Magsäcken
10226 visningar
uppladdat: 2006-06-01
uppladdat: 2006-06-01
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Magsäcken är ca 25 centimeter lång och ligger i vänstra sidan av buken. Magsäckens väggar består av muskler. Man kan beskriva magsäcken ungefär som en ballong, när den är tom så är den platt och skrynklig, men med mat i sväller den genast upp.
När maten kommer till magsäcken förvandlas den till en mjuk, lös smet. Det finns en muskel överst och underst av magsäcken. Dessa muskler stänger till magsäcken när all mat är inne. Namnet för dessa muskler är ”slutmuskler”.
Nu när magsäcken är stängd kan den börja arbeta. En s.k. magsaft droppar ner på maten. Magsaften innehåller saltsyra och enzymet pepsin. Enzymet sönderdelar proteinerna medan saltsyran dödar bakterier och andra mikroorganismer som kommit till magsäcken. I magsäcken finns en slemhinna, den täcks av ett slem som skyddar mot den frätande syran. De starka musklerna i magsäckens väggar knådar maten.
Efter ca tre timmar, öppnas magsäckens nedre muskel och magsäcken skjuter ner mat...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2006-06-01] MagsäckenMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6504 [2024-04-30]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera