Grekisk mytologi

20 röster
46190 visningar
uppladdat: 2006-10-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning.
Jag har valt att fördjupa mig i den grekiska mytologin. Jag tycker detta är ett väldigt intressant ämne, särskilt i och med att det är en religion så långt ifrån vår egen. De verkar ha ett helt annat tankesätt, ett annat sätt att leva. När jag skrev min frågeställning tänkte jag främst på vad jag själv skulle vilja veta men också vad jag tror andra vill få reda på. Det jag tror kommer vara svårast att ta reda på är allting runtomkring sägnerna och gudarna. Det kommer nog inte vara så lätt att ta reda på vilken tidsperiod man dyrkade vilka gudar osv.
Vilka förväntningar har jag på det här arbetet då? Jag vill veta mer om gudarnas liv, och jag vill veta hur allt började.

Frågeställning:
• Vilka gudar dyrkade man, och hur var dessa gudar?
• På vilket sätt tillbad man sina gudar?
• Vilka århundraden trodde man på den grekiska mytologin?
• Vilken religion ersatte den grekiska mytologin?
• Hur lyder sägnerna?
• Hur tror dom världen skapades?
• Fanns den grekiska mytologin någon annan stans än i Grekland?
• Finns det någon religion som är närbesläktad med den grekiska mytologin?



Början och slutet.
Ingen vet säkert när grekerna började tillbe Zeus och de andra gudarna. Men den grekiska mytologins storhetstid startade ungefär 1500 år f Kr. Tilltron till den grekiska mytologin började troligtvis avta i samband med att ”Konstantin den store” tog makten i Rom år 312. Grekerna började då mer och mer tillhöra kristendomen. Numera tillhör de flesta i Grekland den grekisk-ortodoxa kyrkan.
Skapelsen.
Mer eller mindre alla religioner har en teori till världsskapelsen. Så även här: I den grekiska mytologin tror man att det bara fanns en gapande tomhet som de kallar för Kaos. Kaos födde bland andra Gaia (jorden). Gaia blev i sin tur mor till Uranos (himlen). Gaia och Uranos får sedan ett flertal barn tillsammans. Ett av deras barn, Kronos gör uppror mot fadern. Kronos tar sin fars plats som överhuvud och förenar sig med en av sina systrar, Rhea. Kronos och Rhea var ämnade att föda världens framtida härskare. Kronos ville inte att hans barn skulle överleva för han hade fått en spådom att en av hans barn skall ta över makten. För att förhindra detta äter han upp alla barn som Rhea föder honom. När Rhea väntar sitt sjätte barn har hon tröttnat på sin glupske make. Hon rymmer till Kreta och föder i smyg en son, Zeus. Hon lämnar honom till en kvinna vid namn Metis. Till Kronos ger hon en sten inlindad i barnlindor, han slukar stenen hel i tron att det är det nyfödda barnet. När Zeus blir äldre går det precis som det blivit förutspått, han tar makten från sin far. Zeus får honom dessutom att äta gift så att han spyr upp alla Zeus syskon. Alla syskon får vars ett område att härska över, men Zeus blir den mäktigaste guden, världsaltetshärskare
Olympen.
Grekerna trodde att de främsta gudarna bodde på det nästan 3000 meter höga berget mellan Makedonien och Thessalien. Detta berg kallas för Olympen, berget kallas även för Olympos. Det är därför man talar om de olympiska gudarna. Det var upp på detta berg som gudarna samlades vid rådslag och fester. Alla gudar vistades inte på Olympen så ofta som t ex Zeus, Poseidon och Hades (två utav Zeus bröder) hade fått varsin del av jorden att ta hand om. Poseidon härskade över havet och Hades över underjorden.



