11 September

19 röster
29012 visningar
uppladdat: 2006-10-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning: Jag kände att jag ville undersöka vad som hände den 11 september, och vad som har skett runt och p.g.a. attacken. Mest för att jag tycker att det är intressant att arbeta med och för att får veta mer, speciellt hur Bush är och styr.
Syfte: Min frågeställning är, vad hände den 11 september? Vad har hänt efter? Vad har Bush gjort åt det här?
Syftet med min undersökning är att då veta mer om Bush sätt att styra och vad som hände den 11 september, och vad som har hänt efter och p.g.a. av attacken.
Metod: Jag har valt att försöka hitta fakta på andra ställen än Internet, för att få fram mer fakta och lite omväxling. Nu så hade jag tur att det fanns 2 dokumentär filmer som jag kunde använda fakta ifrån till arbetet. När jag har letat på Internet har jag letat efter artiklar mest, men även bilder. Jag vill få fram så mycket bra och säker fakta som möjligt. Jag ska försöka tänka kritiskt och leta mycket.

Sammanfattning
Den 11 september hände något fruktansvärt i Manhattan. En organisation som kallas al-Qaida attackerade World Trade Center och Pentagon. Väldigt många människor dog och World Trade Center tornen föll ihop.
En del åtgärder gjordes, och Bush hanterade situationen på ett sätt som man kan diskutera om det va bra eller dåligt. Det har kommit fram saker som man kan tycka är skumma, som Bush kontakt med bin Ladin familjen, och hur Saudierna har hur mycket investerande pengar i USA som helst.
Efter attacken så började USA strida först i Afghanistan för att göra hämnd mot al-Qaida och ta fast bin Ladin. Men det var inte va Bush va mest intresserad över att göra. Han ville hellre sätta igång att kriga i Irak, och de gjorde de lite senare. I båge Afghanistan och Irak gick allting för långt.
I samband med attacken så öppnades även ett fängelse på Guantanamo på Kuba, som heter Guantanamo Bay. Där sitter det personer som man tros ha information om terrororganisationer osv. Problemet där är bara att fångarna har inga rättigheter, och vakterna behandlar dem väldigt fel.



Vad hände den 11 september?
[6]Den 11 september hände något fruktansvärt i New York, Manhattan. Det hela började 14.20 svensk tid när American Flight 11 plötsligt ändrar sin kurs söderut mot New York, i samma ögonblick försvinner de på radarbilden eftersom transpondrarna stängts av. Efter ytterligare 15 minuter flyger planet in i norra tornet i World trade Center med en våldsam krasch på 90: e våningen, tornet börjad brinna i toppen och såg ut som en fackla, folk kastade sig ifrån byggnaden för att slippa brinna upp. Skräcken dessa människor måste ha känt, kan jag bara tänka mig vara helt fruktansvärd.
Än så länge ser allt ut som en olycka, men 14.49 viker plötsligt United Flight 175 av ifrån sin kurs. Tolkningen i efterhand är att kaparna vid detta tillfälle tog över planet. Planet viker av ner mot kusten och några minuter senare störtar planet in i det södra tornet ungefär vid våning 65 en våldsam explosion följer och spränger bort stora bitar utav tornet, men trots detta står tornet kvar.

55 minuter efter den senaste krashen i World Trade Center kollapsar det södra tornet och ett buller ekar över hela New York. 16.29 rasar även det norra tornet och ett dammoln begraver stora delar av Manhattan. När norra tornet kollapsar så befinner sig många brandmän, poliser och journalister nära tornet för att försöka rädda folk, väldigt många av dessa modiga människor miste sina liv i sina försök att rädda andras.

[1]Innan attacken hände det saker som framkallade attacken 11 september.
· Sovjetunion invaderade Afghanistan i december 1979.
· ”Afghanis” bildades. CIA och dess bundsförvanter i Pakistan, Storbritannien, Frankrike, Saudiarabien, Egypten och Kina. Man ville retas med ryssarna, den gemensamma fienden. USA vart inblandat i mitten av 1979 tror man, men det kan ha varit tidigare. De anser att de lurade ryssarna, genom att stödja mujahedin (folkslag som försvarar islam, och deltar i jihad). De fick ihop en hel armé med ungefär 100 000 soldater. Fast dem kallades ”afghanis” så var inte alla afghaner, ex. bin Ladin.
· Från och med i januari1980 så är det säkert att USA organiserade ”afghanis”.
· Organisationerna som CIA hade startad och försett med vapen osv, följde sina order och 1981 mördade dem Egyptens president.
· 1983 drev självmordsbombare ut USA:s armé ur Libanon.
· De fortsatte strida i t.ex. Tjetjenien, västra Kina, Bosnien osv.
· 1990 satte Amerika militärbaser i Saudiarabien, och de gillade de inte i arabvärlden. Dem jämför det med när Sovjet gick in i Afghanistan. Fast det här var allvarliga för Saudiarabien innehåller så många heliga platser för islam. Det var därför deras dåd började riktas mot USA.
· Tre år senare försökte dem spränga World Trade Center, och de lyckades delvis.

