Allergi

2 röster
16960 visningar
uppladdat: 2006-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning

Allergi är att kroppen reagerar på ett ämne som för en icke- allergisk person är helt ofarligt Vårat inre försvar bemöter allergenet, som ex. kan vara ett pollenkorn, som om det vore en skadlig fiende. Våra vita blodkroppar luras till att sätta igång immunförsvaret trots att det egentligen inte är någon fara. Och det är kroppens bekämpning av ”fienden” som uttrycks som allergiska symptom. Vilken typ av symptom man får beror på vilken sorts allergi man har och vart allergenet utlöser reaktionen. Allergi är ett världshälsoproblem, bara i Sverige är var fjärde svensk allergisk eller överkänslig. Allergi har ökat tack vare oss människor, då borde den också kunna minska tack vare oss människor.



Inledning

Så mycket som var fjärde svensk har någon form av allergi eller överkänslighet. Allergi tycks också bli allt vanligare. I mitt hushåll finns allergi mot nickel och astma tillsammans med allergi mot pälsdjur och pollen. Det finns tusentals fler ämnen man kan vara allergisk mot ex olika födoämnen eller parfymdofter.

Syfte

Jag ville ta reda på mer om allergi och valde att avgränsa mig till de allergier som finns i min vardag, nickelallergi, astma, pollenallergi och pälsdjursallergi. Mitt syfte var ta reda på va dessa allergier innebär.



Resultat och disskution:

Vad är allergi?

Ordet allergi kommer ifrån grekiskan och betyder förändrad aktivitet. Den förändrade aktiviteten är att kroppens immunförsvar överreagerar på ett visst ämne som hos icke- allergiska personer inte ger en reaktion alls, överkänsliga kan få symptomen men då är inte immunförsvaret inblandat. Ett ämne som framkallar allergi kallas allergen. Vid en vanlig infektion bildas en måttlig mängd histamin som är ett ämne som får blodkärl att vidgas och läcka vätska. Det underlättar för de vita blodkropparna att ta sig ut i blodkärlen och bekämpa organismerna som orsakar infektionen. Mer syre kan också strömma till när blodkärlen sväller.
En del allergiframkallande ämnen kan locka de vita blodkropparna att sprida rikligt med proteinet Immunglobulin E som är antikroppar som sätter sig på histaminbildande mastceller som därmed aktiveras och avger onormalt mycket histamin, eftersom det frigjordes onormalt mycket antikroppar. Det ger en allergisk reaktion som yttrar sig olika beroende på vart histaminet får blodkärlen att inflammeras. Man kan t.ex. få hösnuva, nässelfeber astma eller diarré. Histamin frigörs även när getingar sticks och brännässlor använder det som vapen.





Mastcellerna nås av allergen och histamin frigörs. Även andra celler i immunförsvaret aktiveras och bidrar till att upprätthålla inflammationen som hela tiden finns vid allergiska sjukdomar.



Allergi eller överkänslighet?
Överkänslighet innebär att känsligheten för vanliga ämnen är kraftigt förhöjd i ett eller flera av kroppens organ. Det finns olika grader av känslighet. Det är en reaktion på en ospecifik retning en överkänslig kan få astma eller nässelfeber utan att immunförsvaret är involverat. Man kan också vara intolerant som betyder att kroppen inte tolererar ett specifikt ämne t.ex. gluten eller laktos. Att vara allergisk innebär att reaktionen beror på immunologiska mekanismer. Om det är allergi eller överkänslighet är viktigt att veta när man medicinerar.
Allergi behandlas med antihistaminer, men det botar inte det lindrar bara symptomen.


Astma

Ordet astma kommer också från grekiskan och betyder andnöd. Astma är ett kroniskt inflammatoriskt rubbning i luftvägarna där många celler deltar bl.a. mastceller och eosinofiler som är en typ av vita blodkroppar. Histaminet påverkar luftrören så att de drar ihop sig. Tillståndet kallas astma. När luftrören blir trånga är det främst utandningen som försvåras. Mellangärdesmuskeln och diafragman slappnar av och bröstkorgen trycks ihop. Slemhinnan i luftrören svullnar och slemavsöndringen ökar. Den glatta muskulaturen kring luftrören dras samman som i kramp. Trycket ökar från halsen och bröstkorgens muskulatur för att få ut den använda luften ur lungorna. Ansträngningen som kroppen gör för att försöka andas kostar mycket syre. Hostan för att få upp slemmet ökar ansträngningen ytterligare. Kvävningskänslan kan ge panik vilket försvårar andningen ännu mera. I allvarliga fall kan andnöden bli så stor att det finns kvävningsrisk. Det finns två olika typer av astma; endogen och exogen.

Endogen:
Stark retbarhet hos slemhinnan. Svårt att finna någon direkt utlösande faktor till denna astma. Allergitest ger inget resultat. Den drabbade får andnöd utan synbar anledning. Kan vara känslig mot kroppsansträngning, kall luft, tobaksrök eller starka dofter som utlöser anfall. Vanligast has personer som får sjukdomen vid vuxen ålder.

Exogen:
Har ett klart allergiskt samband. Mycket vanligt vid barnastma, då ofta med andra allergiska symptom. Ofta beror det på att allergen som via luften träffar slemhinnorna i bronkiterna som är en del av luftrören. I de säckliknande bronkerna är antalet mastceller extremt högt och kontaktytan är stor, liksom den mängd luft som hela tiden passerar.

