Jämförelse mellan Hinduismen, Islam och Kristendomen. (Skillnader och Likheter)

3 röster
54430 visningar
uppladdat: 2018-05-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hinduismen IU Nehal 8:A

1.Gudar: Hinduismens Gudar skiljer sig väldigt mycket från kristendomens och islams Gudar. Hinduismen har hela 330 miljoner gudar medans Islam och Kristendomen har endast en Gud. Islam och kristendomen är en monoteisk religion. Islams och kristendomens Gud har ungefär samma erfarenheter. Att de har skapat hela världen och kosmos (allt i stort sätt) medans hinduismens alla Gudar har olika erfarenheter och kan oftast inte göra samma sak som en annan Gud gör. T.ex. Brahma är skaparen av hela universum och har makt över allt. Andra Gudar som är mer vanliga kan inte göra något speciellt än vad de är förutesedda att göra. Det är kastsystemet samt människors levnadssätt som gör att många av dessa 330 miljoner Gudar bes och tänks på idag för att i varje kast så tillber man en speciella Gudar. Gudar som man inte tillbes i andra kast. Det finns dock många Gudar som inte tillbes. Den jag mest tar åt mig är Guden Brahma, själva skaparen av allting. Jag förstår inte riktigt varför det finns många tempel till hans ära. Bara för att han hade som uppgift att skapa universum sen inte ingå i vad som händer leder till att han inte tillbes av andra hinduer lika mycket som andra viktiga låter mycket fel. Han borde tillbes mer för att det är han som skapade hela universum och alla Gudar som senare gör så att människorna kan försörja sig och överleva här i världen. Utan hans uppgift så skulle människor inte finnas. Man når säker moksa (när man följer moksa) enklare när man tillber Gud för att man gör en god karma och dessutom så tillber man en Gud som många andra inte tillber men som faktiskt borde tillbe. Man förstår detta säker när man mediterar lugnt samt ansträngt och gör OM/OUM ljuden sedan förstå att man borde tillbe han som skapat allt och skrifterna som vägleder hinduerna. Islams och Kristendomens Gudar tillbes varje dag (för det finns bara en). En till skillnad mellan Hinduismens Gudar och västvärldens ”Gud” är att hinduismens alla Gudar har relationer med varann och många av Gudarna är gifta eller kära i varann; medans västvärldens ”Gud” oftast är själv och enastående samt allsmäktig. Hinduismens Gudar påminner mer som ett liv som vi människor lever, trots deras krafter. Kristendomens/Islams Gud är själv och är universums skapare samt ledare. De heliga böckerna i Hinduismen har oftast mytiska och icke-trovärdiga texter. T.ex. att Guden Brahma hade lagt sig med sin egna skapelse, människokvinnan och så har människoskläktet skapats. Detta skrivs inte i de västliga religionerna.

2.Gudstjänster/Ritualer: Hinduer och Kristna samt Muslimer ber till sina Gudar. Men på olika sätt. Hinduer ber till Gudabilder samt statyer medans Muslimer och Kristna ber via rörelser. I Hinduismen finns även en helig tråd ceremoni där unga män från högre kast ”konfirmeras”. Detta finns inte i Islam. När man dör i Islam så tvättas man och begravs man väldig tidigt. När man blir begravd så ska ansiktet ligga mot Mekka och ska ligga på höger sida. I Hinduismen så blir man kremerad och sen spröd över en flod. Det är en stor skillnad över hur man blir ”begraven”. En viktig sak som Muslimer och Kristna inte gör när det kommer till religion är meditation. Hinduer mediterar och istället för läsa verser från Vedaböcker för att komma nära Gud så gör man OUM/OM ljud för att komma nära Gud. När Muslimer och Kristna ber så brukar de inte heller offra något, medans man gör en Puja så brukar man offra något till Gudarna. Gudarna(statyerna) man ber till behandlas också mycket ”bra”. De blir badade och får nya kläder. De behandlas som deras egna barn kan man säga.

3. Organisation: Det finns en stor skillnad mellan Kristendomens, Islams och Hinduismens Organisering. Eftersom uppgiften riktar sig mest mot Hinduismen så kommer jag inte skriva skillnader om Kristendomen och Islam. I forna dåtiden så hade Kristendomen en organisering i Västvärlden. Eftersom typ hela västvärlden var Kristna så hade alla länder typ samma samhällsgrupper. Alla lydde Påven(Katoliker) och spreds snabbare genom organisationer och folk. I samhället så fanns det först Påven, sen Kungen. Adeln och prästerna kom efter och därefter kommer affärsmännen och bönderna. Man kan komma till himlen (eller till religionens mål ó paradis) ändå om man ingår i den sämsta gruppen.

