Biografi Franz Kafka

10355 visningar
uppladdat: 2006-08-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Denna historia utspelar sig i Prag (1883-1924) och handlar om en Jude vid namn Franz Kafka.
Han föddes 1883 i Prag ännu Böhmen och var en del av den habsburgska kejsardöme där du hade en mängd olika folkslag, språk, politiska åsikter där de sociala strömningarna smälte samman och existerade tillsammans på gott och ont. För en person som Franz Kafka, tjeckisk född och tysktalande var det ingen lätt uppgift att skapa sig en kulturell identitet.
Sällan har världen skådat en bok i den svåra genren ”introduktion” till en stor författare som har blivit så lyckad som denna bok om Kafka, den är ganska lättläst och fängslande i innehåll som den är noggrann initierad.
Man följer Kafka lite hans kamp mot hans största rädslor, där bland dom är hans pappa Hermann Kafka.
Han var en sträng man som hade kämpa upp sig från mycket fattiga förhållande, och uppgav till folk att hans familj var av tjeckisk bakgrund, men det hindrade inte honom att ta med sin son till synagogan 2 eller 3 ggr om året.
Franz Kafka förblev alltid ambivalent till sitt judiska bakgrund, utom mot slutet då han drömde att komma till Palestina.
Under sin livstid hade han fyra betydelsefulla relationer med kvinnor. Och kvinnorna utgjorde en av dessa rädslor för honom. Han tyckte att det fanns demoner i hans skrivande och mycket av det han skrev handlar eller är förknippat till hans eget liv, och hur han mådde psykiskt.
Han skrev mycket eftersom hans tvång handlade just om att skriva och för honom var det demonerna som fick honom att skriva, mycket av det som skrevs brändes av hans dåvarande flickvän Dora som han bad henne göra, men samma demoner kom tillbacks igen som stal kyssarna från hans kärleksbrev till olika kvinnor han skrivit under hans livstid. Och dom fick honom att skriva.
Den som kände Kafka väl kunde få det intrycket av att han levde bakom ett ”glasvägg” han var närvarande, trevlig och han var en bra vän men han var ändå på nåt sätt oåtkomlig. Fast hans inre var ett virrvarr av komplex och neuroser verkade han finna lugn.
Hans förmåga att dölja den skräcken han kände och vända den mot sig själv, genomsyrar alla hans verk, och där det märks mest är det han påfallande förhållande till hans far.
Kafka bodde hos sina föräldrar nästan hela sitt liv även när han var ekonomiskt oberoende.
För hans far var han en odugling och en stor besvikelse, och han tvekade aldrig på att låta honom veta det. Som sagt han gjorde aldrig uppror mot någon i hans omgivning och istället blev han skräck självförakt och psykosomatiska sjukdomar.
I sin helhet är detta en mycket intressant bok, där du får en inblick i livet på en mycket udda figur som blev känd av hans mycket intressanta men också udda romaner som blev till av hans skräck och förakt för sig själv. Han är mycket känd idag, men det var inte många som visste vem han var när han levde.
Idag har Kafka fått sin plats bland all kitsch. Efter att ha ignorerat eller behandlat honom som en paria i åratal har den nya tjeckiska republiken till slut upptäckt sin märkliga judiska son, som inte längre utgör ett hot utan är plötsligt en turist attraktion som man kan tjäna pengar på. Visst är det ironiskt,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Biografi Franz Kafka

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-08-12]   Biografi Franz Kafka
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6673 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×