Efter attacken har många konstiga saker hänt. Det här är några av de saker som jag tycker är intressanta, och som får mig att reagera och undra.
[2] Samtidigt som World Trade Center attackerades var Bush på väg till en lågstadieskola. När han vart meddelad om attacken beslutade han ändå att besöket och fotograferingen skulle fortsätta. Så där satt han och visste vad som skedde, men ändå gjorde han inget. Man kan ju verkligen undra vad han tänkte när han satt där bland alla barnen och läste.
Han hade innan attacken fått dokument där det stod att Usama bin Ladin planerade att angripa Amerika genom att kapa flygplan. Jag undrar varför han inte tog det på mer allvar, eller läste han dem egentligen, undrar jag.
Michael Moore fick år 2000 dokument om Bush militära förflutna. År 2004 offentlig gjordes samma dokument, men det nya dokumentet var annorlunda, ett namn hade tagits bort. Det Bush inte visste var att Michael redan hade en kopia. 1972 hade två flygare blivit avstängda för att dem hade vägrat göra en läkarundersökning. Den ena av dem var Bush och den andre vars namn var överstruket var James. R. Bath. De två var väldigt goda vänner
Den första frågan man får när man får veta det här är varför var namnet överstruket? Det kan vara för att Bush var rädd att folk skulle få veta att James. R. Bath var familjen bin Ladins investerare.
Bath startade en flygfirma och sålde ett flygplan till en man som hette Salem bin Ladin, som är arvtagare till den näst största förmögenheten i Saudiarabien, Saudi bin Ladin group.
Bush startade flera företag men bland annat ett oljeföretag. Man undrar vart han fick pengarna ifrån, för han hade dem inte själv och han pappa kunde ha investerat i honom men det gjorde han inte. En av investerarna var i alla fall Bath. Så frågan är om det var några Saudi pengar inblandade, för så fort det var lite krisigt i företaget rullade pengarna in.
Man började se efter vilka företag som tjänade på attacken den 11 september. Ett företag var The Carlyle group. De investerar i olika företag som håller på med telekommunikation, hälsovård och fram för allt försvar. Båda George W. Bush och hans pappa George H.W. Bush arbetade för Carlyle group och dessutom så har familjen bin Ladin investerat i företaget. Faktum är att bin Ladins familj investerat i försvarsfonderna vilket ironiskt innebär att då Amerika ökade sina utgifter för försvaret så skulle bin Ladins familj tjäna på dessa investeringar, tack vare Carlyle. Carlyle tjänade på bara en dag 237 miljoner dollar. Men när det uppmärksammades att familjen bin Ladin investerat i Carlyle fick dem dra sig tillbaka.
Saudierna har investerat väldigt stora summor i Amerika. En man som Michael Moore talat med i filmen säger att han har hört så stora siffror som 860 miljarder. Är det sant så äger Saudierna en ganska stor del i Amerika och står för 6-7% av deras ekonomi. Skulle de få för sig att ta ut alla de pengar som dem har på bankerna i USA så skulle USA: s ekonomi troligen hamna i en kris.
[2]När det var dags att diskutera krig så träffade Bush, Richard Clark med topptjänstemännen. Enligt Richard så verkade det som om Bush hoppades på att det skulle vara Irak som låg bakom attacken, för det hade planerat att göra något åt Irak redan innan valet. Bush frågor han hade handlade bara om Irak och Saddam Husein. När de sa att de skulle bomba i Afghanistan, så var Bush svar vi bombar i Irak istället. När då Richard svarade med att Irak har ju inte gjort detta struntade Bush bara i honom. Men hur som helst så hade inte alla Amerikaner gått med på att inte göra något åt Afghanistan eftersom det var al-Qaida som låg bakom attacken mot USA. Så fyra veckor efter attacken började man bomba i Afghanistan. För enligt FN-stadgans artikel 51 så hade USA rätt att försvara sig.
[6]Efter terrorattackerna i USA anklagade Bush Irak för att stödja internationell terrorism och för att fortsätta att utveckla massförstörelsevapen. USA och Storbritannien utarbetade planer tillsammans för ett militärtanfall, med syfte att störta Saddam Hussein och bana väg för en västvänlig, demokratisk regim i Bagdad.
Redan innan attacken och kriget mot al-Qaida så gjorde USA:s försvarshögkvarter Pentagon, akademiker och politiker planer på att ta kontroll över Irak. De ville ha en regim där, som kunde garantera den irakiska oljan.
