1965 för att hjälpa Sydvietnam, men förlorade sin nerv efter några år och planerade tillbakadragande så tidigt som 1968. Då anföll Nordvietnam med stöd från Saigon och Sovjet i den s.k. “Tet Offensiven” som misslyckades, men blev en psykologisk seger för Nordvietnam.

Antalet dödade under kriget gör bara att motståndet mot kriget ökar i USA och andra länder. Den s.k. ungdomsrevolten startades. Det skapades en stark opinionsbildning mot kriget i USA och världen, även Palme var med i demonstrationerna i Sverige. Inte förän 1973 lämnar USA Vietnam och Sydvietnam förlorade slutvis 1975 när kommunisterna tog över landet.

 

Rymdkapplöningen

Men det var inte bara militant man ville visa upp sig utan även industriellt. USA och Sovjetunionen ville båda visa upp sina intellektuella färdigheter och vid den tiden tycktes jorden inte räcka till. Man ville nå högre än vad någon på jorden tidigare gjort. Man ville ut i rymden.

Genom att trotsa all tidigare kunskap och bevisa det omöjliga möjligt skulle man ta världen med storm. Det var Sovjet som först förverkligade denna dröm genom att den 4 oktober 1957 sända ut världens första satellit i omloppsbana kring jorden. Det blev starten för rymdkapplöpningen under kalla kriget. USA kände sig besegrade av Sovjet, men Sovjet slutade inte där utan lyckades än en gång förekomma USA när de endast en månad senare sände upp den första rymd passageraren, hunden Lajka. Rymden troddes vara vunnen av kosmonauter när Sovjetunionen ett par år senare, 1961, lyckades sända ut den första människan i rymden som också återvände. Rymdkapplöpningen leddes vid det här stadiet av Sovjetunionen med ett stort övertag. Men USA vägrade ge upp. Till och med USA´s dåvarande president Kennedy lovade världen, att innan detta decennium var över skulle en amerikan ha satt sin fot på månen. Man var inte riktig säker om det löftet skulle hållas, det var mer en dröm än ett mål.

Men den 20 juli 1969 så gjorde USA det omöjliga, Neil Armstrong och Buzz Aldrin landade som första människor på månen under Apollo 11-expeditionen. Äntligen var förödmjukelsen från 1957 glömd. Man hade därmed lyckats leva upp till den heroiska och stolta nationen man framstod sig vara & i och med att den amerikanska flaggan sattes ner på månen så etablerade den sig en gång för alla på Jorden. I och med detta skulle man kunna förklara rymdkapplöpningen över, utan någon officiell segrare.

 

Martin Luther King och John.F Kennedy

Även under detta årtionde såg vi stora personer som gjorde saker vi lägger märke till än idag; Martin Luther King och Amerikas dåvarande president John F. Kennedy. 

King protesterade mot att de svarta och vita behandlades olika. Den kamp han ledde blev en framgång genom sina aktioner. Han blev även en hjälte och en internationellt känd ledare och fick så småningom stöd även av de vita. För sitt arbete för rättvisa och icke-våld fick Martin Luther King fredspriset 1964.

Kennedy var i början av 60-talet vald till USA´s president. Han var även en mycket omtyckt politiker som arbetade intensivt för att förbättra relationerna med Latinamerika och fick 1961 till stånd ett ambitiöst utvecklingsprogram. Han hade även en stor och viktig betydelse under kalla kriget, som kubakrisen, berlinmuren, rymdkapplöpningen och den tidiga fasen av Vietnamkriget.

Men båda personerna blev mördade under detta decennium. Kennedy sköts till döds under ett besök i Dallas Texas samma år (1963) som King hade sitt kända tal “I have a dream”. Man tog fast mördaren, men man tvivlar på att gärningsmannen var ensam. En teori hävdar att CIA, som ogillade Kennedys avspänningspolitik mot Sovjet låg bakom till mordet. Även mordet på Martin luther king några år senare, 1968, ses som en konspirationsteori vilket ledde till att stora kravaller bröt ut i de svarta ghettona.

 

Diskussion:

Alla de stora händelserna som pågick under 60-talet var ofta relaterade till kalla kriget. Det gjorde en skillnad som vi kan se idag inom politiken i samhällen runt om i världen. USA var ett splittrat land som var med om många jobbiga saker tills man kunde iallafall känna en liten vinst efter rymdkapplöpningen. Men vietnamkriget gav konsekvenser för landet i en ständig kamp mellan liberalism och kommunism. 

Kubakrisen visade tydligt att ett kärnvapenkrig kunde inträffa i verkligheten och hur snabbt det kan gå när man förlorar kontrollen över händelseutvecklingen. Det blev en viktig tankeställare för kalla krigets båda supermakter och händelsen ledde senare till att en rad avtal slöts mellan parterna för att begränsa spridningen av kärnvapen som utvecklade politiken i världen. I vårt nuvarande samhälle har vi mer och mer kärnvapen, som nästan kan förstöra tre planeter, så efter kommunismens fall var det överhängande hotet om kärnvapenkrig och ett nytt världskrig borta. Världspolitiken gick därefter in i en mindre konfliktfylld fas.

Ett praktexempel för kampen mellan USA och Sovjet var delningen av Berlinmuren, som med tiden blev ett monument för det kalla kriget. Den kom i västvärlden att stå som symbol för kommunistisk diktatur och ofrihet i öst. Demonstrationer för demokrati utbröt och man beslöt riva muren 1989. Förändringarna inte gick att stoppa och ledde till kalla krigets slut och enandet av Tyskland. Man ville leva i ett jämställt- och framstegs-samhälle. 

Följderna av det kalla kriget var många. Demokratin kom nu att spridas till l...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Patrik, Lindvall (1999). 1900-talet. Aftonbladet. So-rummet, Kalla kriget, (Senast uppdaterad 2017-10-23), https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-korta-1900-talet/kalla-kriget#

Kommentera arbetet: Politikens utveckling under 60-talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2017-12-12]   Politikens utveckling under 60-talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60216 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×