Rudolf Höss

8794 visningar
uppladdat: 2006-10-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vem var Rudolf Höss?
Rudolf Franz Ferdinand Höss föddes den 20 november 1900 i Baden-baden i Tyskland.
Som sextonåring gick han frivilligt med i den tyska armén och skickades till Turkiet vid fronten och hamnade senare i Baltikum.
1922 gick han med i NSDAP.


Höss sätts i fängelse.
1923 år dömdes Höss och Martin Bormann för det brutala mordet på folkskolläraren Walther Kadow.
Kadow misstänktes ha angett en nazist, Albert Leo Schlageter.
För mordet fick Höss tio år i fängelse och Bormann fick ett år.
Efter fem år beslutades det att Höss skulle släppas.


Höss blir kommendant.
1934 gick Höss med i SS och blev medlem i SS-Totenkopfverbände, det såkallade Dödskalleförbandet. Senare samma år tjänstgjorde han i Dachau. Fyra år senare placerades Höss i Sachsenhausen, för att i början på 1940 bli kommendant i Auschwitz.
I maj 1941 sa Heinrich Himmler att Hitler hade gett order om att ’Den slutliga lösningen i judefrågan’ skulle förläggas där. Så Höss lät transformera Auschwitz till förintelseläger och installerade gaskamrar och krematiorier. Höss insåg snart att gasning med Cyklon B, som annars användes dör utrotning av ohyra i barackerna, var bättre än kolmonoxid och 1942 började den systematiska utrotningen i Auschwitz.
Till 1 december 1943 var Höss kommendant i Auschwitz, då befordrades han och tilldelades administrativa uppgifter inom WVHA.


Slutet för Höss.
När Sovjetarmén gick in i Nazityskland flydde Höss och gick under jorden, det sägs att han under åtta månader jobbade som lantbrukare.

Han greps 1946 i närheten av Flensburg och inkallades som vittne i Nürnbergprocessen och WVHA-rättegången. Han berättade kallsinnigt och ingående om massgasningarna i Auschwitz. Under förhör och rättgångar lär han bland annat ha sagt;

”Jag.. var kommendant i Auschwitz fram till 1 december 1943 och uppskattar att minst 2.500.000 öffer blev avrättade och utrotade med hjälp av gasning och brända på bål.”

”När vi uppförde utrotningsbyggnaderna i Auschwitz, använde vi Cyklon B, vilket var kristalliserad blåsyra, som vi släppte in i gaskamrarna genom små öppningar.”

”Vi visste att alla var döda när skriken tystnade. Vi väntade sedan i en halvtimme, innan vi öppnade dörrarna och tog ut kropparna.”

Han berättade även om hur mycket han skämdes för sin mentala svaghet då han utfört dessa. Han menade att den största anledningen till att han gjort det var för att han inte ville visa sig svag.
Höss fördes senare till Polen där han i Warszawa dömdes till döden för brott mot mänskligheten. Han togs till Auschwitz där han den 16 april 1947 avrättades.
Galgen där Rudolf Höss hängdes finns kvar än idag.


Övrigt.
Höss skrev även den självbiografiska boken Kommendant i Auschwitz.
”Kommendant i Auschwitz är en otäck och motbjudande bok som borde läsas, men vilken man önskar att man lämnat i bokhyllan när man läst den.”
Så skriver en läsare om boken.
Inledningen till boken är skriven av en överlevande, en före detta lägerfånge, som skriver att boken är så ohygglig för att Höss framstår som vanlig. En helt vanlig man som lydde order och hade massmord som daglig arbetsuppgift. Han skrev om att han förundrades över de judiska fångar som tvingades bära ut andra judar ur gaskamrarna. Han frågade sig hur de ”natt och dag orkade utföra detta fruktansvärda arbete”.
Han skrev också om hemliga tvivel och att tvivlen till varje pris måste hållas hemliga. Lydnaden krävde hjärtlöshet och iskyla, men texterna visar att han inte var helt utan empati, trots en ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rudolf Höss

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-27]   Rudolf Höss
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6973 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×