De olympiska gudarna.
Det finns så många gudar i den grekiska mytologin att jag omöjligt skulle kunna berätta om alla. Jag har därför valt att endast berätta kort om de tolv olympiska gudarna. Dessa är Zeus, Poseidon, Hades, Hera, Demeter, Athena, Hefaistos, Apollon, Artemis, Hermes, Ares och Afrodite.
Zeus var den främsta guden. Det var han som hade sista ordet vid rådslag. Han hade makten att straffa både människor och gudar, detta såg han som ett stort nöje. Det enda som styrde Zeus var ödet, det var ödet som höll ordning i universum. Zeus bestämde också över vinden, regnet och åskan, det sades att när det åskade var det Zeus som var arg. Zeus var gift med sin syster Hera, tillsammans bodde de i ett palats som Hefaistos byggt uppe på Olympen. Zeus var ingen god make, han hade ett flertal kärleksaffärer både med jordiska kvinnor och gudinnor. Zeus symboler är: Blixten, eken och örnen.
Poseidon var bror till Zeus. Han hade fått havet att rå över, man kan därför även kalla honom för havsguden. Han har förmågan att framkalla stormar och jordbävningar. Han bor i ett palats under Egeiska havet tillsammans med sin hustru Amfitrite. Poseidons symboler är: treudden och delfinen.
Hades var även han bror till Zeus. När Zeus delade ut områden till gudarna så fick Hades underjorden alltså dödsriket. När en grek dog las det ett mynt i hans mun. Dessa mynt var menade för Karon, Karon var färjkarlen som förde den döde över den kusliga dödsfloden Styx. Där måste de passera den trehövdade hunden Kerberos, det var han som vaktade ingången till dödsriket. När de lyckats passera Kerberos ställs den döde inför Hades. De flesta fick stanna i detta dystra rike, men de onda blev sända till Tartaros detta var underjordens mörkaste och djupaste område. Det finns även ett fåtal döda människor som får komma till de elyseiska fälten, det var de särskilt goda människorna som kom hit. Hades symbol är: en tvåuddad gaffel.
Hera var som sagt syster och hustru till Zeus. Hera var familjens och de gifta kvinnornas beskyddarinna. Hon såg därför Zeus otrohet som ett ännu större problem, hon ansåg att det skadade hennes trovärdighet. Hera var en mycket svartsjuk person, hon hämnas svårt på sin makes älskarinnor och hans avkommor som inte också kommer ifrån henne. Hera hjälpte även Zeus att styra världen och de hade oftast helt olika åsikter om hur det skulle gå till. Heras symbol är: påfågeln.



Demeter var lantbruksgudinnan, hon var även fruktbarhetsgudinna och beskyddare av den odlade jorden. Det sägs att Demeter skapade årstiderna i samband med att hennes dotter Persefone försvann. Det gick till så att Hades kidnappade Persefone, Demeter blev då mycket orolig och i sitt sökande efter sin dotter glömde hon bort jorden och allt började vissna och dö. Människorna bad därför Zeus om hjälp. Han hörde deras bön och lyckades förhandla en kompromiss med Hades. Överenskommelsen var att Persefone skulle vara med honom halva året och andra halvan med sin mor. Så under våren och sommaren när Persefone är med sin mor blommar det och allting växer och gror. Men under vintern och hösten när Persefone är i underjorden med Hades så vissnar blommor och växter.
Athena var Zeus dotter. Hennes födsel var minst sagt märkvärdig, hon föddes ur Zeus huvud. Det var så att Zeus förenade sig med Metis (kvinnan som tagit hand om honom när han var barn). Gaia och Uranos förutspådde då att ur denna förening skulle först Athena födas som var lik honom i tapperhet och vishet, hon skulle dessutom bli mycket vacker. Senare skulle även en son komma denne son skulle vara mer intelligent än Zeus och en dag skulle han störta honom. För att undvika detta slukade Zeus Metis. Tiden gick, en dag fick Zeus en fruktansvärd huvudvärk. Han ropade på Hera som i sin förtvivlan tillkallade Hefaistos. Hefaistos stod handfallen och visste inte vad han skulle göra. Zeus befallde honom då att slå honom i huvudet med sin enorma slägga, Zeus ansåg att vadsomhelst skulle vara bättre än en sådan huvudvärk. Hefaistos gjorde som han blev tillsagd, då öppnades Zeus huvud och ut sprang Athena. Athena blev vishetsgudinnan och även det ordnade krigets gudinna. Hon har fått staden Aten uppkallad efter sig och hennes symboler är: ugglan, olivträdet, lansen, hjälmen och skölden.
Hefaistos var son till Zeus och Hera, han var mycket ful och därtill halt. Det finns ett flertal olika historier om hur det gick till men de slutar alla med att han kastas från Olympen och blir nästintill förlamad. Hefaistos var gift med Afrodite, dessa var ett mycket omaka par. Afrodite ägnade den största delen av sin tid till sina älskare. Hefaistos var smideskonstens gud, det var han som smidde verktyg, smycken och mycket annat åt gudarna. Hans verkstad var på Lemnos men överallt där et fanns eld och vulkaner var hans plats. Hefaistos symbol är: släggan.



