Mellanöstern

6611 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mellanöstern är namnet på området mellan Medelhavets östra kust och Persiska viken. Området består till stor del av öken, vilken begränsar möjligheten att odla upp marken. Det är längs med flodslätterna som all odling sker och det är även där de flesta människorna lever.
Floderna Eufrat och Tigris som bildas i bergsområdena i Turkiet är av stor betydelse för människor då de rinner genom ett stort område för att slutligen rinna ut i Persiska viken.
De gröna områdena som bildas längs efter floderna och kring vattenkällor kallas oaser. Odlingarna består vanligen av vete, bomull, frukt mm.

En naturtillgång som fått stor betydelse för vissa av länderna är olja. Områdena som tidigare varit ogästvänlig öken är i dag en rikedom. Som exempel kan nämns Saudiarabien som står för 11 % (år 2000) av världsproduktionen.

Oljan har resulterat i att befolkningen och levnadsstandaren har ökat. Fler människor kräver också mer vatten, vattenbrist har uppstått. Anläggningar har byggts där man tar bort salt ur havsvattnet. I Egypten har två stora dammar byggts, bredvid den ena har världens största konstgjorda sjö bildats, Nassersjön. Genom denna sjö har den odlade ytan kunnat öka med 1/3

Mellanösterns invånare består av flera folkgrupper men har gemensamt det arabiska språket. Arabiskan är litteraturens och den heliga skriften Koranens språk

Kurderna bor i ett område som kallas Kurdistan. Turkiet, Iran, Irak samt Syrien är de länderna som delar upp området mellan sig. I samtliga dessa länderna förföljs kurderna. Det kurdiska språket är förbjudet, det finns inga tidningar eller böcker på kurdiska. Barnen får inte lära sig detta språk i skolan. I Turkiet kämpar kurderna för att själva få bestämma över sitt liv. Men säger någon detta högt blir man fängslad. Förföljelsen har gjort att många kurder flytt utomlands.

Judarna är ett annat folkslag som förföljts. Efter andra världskriget bildades staten Israel men på detta landområde bodde redan arabiska palestinier vilka visade sitt missnöje och krig utbröt. Israel segade i kriget och utvecklades till ett modernt industriland. Konflikterna mellan Israel oc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mellanöstern

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Mellanöstern
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6289 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×