Asiatiska religioner

1 röster
8613 visningar
uppladdat: 2006-05-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Hinduerna tror inte att världen har någon början eller något slut utan allt går bara runt, runt, men den utvecklas hela tiden genom att först byggs världen upp för att därefter sakta förstöras.
Varje människa har en själ så kallad atman tror hinduerna och denna själ är en liten del av den andliga verkligheten som kallas brahman. Efter som hinduerna tror att världen inte har någon början eller något slut så tror de på samsara som är reinkarnation. När man har lyckats ta sig ur återfödelse kretsloppet har man nått moksha eller frälsning som det kan översättas till.
Inom de abrahamitiska religionerna är det mera att man ska lyda gud och vara en god människa så att man hamnar i himmelen och når frälsning, det är alltså väldigt stor skillnad på hur man når frälsningen.

2. De fyra ädla sanningarna är grunden i Buddhas lära. Sanningarna är:
1. Allt är dukkha, det vill säga att ingenting består. Vi strävar efter att hela tiden få mer och bättre saker och även fastän vi försöker undvika det så skapar det lidande på långt håll.
2. Orsaken till dukkha är vår livstörst, alla våra egoistiska önskningar och begär.
3. Sanningen om hur man skall bli av med livstörsten som sker genom att man förintar sitt begär.
4. Vägen från dukkha. Om du vill bli befriad från dukkha ska du följa buddhans väg, den åttafaldigavägen som brukar symboliseras med ett hjul med åtta ekrar. Den åttafaldigavägen består av rätt tro, rätt beslut, rätt ord, rätt gärning, rätt liv, rätt strävan, rätt tänkande och rätt försjunkande.

3. Theravada brukar kallas de äldstes lära och man lägger stor vikt vid att bli en arhat det betyder en som nått nirvana. Theravada buddhismen grundar sig på Tipitaka som är en samling texter på pali. Tipitaka betyder tre korgar. En theravada buddhist tror att det bara är munkar som kan, efter mycket mediterande, nå nirvana medan mahayana buddhister tror att alla människor kan nå nirvana. Mahayana buddhister strävar, tillskillnad från en theravada buddhist, efter att bli en bodhisatta det vill säga en person som nått upplysning men som avstår från att gå in i nirvana för att istället hjälpa andra människor nå upplysning. Det finns flera riktningar inom Mahayana buddhismen, men Vajaryana- och zen-buddhismen är de mest kända. Vajaryana utvecklades framför allt i Tibet och brukar kallas diamantfarkosten. Diamanten är en symbol för att alla ting är som ett och att världens mångfald är en illusion. Zenbuddismen formades i Japan och man betonar meditationen då man tror att man genom den kan nå satori som är plötslig insikt i sakers natur. Man når satori genom kroppslig och mental disciplin, oftast sitter man med benen i kors, rak kroppshållning med händerna i knäet och blicken riktad någon meter framför sig.
Zenbuddismen är nog den kändaste formen av buddhism idag då många sitter och mediterar. Jag tror att det är av den anledningen att man blir väldigt avslappnad och man slipper stressen från vardagslivet som gör att många söker sig till den formen av buddhism.

4. Taoismens ursprung är oklart men man betraktar Lao-tse som grundaren och Chuang-tse var en viktig tänkare och författare inom den.
Tao Te Ching är taoismens mest kända urkund det sägs att den blev skriven på 600-talet före Kristus av en man vid namn Lao Zi. Berättelsen förtäljer att han var en tjänsteman vid det kungliga hovet som tröttnade på palatsets intriger och gav sig av till ödemarkerna i väster. När han skulle passera Kinas gräns så sa en gränsvakt att man inte fick passera där hur som helst och för att få komma över gränsen sa Lao Zi att han skulle skriva ner all sin vishet och ge till vakten. Vilket han också gjorde och Tao Te Ching var "uppfunnen".
Taoismens tänkande är en blandning och en balans mellan Yin och Yang. Yin och Yang tillämpas för att få harmoni i tillvaron. Man ska leva på gränsen mellan dessa, det vill säga man skall inte ha för mycket eller för lite av något av dem för då stöter man på motgångar. Man brukar säga att Yin är mörker och Yang är ljus, Yin är kvinna och Yang är man, Yin är passiv och Yang är aktiv, Yin är månen och Yang är solen, Yin är regnet och Yang är solskenet, Yin är jorden och Yang är himlen, Yin är vattnet och Yang är bergen, Yin är vintern och Yang är sommaren, Yin är kyla och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Asiatiska religioner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-03]   Asiatiska religioner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6086 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×