Marco Polo

6 röster
10129 visningar
uppladdat: 2006-05-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1271 följde sjuåriga Marco Polo med sin pappa Niccolo och sin farbror Maffeo till Kina. De var hans enda familj sedan hans mamma dog inte så långt efter han föddes år 1254. Färden från hans hemstad Venedig till Kina tog fyra år, de reste på vägen dit genom länder som Turkiet, Iran och Indien. Niccolo och Matteo var italienska köpmän som reste runt mycket för att köpa in nya varor.
När Marco Polo var 20 år var han väldigt bra på språk och resorna med hans pappa och farbror fortsatte till Kublai Khans sommarresidens i Shangdu, det låg utanför Dadu som nu heter Peking. Det dyra palatset hade plats för 6000 gäster och överallt fanns det silver och guld. Han kom på att han skulle bygga det när han en gång drömde om det. Där fick de en tjänst. Arbetsuppgifterna var att resa runt till olika mongoliska platser som Tibet, Burma och Indien, sedan skulle han beskriva dessa platser för Kublai Khan. Efter ungefär 17 år i den tjänsten fick de alla hemlängtan och 1292 lät tillslut Kublai Khan de åka hem. De åkte båt till Indien och sedan tog de landvägen till Italien, 1295 var de hemma igen. När han kom hem igen hade Marco Polo varit borta i 26 år.
Tre år sedan utbröt ett sjöslag mellan Venedig och Genua. Marco Polo hade utsetts till befälhavare på ett av skeppen, men blev tillfångatagen och fick sitta i fängelse i två år. I fängelset berättade han om sina fantastiska resor för en fånge (Rustichello från Pisa) som ville skriva ner allting. Han berättade om hur de hade ridit på kameler, åkt båt och gått till fots till de olika resmålen. Marco Polo är mycket känd för att ha rest på Sidenvägen mellan Konstantinopel och Indien. Den har varit känd sedan 200-talet. Han berättade också för fången om hans goda vän Kublai Khan som inte hade mindre än 47 söner! Han gillade Kina väldigt mycket och beskrev det som ”Det mest ovanliga och dyrbaraste landet”. Rustichello skrev en bok som hette ”Marco Polos resor”. Den handlade om de platser han varit på, hur han reste och olika hinder, men ingenting om hans egna tankar. Den blev ganska snabbt klar. Boken blev mycket känd och många förundrades över hans långa resor till mongoliska länder. Marco Polo skrev också en bok, men den handlade mest om det avancerade och underbara Kina. På hans tid var 95 % av Asien mongoliskt och Kublai Khan var deras ledare. Nu finns hans böcker översatta på hela 80 språk över hela världen.
När han äntligen kom ut från fängelset gifte han sig med en av sina grannar och de fick tillsammans tre döttrar. Han fortsatte sitt gamla liv som köpman och levde ett ganska tillbakadraget liv. Han dog år 1324, då var han 70 år gammal. På sin dödsbädd sa han att han inte hade berättat ens hälften av det som han hade upplevt i sitt liv.
Ännu idag lever hans otroliga resor vidare och han har betytt mycket för historien. För på hans tid var inte ens Australien och Amerika upptäckta än. Må...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Marco Polo

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-10]   Marco Polo
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6146 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×