Magsår

1 röster
9272 visningar
uppladdat: 2005-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Under matsmältningen åker det man ätit ner från svalget, genom matstrupen och ner till magsäcken. I magsäcken produceras det då saltsyra och pepsin för att bryta ner och smälta maten. Från magsäcken åker dess innehåll sedan vidare till tolvfingertarmen där matsmältningen fortsätter och näringsämnena börjar sedan sugas upp och transporteras ut i kroppen.

I magsäcken och tolvfingertarmen finns det slemhinnor som skyddar organen mot de frätande syrorna. De här slemhinnorna kan ibland angripas av en bakterie, Helicobacter pylori, som gör att slemhinnan inte längre kan försvara sig mot de frätande syrorna och då bildas ett sår i magen, alltså ett magsår. Helicobacter pylori är orsaken till ca. 70% av alla magsår.

Troligen är det världens vanligaste infektion och man räknar med att minst 75% av jordens befolkning bär på bakterien. Alla som bär på den får dock inte magsår och varför det är så vet man inte säkert ännu, men forskare tror att dåliga levnadsvanor med för mycket kaffe- och tedrickande, alkohol, dålig kost och för mycket stress ökar risken. Man vet också att rökning påverkar magsår, och då framför allt läkningsprocessen.

Andra orsaker till magsår är användning under en längre tid och missbruk av vissa läkemedel, t.ex. anti- inflammatoriska medel och mediciner innehållande acetylsalicylsyra. Exempel på sådana läkemedel är magnecyl, albyl, treo och voltaren. Har man magsår orsakade av sådana läkemedel försvinner såren om man slutar använda medlen. Om man måste använda de här läkemedlen under en längre tid finns det medel man kan ta samtidigt som skyddar slemhinnorna.

Symtomen vid magsår varierar mycket och beror på om såret sitter i magsäcken eller i tolvfingertarmen. Om såret sitter i magsäcken är smärtan mer ihållande och blir ännu värre om man äter något. Om den däremot sitter i tolvfingertarmen, som är vanligast, går smärtan över lite om man äter något, och smärtan kommer ofta på natten eller tidigt på morgonen. Man känner då en gnagande, brännande värk mellan bröstbenet och naveln och måste gå upp och äta någonting. På dagarna har man ofta värk mellan måltiderna. Annan symtom är smärta som känns mer i ryggen, samt sura uppstötningar, illamående och kräkningar.

Ett magsår i magsäcken kan också börja blöda. Det beror på att magsyran har skadat blodkärl i magsäcken, och det kan antingen börja blöda mycket plötsligt eller under en längre tid. Magsåret kan bli så djupt att magsäcksinnehåll tränger ut i kroppen och då måste man omedelbart föras till sjukhus. Symtom när ett magsår blöder är plötslig, stor smärta, blodig, mörk avföring, illamående och kräkningar med blod samt även blodbrist vilket leder till att man blir blek och trött.


Känner man av något av dessa symtom ska man gå och undersöka sig. Undersökningsmetoden man använder sig av heter gastroskopi, och innebär att man får svälja en slang med en kamera längst ut. Läkaren kan då undersöka magsäcken och den första delen av tolvfingertarmen. Läkaren kan också titta på slemhinnorna och ta vävnadsprover.
En annan, äldre metod är att röntga magen, men det används mycket sällan eftersom att man vill kunna ta prover samtidigt.

När läkaren fastställt att man har magsår är den bästa behandling att äta medicin som minskar produktionen av magsyra. Detta gör det lättare för såret att läka. Man kan i vissa även få äta antibiotika. Antibiotikan slår ut Helicobacter pylori på ett par veckor, och sedan tar det ytterligare ett par veckor innan såret har läkt. Efter en sådan behandling är det svårt att få tillbaka magsåren, endast 2% av de som haft magsår får tillbaka besvären.
Vid blödande magsår måste man ibland operera, men det är inte så vanligt längre utan de flesta blödande magsåren slutar a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Magsår

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-11]   Magsår
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4260 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×