Herkules

5 röster
30629 visningar
uppladdat: 2001-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Herakles

Herakles var son till guden Zeus och den vackra grekiska kvinnan Alkmene, ett resultat av otrohet av både Zeus och Alkmene.
Zeus var gift med Hera, men en gång när Alkmenes man, Amphitryon, var bortrest, gjorde Zeus Alkmene med barn. Detta gjorde att Herakles bara blev en halvgud när han föddes, eftersom en av hans föräldrar var mänsklig.
När Hera fick reda på detta försökte hon hindra Herakles från att födas, men lyckades inte, eftersom Zeus makt var för stor.
Strax efter att Herakles fötts och han fortfarande låg i vaggan, skickade Hera två ormar för att döda honom. Men Herakles fick tag i ormarna och ströp dem, en i varje hand.

När han blev lite äldre dödade han ett lejon med sina bara händer, och som trofé bar han lejonets hud som kläder och dess huvud som hjälm.
Efter det tog han hand om en stam som hade krävt gåvor av Thebes. Som belöning fick han gifta sig med Thebes prinsessa Megara, som han fick tre barn med. Hera som fortfarande var avundssjuk på Herkules, sände ett anfall av vansinne mot Herakles, som gjorde att han dödade sin fru och sina tre barn.

Utöver de 12 stordåden Herakles utförde, så deltog han i krigen mot Troja, mot amasonerna och mot giganterna, samt i argonauternas tåg.
När Herakles var i Italien försökte han röva bort Apollons trefot från Delfi. Som straff blev han tvungen att tjäna den lydiska drottningen Omfale, i kvinnokläder. Drottningen tvingade honom att spinna ull och uträtta andra, omanliga sysslor.
När man målar eller skulpterar Herkules gör man honom oftast i lejonhud, klubba och båge.

Herakles utförde även många andra hjältedåd:
Han stred mot kentaurerna, besegrade havsguden Triton och jätten Antaios, befriade Prometheus och Theseus och räddade drottning Alkestis från dödsriket m.m.


De tolv stordåden

Herakles visade, som sagt, sin styrka redan som barn, genom att strypa två ormar som Hera sänt för att döda honom. Hera lät senare Herakles drabbas av vansinne, som gjorde att han dödade sina tre barn. Som straff var han tvungen att utföra tolv storverk åt sin halvbror, kung Eurystheus av Mykene:

Herakles kramade ihjäl det lejon som härjade vid Nemea i Argol, som skulle vara osårbart. Han dödade hydran vid Lerna i Argolis, ett ormlikt träskvidunder med flera huvuden.
Från berget Erymanthos i Arkadien förde han hem ett fruktansvärt vildsvin och från Keryneiaberget i Arkadien hämtade han en vindsnabb hind.
Andra saker som Herakles gjorde var att han rensade kung Augias stall i Elis, sköt ner en mängd rovfåglar, med klor och näbbar av koppar, vid sjön Stymfalis i Arkadien och fångade den vilda tjuren på Kreta.
Utöver det rövade han även bort den thrakiske kungen Diomedes människoätande hästar och hämtade masondrottningen Hippolytes gördel åt Eurystheus dotter vid Svarta havet. Herakles kidnappade också jätten Geryons boskap, tog med sig hesperidernas gyllene äpplen från en ö längst västerut i Oceanen samt förde upp hunden Kerberos från underjorden.

Herakles död

Det hela började med att Herakles vann Deianeira när han slogs med flodguden Acheloos. När han hade vunnit Deianeira, var han tvungen att fly med henne, därför att han råkade döda en man under deras bröllop. Mannen hade visat sig vara brudens far.

När de skulle ta sig över en flod under flykten, så bar kentauren1 Nessos, Deianeira över floden. Under turen försökte han förgripa sig på henne och då blev Herakles väldigt arg och sköt ihjäl Nessos med Nessos giftiga pilar. Men innan han dog så berättade Nessos för Deianeira att hon skulle samla upp hans blod. Det kunde hon använda som ”kärleksmedel” om det någon gång skulle behövas. Det var en fälla och på så sätt fick Nessos senare sin hämnd på Herakles.

Under flykten så erövrade Herakles staden Eurytos och där tog han en kvinna till fånga som hette Iole. Herakles började tycka om henne och då blev hans fru Deianeira svartsjuk. Deianeira bestämde sig för att smörja in en av hans mantlar med det blod som hon hade samlat upp från kentauren Nessos. När hon hade gjort det, så bad hon honom att ta på sig manteln.
I blodet som var på hans kläder fanns hydrans gift (en varelse med ormkropp och flera huvuden). När han fick blodet på sig började han känna en brännande smärta och när han försökte ta av sig den, så följde hans skinn och kött med. Deianeira hade inte trott att något sådant skulle hända, så hon begick självmord.

Herakles stod inte ut med den ohyggliga smärtan, utan begav sig till det höga berget Oita, och byggde där ett stort bål. På bålet lade han det lejonskinn som han fått när han besegrade det osårbara lejonet från Nemea. Han gav sin förtrollade båge och pilarna till Filoktetes, som var den man som tände på bålet. Det var dessa saker som symboliserade Herakles.

När Filoktetes hade tänt på, så sände Zeus ner gudinnan Athena som hämtade upp honom till Olympen. Där blev han mottagen med glädje av alla gudarna. Han blev också välkomnad av Hera, som ansåg att Herakles lidit tillräckligt, och de försonades. För att visa att hon hade försonats med Herakles, så gav Hera sin dotter Hebe till Herakles och som ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Herkules

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-18]   Herkules
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=701 [2024-05-11]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×