”Snabba cash” och ”Vita tänder”

8183 visningar
uppladdat: 2020-06-19
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

De två böcker som jag har valt att analysera och jämföra mellan är ”Snabba cash” och ”Vita tänder”. Båda romaner handlar om olika ämnen tradition, ojämlikhet, , kärlek, vänskap, ensamhet och olikheter mellan människor.

 

Den första boken ”Snabba cash” börjar med att en ung kvinna blev kidnappad i Stockholm, hon ser bra och ung ut. I början av boken fick man inte veta så mycket om kvinnan, för att författaren vill inte berätta mer än så. Det kan vara ett bra sätt för att fånga läsarens intresse genom att börja boken med en sånt spännande händelse. Boken handlar om tre killar som har olika bakgrund och de är ute efter samma sak vilket är vägen till snabba pengar. De levde i Stockholms undre kriminella värld, där är det inte som polisen som styr ställena.

 

En av huvudpersoner är en muskulös serb hans namn Mrado och är medlem i serbiska maffian men han drömmer om ett normalt liv med sin dotter Lovisa. Den andra heter JW, han studerar på ett av de främsta Handelshögskolan och läser ekonomi där lever han i ett lyxlägenhet i stureplan där kör han svarttaxi och säljer kokain bara för att få snabba pengar så att han kan få festa med sina Stureplans Kompisar. Tredje huvudperson är en spansk kille som heter Jorge, han fick ta hela skulden och hamn i fängelset istället för alla tre.



Miljön är olika platser hela tiden och det är alltid rör sig inom Stockholms stad. Författaren räknar med att man redan ska känna till hur det ser ut. Däremot författaren har istället lagt ner mycket tid på personbeskrivningen dessutom fokuserat han på personlighet och utseende.

 

Romanen utspelas under 2000 talet och där visas den mörka stockholms sidan. Boken är mycket mångsidig eftersom boken utspelas på många olika platser som Stureplan och Sollentuna, där de flesta sälja knark. När nattklubbar är i gång då händer de mesta. Boken hoppar inte i händelserna vilket hjälper läsaren att tycka om boken och ville fortsätta läsa den.

Det var alltid författare som berättar historien hela tiden. Den här boken innehöll många kriminal händelse vilket gör att boken räknas som en kriminalromanen. 



Den andra boken heter ”Vita tänder”, det handlar om Archie Jones, Clara Bowden, Samad Iqbal och Alsana som är huvudpersonerna i händelsen. 

Archie Jones är 47 år gammal och blev lämnad av sin fru, då försökte han ta självmord genom att gasa själv i bilen i nyårsmorgonen 1975 Cavalier Musketeer. Vid en slaktare där träffade han Clara Bowden. Archie kände att han blev erbjuden på en ny chans i livet. Han träffade Clara som var 19 år gammal, hon var väldigt vacker och lite längre än honom. Clara kommer från Jamaica och hon har förlorat sina tänder efter en motorcykelolycka. Efter ungefär sex veckor gifte dom sig och fick en flicka som heter Irie.

 

Samad Iqbal har uppvuxet i bangladesh och hans dröm att ha fint liv i England med Alsana. Där träffade som soldater i slutet av andra världskriget och fick följa med soldater till England. Alsana och Samad får tvillingpojkarna Magid och Millat. Familjens Chalfen är medelklassfamiljen och föräldrarna samtalar med sina barn som är vuxna människor. I det multikulturelle stadsdel möter medlemmar av familjerna Archie Jones, Samad Iqbal och Chalfen. Alla är olikheter i hudfärg, religion och bakgrund, när båda parens barn kommer i kontakt med moderna medelklassfamiljen det blir ställningskrig. Chalfen familjen talar ett helt annat språk



Romanen utspelar sig i norra London, efter andra världskriget runt 1975 och tar upp alla olikheter hudfärg, religion, tradition och bakgrund. Romanen var snabb och berättar historien kronologiskt. Författare som skriver stor krockar i arbetarklassen,medelklassen och problemet som när det gamla möter det nya i vita tänder.

 

Jämförelse

Både böckerna är intressanta, är ganska lättläst och Innehåller inte så många karaktärer. Romanerna utspelar sig på olika platser snabba cash spelar i stockholm och vita tänder spelar i norra london dessutom finns mycket dialoger i både två romaner.

Olikheter i romerna är den första spelade i 2000 medan den andra 1975. 

 

Temas Snabba cash är kriminalitet som droger, svarthandel, droger språket, korta meningar och familj. Den andra vita tänders tema är hur vår uppväxt, våra gener formar oss till den vi är nu och ursprung kan vara vilka problem det kan bli av kulturkrockar.

Efter jag hade läst båda böckerna fick jag en känsla av hur livet är tufft för många runt om i världen på grund av hat, alla vill attackera varandra och många som har blev lätt påverkat omkring sig. Böckerna var mycket intressant och meningsfulla för mig och säkert för andra läsare, därför rekommenderar jag böckerna starkt till alla läsare 



Kort beskrivning om författarna<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: ”Snabba cash” och ”Vita tänder”

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Hasan Ali [2020-06-19]   ”Snabba cash” och ”Vita tänder”
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60722 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×