En komikers uppväxt

2 röster
7342 visningar
uppladdat: 2006-04-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Det han vill är att människor ska tycka om honom, att de ska prata om honom när han inte är där och att de ska beundra honom….”är ett citat ur boken som beskriver Juha en vilsen pojke som försöker bli cool…
En pojke som ska ta steget ut i vuxenlivet. Men enligt min mening inte är redo. Och som har en osäkerhet som gör honom till en person han inte är. Han sviker dom han älskar för att få kärlek från dom han hatar. Varför kan man fråga sig? Svaret är att få vara populär.

Nu efter jag har läst boken satt mig ner och tänkt igenom den så har jag hakat upp mig på just ordet populär. Vad betyder ordet populär igentligen? Vad är man om man är populär? Och vad kan man offra för att bli just populär?
Jag tror ordet tolkas olika från person till person. Populär för någon är kanske något helt annat för någon annan. Men det är just popularitet som skildras bäst i den här boken. Det är ju populär man ska vara. Det spelar ingen roll att boken är skriven från 70-talet utan jag tycker att popularitet då är ungefär detsamma som idag. Man ska vara snyggast, roligast eller kanske tuffast men framförallt vara omtyckt.

Det Juha vill vara är roligast, och är räddast för att bli en tönt. Han vill bara fortsätta vara klassens clown som han alltid varit. För då känner han sig tuff populär och blir gillad av dom coola. Så han håller sig därför borta från Jenny ingen får se dom tillsammans, inte ens se dom trivas ihop. Även fast han alltid gör det i hennes närhet.
Fast han gillar Jenny behöver han på något sett uppmärksamheten från dom coola för att överleva. Och håller han sig till dom coola barnen då slipper han bli slagen. Men blir då själv den som slår. En person han inte vill vara, men måste för att klassas som en av dom coola grabbarna.


Stripigt hår äckliga kläder och ett självförtroende som är lika med noll. Beskriver helt klart Jenny. Hennes föräldrar är gamla där mamman svårt sjuk och
Pappan är ungefär lika uppstoppad som alla dom uppstoppade djuren, som är uppsatta i sitt mörka och trista hus. Bara genom att veta detta om Jenny förstår man hur hon lever. En tjej som klassas som en fåne med varken respekt eller vänner.

Men varför får hon då inga vänner visst beror det delvis på att folk tycker hon har äckligt hår och äckliga kläder. Men då sjunker förstås självförtroendet och jag tror att det är där det sitter. Jenny har alldeles för dåligt självförtroende. Men det är inte konstigt vem vill höra av den man älskar mest, att den älskar någon annan, och vem vill leva när man inte har någon förutom sig själv.

Jenny gör allt för att försöka få Juhas uppmärksamhet. Försöka få honom att älska henne som han älskar andra flickor. En händelse jag kommer ihåg från boken är när Jenny har sminkat sig tagit på sig dom finaste kläderna hon har och ska fråga Juha om han älskar henne, om han vill bli hennes pojkvän. Men får istället höra att han älskar Rita. En söt tjej som Jenny aldrig tror hon kan bli.
Det fick mig att rysa till och börja tänka på att vi människor gör mycket tokigheter för att få blickarna vända mot oss. Fast vi inte alltid får blickarna från dom hållen vi vill ha dom.


Man får läsa om ett samhälle man inte tror eller inte vill tro finns men som helt klart är ett samhälle som vi har precis framför oss och lever i. Ett samhälle som består av mobbning slagsmål grupperingar svek och hat. Ett sam...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En komikers uppväxt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-20

    Riktigt bra skrivet! första "E

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-26]   En komikers uppväxt
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=6049 [2018-05-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook