Stockholms skärgård

1 röster
5383 visningar
uppladdat: 2006-04-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skärgården
Stockholms skärgård är Sveriges största skärgård och en av de största i Östersjön. Den sträcker sig från Stockholm cirka 60 km ut i Östersjöns bräckta vatten. Drygt 24 000 öar, holmar och skär belägna utefter Upplands och Södermanlands kust, från Björkö-Arholma i norr till Öja-Landsort i söder.

År 1719 hade hela Stockholms skärgård en befolkning på 2 800 personer. Från att ha varit hemort för fiskare, har Stockholms skärgård allt mer fått rollen av sommarviste för välbärgade stockholmare. Bofast befolkning finns på många av öarna, främst i centralorten Vaxholm och på andra större öar.

Utö
Nyköpingsgruvan är 215 meter djup och numera vattenfylld
Utö steg upp ur havet som små öar efter istidens slut för ungefär 10 000 år sedan. De första invånarna var troligen nomadiserande fiskare och jägare. Vid Skogsby på södra ön finns gravfält från åren 550 - 1050, vilket antagligen betyder att Utö då hade bofast befolkning.
Gruvan öppnas
På 1150-talet öppnades Sveriges sannolikt första järngruva på Utö, men det var inte förrän nya malmfyndigheter gjordes i början av 1600-talet som verksamheten kom igång i stor skala. Det var då som de stora öppna schakten Nyköpingsgruvan, Finngruvan och Långgruvan togs upp. De första uppgifterna om gruvsamhällets storlek är från 1614 då invånarantalet uppges till 70 personer.

Ryssarnas härjningar
Vid ryssarnas härjningar i skärgården, sommaren 1719, brändes all bebyggelse runt gruvorna ner. För att försvåra återupptagandet av driften rev man upp husgrunderna, vräkte ner malmen i sjön och fyllde gruvschakten med stenvarp. Som minne av ryssarnas närvaro på ön finns en av länets största koncentration av s.k. ryssugnar, vid Näsudden, väster om Spränga. Redan i början av 1720-talet påbörjades arbetet med att få igång gruvorna igen. Nya hus byggdes och alla gruvhålen, förutom långgruvan, tömdes på stenvarp.

Öppnas för stockholmarna
Gruvdriften fortsatte fram tills 1879 då de lades ner p.g.a. bristande lönsamhet. När gruvepoken nu var slut, köptes ön av brukspatron Andersson, kallad "Plank-Anders". Han anlage såg och brädgård och satte snabbt igång att kalhugga Utö. 1889 köptes gruvsamhället av grosshandlare E W Lewin för att göras om till ett sommarparadis för stockholmarna. Tack vare hans badort öppnades skärgården för storstadsborna. De gamla arbetarbostäderna hyrdes ut som sommarnöje och flera hotell och pensionat etablerades.

Skärgårdsstiftelsen
1942 delades Utö mellan flera olika ägare. Nästan hela södra Utö såldes till staten och blev militärt skjutfält. Senare köpte Haninge kommun en del av ön och 1973 köptes norra Utö av Ställbergsbolaget, nuvarande Skärgårdsstiftelsen, som restaurerade de gamla husen, anlade badplatser och byggde gång- och cykelstigar. Ön är idag skärgårdens populäraste utflyktsmål med mer än 300 000 besökare på år.

Utö Värdshus
Utö ligger längst ut i Stockholms södra skärgård med fjärden Mysingen innanför och Östersjön utanför. Utö är mest känt sin gamla järngruva som när den öppnades på 1150-talet var landets första. Gruvverksamheten lades ner 1879 och numera är de stora gruvhålen vattenfyllda. Mycket på Utö påminner om den forna järnmalmsbrytningen. De gamla arbetarbostäderna på Lurgatan är idag fritidsbostäder och lite överallt syns sprängstensrös.

Sedan 1973 ägs den norra delen av Skärgårdsstiftelsen som bl.a. har anlagt bad och rastplatser samt byggt upp gång- och cykelstigar. Mellersta delen av Utö ägs av Haninge kommun och den södra delen är militärt skjutfält. Ungefär 230 personer är bofasta på ön året runt men på sommaren ökas befolkningsmängden kraftigt.

Sevärdheter
Sommaren på Utö är speciell. Då är hamnen full av båtar. Sommargästerna flyttar ut och bodarna vid bryggan slår upp sina luckor för att sälja allt från fisk till hantverk.

Gruvvagn
På Utö finns det mycket att se och göra. Förutom gruvan är den gamla kvarnen från 1791 väl värt ett besök. Härifrån har man en milsvidd utsikt över fjärden Mysingen med många öar och skär. Tre km söder om Gruvbryggan ligger Spränga brygga. Här finns bl.a. Utö kyrka som är skärgårdens största stenkyrka med Sveriges äldsta kyrkorgel.

Badmöjligheter
Vill ni bada finns det flera alternativ. På Persholmen alldeles intill Gruvbryggan finns ett naturbad och vid Rävstavik finns fina badklippor. Ni kan även hyra en cykel för att cykla de 11 kilometrarna ner till Ålö Storsand.

Naturen
Naturen på Utö domineras av barrskogar med ganska gles undervegetation. De nordvästra och västra delarna är dock ganska örtrika. Här kan ni bl.a. se åkervinda och nattviol. Utö har även ett rikt fågelliv.

Julmarknad
Under helgerna i december har Utö en...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Stockholms skärgård

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-21]   Stockholms skärgård
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6024 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×