Hagamannen

1 röster
3294 visningar
uppladdat: 2006-06-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det snöar i Umeå. Både marken och himlen är vit. Här, i parken i bostadsområdet Haga skedde det första överfallet. Ärendet hamnade på förundersökningsledaren Göran Markströms bord. Göran markström som är rotelchef för Umeåpolisens avdelning för grova brott, trodde aldrig att det skulle bli så här svårt. Man trodde inte att en man som öppet visar sitt ansikte och dessutom rör sig i centrala Umeå skulle bli så svår att hitta.

Hans första offer var bara 14 år. Det var en sen majkväll 1998, han förföljde flickan som var på väg hem genom Hagaparken. Han sprang fram till henne och tvingade henne ner på marken med en sjal som han ströp henne med. Plötsligt avbröt han mordförsöket och sprang spårlöst därifrån. Poliserna lade ner det fallet i brist på uppslag. Tio månader senare blev en 26-årig kvinna våldtagen vid sidan av trottoaren i samma område.

Förutom att båta överfallen hade skett på samma plats fann polisen ingen annan koppling mellan detta två överfallen. Efter ytterligare ett halvår tänkte poliserna att detta hade med en serievåldtäktsman att göra. Då gav han sig på tre kvinnor på samma natt. En försökte han rycka väskan av och de andra två misshandlade han, strypte och försökte våldta, men båda lyckades kämpa emot hans försök. Polisen började sitt sökande med en svensk man i 30-årsåldern, cirka 170cm lång med kort, blont hår. Tidningarna publicerade en fantombild och alla tipsen bara strömmade in.

Umeåpolisen vände sig till riksmordkommissionen för första gången i november 1999 för att få hjälp med situationen. Det var olyckligt att fantombilden kom ut, sade Dag Andersson som är operativ chef för riksmord och biträdande förundersökningsledare i fallet. Polisen testade över 700 DNA men kom inte fram till något. Göran Markström ringde riksmord samma helg som han fick veta att en kvinna våldtagits och nästan slagits ihjäl natten till lördagen den 10 december 2005.

Det var åttonde gången. En kvinna i 50-årsåldern var på väg hem från krogen och hade precis gått över en bro. Vid brofästet attackerade en man henne. Han drog ner henne, där våldtog och misshandlade han henne grovt. Sedan drog han ut henne mot det iskalla vattnet. Plötsligt slutade han sitt mordsförsök och sprang in bland hyreshusen. Där upphör spåren. Trots att fem år hade gått så tänkte Göran Markström direkt på Hagamannen.

Hans aningar bekräftades när gärningsmannens DNA matchade provet från våldtäkten 1999. Så Hagamannen är tillbaka.
Dag Andersson och hans kollegor åkte direkt från Härnösand där de utredde Battåsmordet till Umeå. Dag Andersson sitter i korridorens minsta rum och tre rum bort sitter Göran Markström. De båda förundersökningsledarna sitter lugna i sina rum. De vet att det kommer att ta honom.
Vi är ett tips ifrån, säger Göran Markström med ett snett leende. Utanför fönstret faller snön fortfarande. Umeå vilar inbäddat i väntan på vem som skall slå till nästa gång - Polisen el...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hagamannen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-16]   Hagamannen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6595 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×