När det väl var dags att bomba i Irak så fick jag uppfattningen av att soldaterna var väldigt galna. De va inte så att de förstörde för Saddam utan de verkade döda allt som rörde sig. En soldat från filmen berättade hur han brukade lyssna på ”Burn mother fucker” samtidigt som han sköt ner människor. Han sa att han fick som en kick utav det. Massvis med civila dödades, barn vart skadad och kvinnor brännskadade. Men även så dog det 800 amerikanska soldater i kriget.
[1]Innan attacken den 11 september så var Irak redan fattigt, och för att de skulle över leva så fick dem internationella bistånd, som t.ex. mat och andra förnödenheter. Efter attacken, den 16 september, rapporterade New York Times att USA begärde att Pakistan skulle stoppa de lastbilskonvojer som förser Afghanistans civilbefolkning med mat osv. Enligt Noam Chomsky så vart det ingen reaktion från varken USA eller Europa. Efter attacken så vart många biståndare tvungna att stoppa sin hjälp till Afghanistan. Men efter ungefär tre veckor av det gångna kriget så lyckades FN:s livsmedelsprogram, WPF, att återuppta sina matsändningar. Men så fort bombningarna satte igång igen var dem tvungna att avsluta igen, och senare sakta börja igen.
I New York Times rapporterades det i en artikel att enligt FN:s beräkningar så skulle snart 7,5 miljoner afghaner snart vara i behov av så lite som en limpa bröd och det skulle vara helt omöjligt att leverera till vissa områden, och till de områden som de skulle gå att leverera till, förstörde bombningarna det så att leveranserna vart halverade. FN:s sändebud med ansvar för matbistånd, sa till USA att dem bör upphöra med bombningen, men vad Noam Chomsky vet så rapporterades det inte, och det nämndes inte i New York Times, utan gömdes i en artikel som inte ens hade med det att göra i Boston Globe. Noam Chomsky säger i sin bok: ”man kan tro att det är något slags tyst folkmord”.
[6]Fortfarande efter Irak-kriget så har det pågått självmordsattacker. Det har dem gjort utav två syften, för att dels skrämma stater, hjälporganisationer och politiska grupper som tros vara USA-allierade och för att starta inbördes krig mot de folkgrupperna som finns i landet.
Två andra konsekvenser som har blivit av 11 september är att Bush bildade ett nytt regeringsdepartement för landets säkerhet, och de skulle stifta bland annat en ny lag. Den nya lagen kallas Patriot Act. Den gör det lagligt för amerikanska staten att övervaka landets invånare mer, genom att till exempel lyssna av deras telefoner och läsa deras mejl, och även att sätta folk i förvar om man misstänker terrorism.
Det vart även ökad kontroll av resenärer till USA, och det blev svårare för studenter från tredje världen att studera i USA.
Guantanamo
[5] Guantanamo Bay är en amerikansk militärbas sedan 1903. Guantanamo ligger på östra Kuba och USA har ägt den delen sedan 1902. Varje år betalar USA pengar till Kuba som hyra för platsen, men de vägrar ta emot pengarna. De vill att USA ska lämna ifrån sig Guantanamo. När USA började kriga emot Afghanistan och Irak så används basen som fångläger med misstänkt koppling till al-Qaida. USA är väldigt noga med att göra klart för alla i världen att fångarna på Guantanamo inte är där för att de har begått något brott, utan för att de kan sitta på information som kan hjälpa USA mot terrorism.
Varför jag väljer att undersöka Guantanamo Bay lite, är för att de har startas diskussioner om hur fångarna behandlas. De har fått ett namn av USA, illegala kombattanter och de får inte kallas krigsfångar, för enligt Bush är dem inga krigare för dem bär t.ex. ingen uniform.
[7] Nu börjar USA få mer och mer press på sig från olika länder, Amnesty och FN, att Guantanamo borde stängas. Man anser nu att USA inte kan försvara lägret rättsligt, eller moraliskt så nu bör dem stänga.
Avkastning
Efter attacken
Alla de här sakerna tycker jag är väldigt konstiga, för hur kan bin Ladin familjen ha så mycket kontakt med Bush Amerikas president. När verkar väldigt lägligt det mesta som har hänt, för det var ju ingen som förlora på attacken förutom alla stackars familjer som fick familjemedlemmar, släktingar och vänner mördade. Min uppfattning jag har fått om Bush så tror jag inte att han bryr sig om det.