Samma sak i Islam. Mellanösterns länder var de flesta Muslimer och de lyder/löd Koranens, Allahs budskap samt Profeten Mummahamads (FVMH).  I mellanöstern vet jag inte så mycket om hur samhällsgrupperna är organiserade. Även här kan man komma till paradiset om man ingår i någon särskild grupp.(Ifall det finns särskild grupper).

I Indien, där Kastsystemet finns så kan man inte nå mokscha om man ingår i de lägre kasten. Man kan bara höjas och få ett bättre liv eller sämre vid återfödelsen. Kastsystemets grupp säger även att grupperna består av Brahma själva kropp. Första kasten är Prästerna som även kallas Brahman för någon anledning. De är huvudet. Andra kasten är Kshatriya som är jordägare, soldater och ämbetsmän. De ska ”föreställa” armarna. Tredje kasten är Vaisyas och det är handelsmän och hantverkare. De ska föreställa låren. De som föreställer fötterna är det fjärde kastet och de är Sudra. Det är de som är bönder och m.m. De kasterna som inte är med i Brahmas kropp är Daliter. De tillhör faktiskt ingen kast.

Skillnaden mellan Hinduismens organisering och västvärlden är inte så mycket. Man behandlade de som tillhörde högre samhällsgrupper bättre och lägre samhällgrupper sämre. I Islam och västvärlden så behandlas alla lika, även om man har det sämre ställt än andra.
MEN, idag så tycker jag att det har skiftat mellan alla tre religioner. I västvärlden så har man fört bort samhällsgrupperingen typ och alla är lika värda. I Indien så försöker man helst ta bort Kastsystemet men eftersom det inte går så har man bara bestämmt att de ska införa lagar som säger att man inte får diskriminera folket som ingår i lägre kast. Och att man kan förflytta sig från en kast till en annan(*). I mellanöstern så har det varit mycket stora oroligheter den senaste tiden. Det är terror attacker här och där och politiska kris överallt. Därför tänker man på sig själv mer än dem andra och till sist så organiseras samhället till att folket inte tänker på varann samt att de som har det sämre ställt får det ännu sämre.

4. Centrala Tankegångar: Skillnaden mellan kristendomen samt islams tankegångar mot hinduismens är då att islam samt kristendomen tror på att leva i all framtid i antingen helvetet eller paradiset medans hinduer tror på att nå mokscha. Mokscha är dock inget paradis utan ett ställe i Brahman. Alla själar. Man vill då bara komma ut ur återfödelseprocessen och få sin Atman (själ) samlad hos Brahman. Hinduer tror även på kastsystemet. Det är en viktig sak som skiljer sig från andra religioner. De som är i högre kast har då ett lyckligare liv medans de som har lägre kast har det tvärtom. Idag så tror man att kastsystemet är ett mycket orättvist samt diskriminerande system. Jag tycker att det är både och för att om hinduismens process och tro är verkligen sann så funkar karma och reinkarnation på rätt sätt. Men om Kristendomen och Islam är den rätta tron så spenderar en olycklig människa sitt liv i en dålig kast, på tron att han kommer leva ett bra liv samt få ett bättre liv senare eller t.o.m. nå Brahman. Personen går minus på två sätt. På att hen spenderat hela sitt liv till att be stengudar och leva i en låg distrikt medans hen kommer in till helvetet, för att han inte följt Islams/Kristendomens lagar och regler.
I Islam och Kristendomen så finns det saker som gör att man blir trogen. I Islam så måste man säga trosbekännelsen Taeb och Sahada samt så bör man skära om sig. I Kristendomen så måste man döpa sig i kyrkan medans i Hinduismen så bör man inte göra något. Man tror att man bara är född som en hindu och att man ska få en bra karma genom hela livet för att senare nå mokscha.
I Islam så tror man att vi människor lever utefter en plan Allah har gjort. Att vi ska följa de fem pelarna samt leva i harmoni, samt dyrka honom så att vi lever ännu mer i harmoni. I Hinduismen så säger man bara att Guden Brahma skapar världen, Guden Vishnu håller koll och reda på den medans Shiva kommer att förstöra den. Det är deras uppgifter. I hinduismen så spelar Gudarna en större roll än de västliga religionerna. Det är som att vår atman är en biperson för Gudarna, ändå om ”vi” dyrkar dem och att vår atman faktiskt är en del av dem själva Brahman, vilket de själva är också. Det finns många olika sätt att nå mokscha(karman såklart men). Kärlekens väg, kunskapens väg m.m. I Islam och Kristendomen så behöver man bara följa en ”mall” över hur man ska leva. Står mest i de heliga skrifterna. I Hinduismen så tror man att Kon är en helig djur. Man får inte äta kor, behandla de illa och flera saker som visar respektlöshet mot en ko. Man tror även att Ko’ns mjölk samt kiss är renande och att man kan blir renad från att ha blivit oren.