Det är vanligt att astma förorsakas av allergi mot damm, pollen och pälsdjur. Ibland förekommer astma tillsammans med eksem. WHO definition är; återkommande episoder av hosta, väsande/pipande andning, tryckkänsla över bröstet. Vanligaste lungsjukdomen i västvärlden. Kostar mer än HIV/AIDS och TBC tillsammans.





Hösnuva och pollenallergi


Hösnuva är en ofarlig form av allergi som ofta förväxlas med förkylning. Man blir tröttare än vanligt, ögon och näsa rinner. Ögonen blir också röda och svullna. Man får nysningsattacker som aldrig tycks ta slut. Den vanligaste orsaken till hösnuva är pollenallergi eller överkänslighet mot pollen. Därför är symptomen vanligast under pollensäsongen. Allergi utlöses främst från lövträd, framförallt björk och olika grässorter. Träden och gräset pollinerar vid olika månader ex, hassel i slutet av februari, Al i mars, Alm och björk i april, gräs i maj/juni och gråbo ( Bynke) i juli/augusti. Man kan även följa pollenrapporter i massmedia.






Man kan vara allergisk mot en eller flera pollensorter. Om man kan påverka växtligheten kan man tänka på att

• välja honplantor av enkönade arter ex; kattfot eller humle,
• välja trädslag som inte blommar förrän många år ex; bok eller ask som inte blommar förrän 20-30 år
• välj insektspollinerade växter ex; vallmo, rödklöver, solros.
• Nästan ingen är allergisk mot tall, gran och en p.g.a. deras stora pollenkorn.



Nässelfeber

Beror på att histamin frigörs i huden. Det bildas plötsligt upphöjda rodnande områden på huden som kan klia outhärdligt. Utslagen kan komma vartsomhelst på kroppen. Ofta försvinner de lika snabbt som de bildades. Själva utslagen beror på lokal vattenansamling i huden, ödem, Det är nässelfeber man får när man kommer i kontakt med brännässlor, men man får det ofta om man äter speciella födoämnen man är allergisk mot t.ex. jordgubbar eller skaldjur. Det är vanligt att man inte hittar någon förklaring till utslagen.


Nickelallergi

Allergi mot metaller beror inte på IgE antikroppar utan på att metaller tränger in i huden och förenar sig med proteiner. Om man bär ett smycke som innehåller nickel reagerar nickelatomer med molekyler på hudcellernas yta. När hudcellerna förändras kan det hända att de vita blodkropparna inte längre känner igen hudcellerna som kroppens egna celler. Det kan leda till att mördarceller börjar döda hudceller. Då uppstår ett sårliknande eksem i huden. En sådan överkänslighet kan sedan sprida sig vidare i kroppen. Nickelallergi är den vanligaste formen av kontaktallergi. Den är mest utpräglad hos kvinnor. De flesta metaller innehåller nickel. Det är bara rött och gult guld som är helt fritt från nickel. Om man är kraftigt allergisk kan det uppstå vissa problem med vissa födoämnen. I synnerhet vissa syrliga födoämnen. T.ex. rabarber kan ”dra” ur nickel om det kokas i kastruller av rostfritt stål. Även konserverad mat i burk kan bli ett problem. Grönsaker, inälvsmat, nötter och choklad innehåller i sig själva nickel i små mängder. Får man nickelallergi kvarstår det hela livet.


Pälsdjursallergi

Alla pälsdjur är allergiframkallande genom att de producerar allergiframkallande proteiner i deras talgkörtlar, pälshår, saliv och urin. Mängden allergen varierar från djurart till djurart men ämnet är detsamma. Mängden allergener kan också variera från ras till ras som gör att symptomen kommer snabbare i närheten av vissa raser. Den vanligaste pälsdjursallergin är kattallergi. Allergenerna är luftburna och kan vara kvar i en lägenhet där en katt har varit i år efter att katten avlägsnats.



Anafylaktisk chock

Även kallat anafylaxi och kan orsakas av man har ätit eller inandats tillräckligt stor dos allergen. Reaktionen kan komma inom ett par minuter eller efter ett par timmar. Tillståndet är potentiellt livshotande som kräver snar läkarvård. Situationen involverar flera organ i kroppen, framförallt hud, hjärta, kärl, mage och tarmkanal. Det uttrycks som svår klåda, illamående, andningssvårigheter, blodtrycksfall och cirkulationsrubbningar. Man får grumlat medvetande eller till och med förlorat medvetande.



Orsaker till allergi?

Allergi tycks bli allt vanligare i den industrialiserade världen. En orsak kan vara att vi tillverkar och sprider allt fler kemikalier som aldrig tidigare funnits i naturen. Vi har fler kemikalier i maten. Inomhusluften i våra bostäder och arbetsplatser är också en trolig orsak till ökad allergi och överkänslighet. Vi tillbringar största delen av vår tid inomhus. Våra hus är för täta och det ökar riskerna för fukt. Då växer dammkvalster och mögelsvampar. Vi använder också ibland av allergiframkallande byggnadsmateria.

Eftersom mediciner har gjort så allergiker kan leva ganska långa liv, så pass att de hinner få barn själva, har gjort att anlagen blivit ärftliga. Man vet att det finns en ärftlig faktor bakom allergi. Ju fler i släkten som är allergiska ju större chans att barnen blir det.

Allergi och överkänslighet är också miljöbetingade, av mä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Allergi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-11]   Allergi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6163 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×