Som du kunde läsa tidigare på sidan 6 så var det många i Irak som fick svälta ihjäl. Jag tycker verkligen att det här är så hemskt, att alla de här människorna
ska behöva lida för någon annans idiotier. Jag tror såhär att om inte USA hade varit den här makten så hade nog man kunnat stoppa dem från att bomba så mycket som dom gjorde. Men så länge inte alla hjälps åt att försöka stoppa en sådan här stor makt, så kommer dem kunna fortsätta göra som dem vill. Ett sätt som absolut hade hjälpt Irakierna att få mat och andra förnödenheter hade varit att alla hade gått emot USA. Med alla menar jag att EU hade varit mer emot dem, FN (som redan var), andra länder i Asien osv. Kanske då hade färre människor dött.

Jag försöker tänka på vilket sätt USA gjorde rätt i det hela, men jag kan verkligen inte komma fram till att de har hanterat det här på ett bra sätt i huvudtaget. Det hade verkligen räckt med att döda de människor som är med i al-Qaida. På ett sätt hoppas jag att Bush och de psykiskt störda soldaterna får tillbaka, men inget plågande eller dödande, utan kanske livstid i fängelse.

Det tycker jag är både bra och dåligt. Jag kan förstå att man efter något såhär hemskt, när så många människor dör, att man vill ge tillbaka. Men vad är det för mening med att döda så många oskyldiga i Afghanistan. Att det vill ta kol på Usama bin Ladin och de andra al-Qaida medlemmarna kan jag förstå, men hade det inte räckt med dem. Jag tycker till och med att ingen bör döda någon, det hade varit bättre att sätta så många av dem som dödades som möjligt i fängelse på livstid, så att de inte kan skada någon eller bedriva terrorism. Visst att de satte några i Guantanamo Bay men det är inte tillräckligt många, och dessutom under felaktig behandling.
Jag tycker inte att USA har betett sig bättre än någon annan terrorist organisation. De är mördare de också, bara att dem mördar av olika anledningar, och jag anser inte att någon anledning är bra nog för att mörda skyldiga människor. Så för mig är det rätt lagligt, men absolut inte mänskligt.
Guantanamo
Jag tror att USA valde att sätta basen på Kuba därför att de amerikanska lagarna inte gäller där. Så då kan de utsätta de hemskheter det gör på fångarna utan att någon går emot lagar. Jag tror inte i och för sig att de kubanska lagarna säger att de får göra i princip vad som helst med fångarna, men deras lagar är nog mildare än USA:s, och eftersom USA äger Guantanamo så kanske inte de kubanska lagarna gäller där.
Efter att ha sett en dokumentär som gick på tv, som vi även såg på en samhällslektion var det klart för mig att fångarna har inget värde där inne. Men ändå så kände jag inte att jag förstod vad som egentligen pågick där inne, och såg inte så allvarligt på det som jag gör nu. Efter jag såg filmen Gitmo så tror jag helt klart att allt vi såg i dokumentären i skolan är sant. För det första så får ingen komma in i basen bland fångarna, och för det andra så har de



amerikanska soldaterna skrivit på papper om att inte tala om för någon om vad som pågår där inne, och för mig betyder det helt klart att de gömmer något. Ofta i Gitmo påstår dem att de följer Genèvekonventionen så gått det går, men det tror jag verkligen inte på.
Jag tror att om man är en vanlig människa med ganska normala åsikter och moral så är det helt klart fel hur det går till på Guantanamo basen. Det är inte nog med att de torteras på olika sätt, de vet heller aldrig när de kommer därifrån, eller om de någonsin får göra det. Enligt de mänskliga rättigheterna som står skrivna i FN:s stadga så ska ingen bli torterad eller bli utsatt för förnedrande behandling. Men när fångarna blir det, är det för att soldaterna vill att de ska snacka, och berätta allt dem vet om terror och planer, och dem förhörsmetoderna som används på fångarna är godkända. De som sitter på Guantanamo för att de har begått terrordåd får till exempel heller ingen utredning fast de borde få det. De borde enlig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: 11 September

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-13

    jätte bra arbete !! :)

  • Inactive member 2012-04-10

    kan inte du ta bort denna frå googel tills den 25april?! måste fixa ett skolarbete om detta och ja vill kopiera din text men vill inte att lärarna ska komma på det xD

  • Inactive member 2012-05-10

    Hejhej! Jag har 2 frågor bara som jag hoppas att du kan svara på! 1.vad heter de dokumentär filmerna du använde dig av för att skriva allt de här? :) 2.ha inte du gjort ett fel i denna text? De står att USA satte militärbaser i saudarabien 1990 och 3 år senare försökte dom spränga world trade center men asså då e året 1993 men 11september dådet var 2001?!

  • Inactive member 2012-05-10

    bra skrivet! men du svarade aldrig på mina frågor?1:vad hette filmerna du använde dig av och 2. det står att 1990 satte usa militärbaser i saudarabien och då riktade afghanis all dåd mot usa och 3år senare försökte dom spränga world trade center,och dem lyckades delvis??men då e året 1993 och 11september dådet var 2001? kan du vara vänlig och svara på dessa frågor =)

  • Inactive member 2019-05-10

    Super bra skrivet. Förstår/ tycker samma som dig!

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-17]   11 September
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6899 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×