5. Likheter: Även om jag har det motsatta av detta så menar jag då att religionerna strävar efter deras egen form av paradis. Gudarna har även gett folket heliga skrifter. Självklart är Gudarna mäktiga. Om man vill nå ”paradiset” så måste man göra gott i livet samt sträva efter vad Gudarna vill. Det blir flera ”ljusfester” i Hinduism och Kristendomen. Man har olika sätt för ungdomarna att koncentrera sig i religionen. Man fastar även i alla religioner. Den ”vägen” man följer där man fastar kallas Maha-Shivaratri. I dessa religioner så är man skyldiga de lägre klassade folken mat och pengar. I alla dessa religioner så ber man. Alla dessa religioner har även ställen där man kan utföra bönerna på. Islam och Hinduismen har olika slags vallfärd. I Islam så har vi vallfärden till Mekka medans i Hinduismen så finns vallfärden Kumbha Mela i staden Prayag vart tolfe år.
Man tror på någon slags återuppfödelse i alla dessa religioner. I Islam så tror man på att man ska återuppväckas vid dommedagen. Samma sak i Kristendomen, medans i Hinduismen så återföds man varje liv.
Man kan även koppla treenigheten från Kristendomen till Hinduismen. Treenigheten kallas Trimurti. Trimurti är hur jag innan förklarade om hur alla själar är inom så kallad brahman. Även Gudarna är inom Brahman. Alla Gudar är faktiskt då en av alla. Man kan då säga att Hinduismen är panteitisk, att Gud finns i allt. Men här så kan man säga om det till att alla själar är vad all kraft kommer ifrån; Brahman.

Karman och gärningarna man gör i livet spelar också en stor roll för religionerna. I Hinduismen så får man ett nytt liv med hjälp av karman av förra livet. Man kan även nå mokscha mha karman. I Islam kommer man till himlen eller helvetet med hjälp av ”feresta” som sitter på din högra och vänstra axel och som antecknar vad du gjort hela livet samt är vittne vid dommedagen så att du får ett ställe där man förtjänar att vara. I Kristendomen är det typ samma sak skulle jag vilja tro.

Alla av dessa relgionerna har egna heliga böcker, och man har olika språk för att läsa dessa. I Koranen så läser man på Arabiska. I Bibeln så läser man på Latin(förrut) och i Hinduismen så läser man på Sanskrit.

Hinduernas avatarer kan även kopplas till detta. Hinduernas Gudar kommer som avatarer till världen. Efteråt så sätter de det som är fel till rätta. Samma sak i Kristendomen. Då kom Jesus och tillträdde som Messias. I Islam så kommer en till person som kommer att leda Jihad tror jag (inte säkert om Jihad, men något liknande).

Islam, Hinduismen och Kristendomen har också någon form av dommedag. I Islam så kommer dommedagen när en ängel blåser på någon instrument och alla människor dör, även ängeln själv. Sen ska ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Utkik Religion 7-9 Wikipedia Hanna-Helena Jonssons Uppsats(http://www.mimersbrunn.se/article?id=2240)

Kommentera arbetet: Jämförelse mellan Hinduismen, Islam och Kristendomen. (Skillnader och Likheter)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-05-29

    Uppdaterad. Nu så finns organisation med...

Källhänvisning

Inactive member [2018-05-28]   Jämförelse mellan Hinduismen, Islam och Kristendomen. (Skillnader och Likheter)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60353 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×