Religion - Judendomen

1 röster
832 visningar
uppladdat: 2021-02-12
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Judendomen

Judendomen är en monoteistisk religion, deras Guds namn är ganska heligt och därför får man inte säga Guds namn. Det kallas för att respektera sin Gud.

Helig bok - Tanak/Torarullar

För judarna är Tanak och Torarullarna viktiga. Tanak har tre delar: Lagen, Profeterna och Skrifterna. Några profeter är Abraham och Moses. Torarullarna brukar vara fint dekorerade, och förvaras i Synagogan. Man ska absolut inte riva av en sida från torarullarna. För då kommer man få mycket otur i livet, vilket man inte vill få.

Moses

Moses är den person som grundade religionen, förut fick Moses en order från Gud att släppa fri människorna från slaveriet i Egypten. Och då så släppte Moses fri folket och de gav sig av till Jerusalem. Där byggde de ett stort tempel, men den förstördes senare av romarna.

Abraham

 

Abraham är viktig inom Judendomen för att någon gång fick Abraham en order från Gud att lämna hemstaden och gå till Kanaans land. Och Gud sa att han skulle dit eftersom i staden Ur (den staden han bodde i) var det bara folk som trodde på flera Gudar. Och Gud lovade Abraham och alla hans barn, barnbarn osv. att de skulle få tillhöra till Abraham och alla hans ättlingar.

 

Jerusalem

 

För judarna är Jerusalem en viktig plats eftersom deras heliga tempel byggdes där. Och det var dit de flyttade efter slaveriet i Egypten och det var Moses som räddade folket från slaveriet. Templet förstördes av romarna som inte gillade judar. Nu finns det bara en mur kvar av templet som blev förstörd. Vilket är synd eftersom man vill ju ha kvar sina heliga byggnader, men ibland kan inte vissa människor respektera det.

 

Rabbin

 

En Rabbin är inte som en Präst eller en Imam. En Rabbin är en judisk person som studerat de judisk heliga skrifterna i många år. Rabbinen är den person som leder viktiga gudstjänster som t.ex när man firar Sabbaten. Rabbinen har ingen order som Rabbin utan de bara undervisar troende om hur man ska leva som en bra person. Att vara Rabbin är heller inget yrke utan det ser man som en uppgift som man måste lära ut folk. I vissa länder har Rabbinen fått tillåtelse att viga par till äktenskap.

 

Judendomen

 

För judarna är det ganska viktigt att vara en bra person för alla människor runt omkring dig. Man ska inte bara vara snäll mot andra utan också för Gud och dig själv. Judarna tänker inte så mycket på livet efter döden, de tänker mer på det livet de lever här och nu. Och det är viktigt att vara en god person eftersom om alla blir snälla och skapar fred på jorden. Kommer judarnas Messias komma, och när Messias kommer så kommer alla leva lyckligt.

 

Yom Kippur

Yom Kippur är en annan helgdag som också är viktig i judendomen.Tio dagar efter det judiska nyåret börjar Yom Kippur.Högtiden börjar vid solnedgången och slutar nästa dag vid solnedgången. Det är också viktigt att be Gud om förlåtelse för det fel du har gjort under ditt liv. En annan sak som är viktig under den högtiden är att försöka komma överens med dina fiender, folk frågar fienden om Guds förlåtelse på försoningsdagen. Du fastar i kanske 25 timmar under semestern och avstår från några fler saker, som att bada och sminka dig.

 

Chanukka

Under chanukka brukar man tända ljus på en speciell stake som kallas för chanukkia. Man tänder ett ljus på första kvällen och sedan två ljus nästa dag osv. Man tänder ljus varje kväll tills det blivit åtta ljus.Chanukka firas till minne av tempelinvigningen 165 år f.kr. Under denna högtid brukar man ge presenter till varandra, spela spel och sjunga en massa låtar. Under festen brukar man är friterad mat som suvganiot och potatisplättar. Förr så fanns det inte en sån högtid, men judarna röstade om de skulle fira den eller inte. Det blev mer röster på att man skulle fira den så därför firas den än idag.

 

Bar Mitzvah bat Mitzvah

 

Hur många judar

Det finns ca 14 miljoner judar och ungefär 50% av de bor i Israel. Och varför det är så få judar är för att man kan bara vara äkta jude om man har en judisk mamma. Och en annan anledning kan vara så att många judar dödades under andra världskriget och många kanske blev rädda och slutade vara jude.

 

Davidsstjärnan

Davidsstjärnan är ett ganska nytt tecken, förut var deras heliga symbol den sjuarmade staken men det ändrades senare. Och det finns några berättelser om Davidsstjärnan. Många judar tror att den nedre delen av stjärnan som pekar neråt pekar mot alla människor och djur och den övre delen av stjärnan pekar mot Gud. Under medeltiden behövde man bära på en liknande märke så att folk skulle veta att du var jude. Davidsstjärna finns på Israels flagga som är deras “land”.

 

Ortodoxa

De ortodoxa judar vill inte ändra någonting på deras religion eftersom de är mycket religiösa. De ortodoxa judar har 613 lagar och de försöker följa alla. Men ibland går det inte så de ber om förlåtelse till Gud. De ortodoxa judar följer inte mitzva som finns i Torarullarna.

 

Konservativa

De konservativa judar följer alla traditioner och alla lagar om de kan göra det. Men man brukar anpassa sig lite efter vart man bor eller det moderna livet. För konservativa judarna är det hebreiska språket viktigt, man använder hebreiska på Gudstjänster. Och man tycker att hebreiskan är en del av den judiska identiteten. De konservativa och ortodoxa inriktningen liknar varandra men bara konservativa judar anpassar sig mer efter vart man bor eller det moderna livet....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

SO-böcker, internet, kompisar.

Kommentera arbetet: Religion - Judendomen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Momo Listenow [2021-02-12]   Religion - Judendomen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60799 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×