Apollon var Zeus älsklingsson, han var dock ej son till Hera utan hans mor hette Leto. Han hade även en syster som hette Artemis. Apollon var ljusets, musikens och siandets gud. Det var han som tillsammans med sin lyra och de nio musernas hjälp hade hand om underhållningen på Olympen. Apollon var som sagt ljusets gud men även han hade en mörk elak sida. Han hade en speciell pilbåge i sin ägo, med den kunde han skjuta pestpilar mot människorna om han skulle bli arg på dem. Apollons symboler är: lyran och lagerträdet.
Artemis var syster till Apollon alltså dotter till Zeus och Leto. Artemis var jaktens, ungdomens och månens gudinna. Artemis var inte mycket för romantik, redan som liten bad hon Zeus att få förbli ogift. Ingen man skulle någonsin få komma i närheten av henne. Hon hämnades gärna om hon fick tillfälle, hon straffade dem som var respektlösa. Hon beskyddade gärna jägarna och oskuldsfulla människor. Artemis älskade det fria livet och hon gick gärna omkring i skogarna med pil och båge i sällskap av hjortar och andra vilda djur. Artemis symboler är: pil och båge.
Hermes var även han son till Zeus men hans mor hette Maia. Hermes var handelns, spådomarnas, bedragarnas, lyckans, sömnens och drömmarnas gud, en ganska lång lista. Han var dessutom själarnas följeslagare och gudarnas budbärare. Hermes symboler är: en vandringsstav, en hatt med vida brätten och ett par sandaler med vingar på.
Ares var en krigslysten gud. Han kallades även precis som Athena för krigsgud, skillnaden är att Ares är det oordnade krigets gud. Han är överallt framställt med hjälm och full vapenutrustning, han är alltid redo för strid. Om där någonstans fanns krig och blodutgjutelse fanns även Ares där. Han var därför sällan dyrkad, det nämns inga städer som ansåg honom som sin beskyddare. Det fanns dock en stad han var dyrkad i, detta var Thebe. Anledningen till det är att han var förfader till kungahuset eftersom Thebes kung Kadmos hustru Harmonia var dotter till Ares och Afrodite.
Afrodite, kärlekens och skönhetens gudinna. Det finns två olika versioner på hennes födelse. Den ena är att hon är dotter till Zeus och en kvinna vid namn Dione. Den andra historian säger att hon föddes från guden Uranos sperma. I samband med att Kronos gör uppror mot sin far så stympar han honom. Uranos könsorgan ska då ha fallit ner i havet och ifrån hans sperma som finns i havets skum skall Afrodite ha stigit upp. Den vackra Afrodite blev bortgift av Zeus till Hefaistos, som jag nämnt tidigare var dessa ett mycket omaka par och deras förhållande var inte särskilt lyckligt. Hon hade ett flertal älskare den mest berömda var Ares. Tillsammans med honom fick hon sonen Eros. Afrodites symbol är: en duva.

Dessa är det tolv olympiska gudarna.
Närbesläktad religion.
Grekland erövrades av romarna omkring 150 år f Kr. Romarna uppskattade den grekiska konsten, filosofin och sättet att tänka. Grekiskan blev de belästas språk i romarriket. Romarna tog till sig många av de grekiska gudarna, men de gav dem namn på sitt eget språk, latinet. Här följer en förteckning på en del av de grekiska gudarna och deras romerska motsvarighet.

Grekiska gudar: Romerska gudar:
Zeus Jupiter
Hera Juno
Hades Pluto
Poseidon Neptunus
Demeter Ceres
Athena Minerva
Ares Mars
Apollon Apollo
Artemis Diana
Afrodite Venus
Eros Amor
Hermes Mercurius
Hefaistos Vulcanus

Hur man dyrkade sina gudar.
De flesta gudarna hade fått ett tempel byggt åt sig. In i templet fick bara prästerna gå, men vid altaret utanför kunde människorna samlas och be till gudarna. Man kunde även offra något så som mjölk, vin, honung eller kanske något djur.
I Apollons tempel satt en sierska som kallades Pythia. Hit kunde man gå om man vill ha svar på frågor eller få några goda råd. Hon svarade på frågorna med svävande meningar på vers. Det finns en teori till varför hon svarade på det här viset, den teorin lyder så att hon var påverkad av giftiga eller narkotiska växter. Men besökarna trodde att det var Apollon själv som talade genom Pythia och det var detta som var poängen.
Det fanns inga direkta regler för hur de skulle dyrka sina gudar, människorna själva skapade sina riter. Det fanns många som tyckte att det var viktigt att be varje kväll. Andra offrade mat och vin till gudarna vid varje måltid. Gudarna hedrades ofta med fester som gjorts till deras ära. Man gjorde danser till dem, man offrade och bad, dessutom höll man magiska riter.
Hur man skulle leva.
I Grekland var det viktigt att alla skulle vara lika värda. Man fick inte vara överlägsen eller skrytsam bara för att man vunnit de olympiska spelen, eller för att man var rik. Man fick inte tro att man var värd mer än någon annan människa. Grekerna ansåg också precis som egyptier och många andra att man inte fick stjäla, mörda, ljuga osv. Man skulle vara hederlig.
Hur man levde skiljde sig mycket från vilken gud...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Grekisk mytologi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-01-22

    jag vill beroma ditt arbete.

  • Inactive member 2007-10-28

    Ditt arbete var jättebra. Fick

  • Inactive member 2010-05-18

    Jätte bra arbete! Men var hades värkligen inräknad i de 12? :)

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-25]   Grekisk mytologi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6961 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×