Så uppfanns LED-lampan

5072 visningar
uppladdat: 2018-09-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

LED-lampan är den mest energisnåla lampan på marknaden och är självklart då även en av de teknologiska saker som utvecklas snabbast.

Den finns i massor av olika färger och former och är väldigt billig i förhållande till hur länge den håller.

LED är en sorts lampa som förvandlar elektricitet till ljus utan att avge värme. Detta har revolutionerat belysningsvärlden på flera sätt. Låt oss ta en titt på hur LED-lampan egentligen uppfanns!

 

Utvecklingen av elektroluminiscens

 

Elektroluminiscens och LED-lampor går hand i hand. 1907 så observerade Henry Joseph Round detta fenomen i kiselkarbid. Men det gula skenet var alldeles för svagt för att vara till någon nytta, så ingen brydde sig om att forska mer om det då.

1920 testade Bernhard Gudden och Robert Wichard Pohl att använda zinksulfid med koppar för att återskapa fenomenet, men även då var det fortfarande för svagt.

Själva ordet ”elektroluminiscens” var det George Destriau som myntade 1936 när han publicerade en avhandling om hur ljus blev producerat genom zinksulfidpulver när elektrisk ström fördes genom det.

 

Den första ljusdioden med praktisk användning

 

1961 så uppfann Robert Biard och Gary Pittman en infraröd LED medan de arbetade för Texas Instruments. Det enda problemet med denna uppfinning var att ljuset inte gick att se med blotta ögat. Precis som med så många andra uppfinningar så uppkom den av misstag när de jobbade med en laserdiod.

Året efter så uppfann Nick Holonyak Jr. den första LED-lampan som kunde frambringa synligt rött ljus. Han uppfann dessa röda dioder när han var anställd på General Electric. Holonyak går nu under smeknamnet ”Ljusdiodens Fader”.

Under 60-talet fortsatte man att experimentera med LED-lamporna och snart kunde man även få fram orange ljus.

1972 kom man på hur man kunde få göra LED-lampor med ett ljusgult sken. Det första företaget som började massproducera hette Monsanto Company och det var de som introducerade LED till folket.

I samma veva uppfann George Craford, som jobbade på Monsanto Company, en LED-lampa som sken tio gånger så starkt som Holonyaks lampa.

Under mitten av 70-talet började forskare att använda enbart galliumfosfid för att få fram ljusgröna LED-lampor, vilket resulterade i förbättrade versioner som blev tillgängliga i slutet av årtiondet.

Användningen av LED-lampor blev populär under 70-talet när Fairchild Optoelectronics började producera billigare lampor.

 

Första generationen av superstarka LED-lampor

 

Vidare forskning ledde till utvecklingen av första generationen av superstarka röda, gula och gröna LED-lampor i början av 80-talet. I första halvan av 90-talet experimenterade forskare vidare och fick fram ännu starkare orange-röda, orange, gröna och gula LED-lampor.

1994 uppfann Shuji Nakamura en väldigt starkt blå LED-lampa, som banade vägen för de billiga och användbara vita LED-lamporna som vi nu alla har i våra hem....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Så uppfanns LED-lampan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2018-09-22]   Så uppfanns LED-lampan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60417 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×