Interferon

12778 visningar
uppladdat: 2001-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Interferon är benämningen på vissa äggviteämnen som kroppens celler naturligt bildar. Forskare kom, under 50-talet, fram till att dessa interferoner är bra för att försvara kroppen mot virus och tumörer. Man kunde dock inte vid den här tiden producera tillräckligt med interferon för att kunna använda det i behandling av sjuka. De senaste årens framsteg inom genetiken har dock lett till att man, genom att tillföra mänskliga anlag i vissa bakterier, kommit på ett sätt att massproducera Interferon.

Interferon används just nu vid behandling av olika cancerformer, leukemi, vissa blodsjukdomar, virusinfektioner och ibland som medel för att motverka förkylningar. Dessutom används interferon som bromsmedicin till AIDS-relaterad cancerformen Caposis sarkom. Interferon är alltså äggviteämnen som används vid behandlingen av olika sjukdomar, men medicinen heter Introna. Introna är ett receptbelagt läkemedel som enbart används vid ordination av en läkare. Man använder det genom att injicera medicinen i underhudsfettet i kroppen på patienterna. Främst sprutar man in medicinen i antingen magen eller i låret.

Interferon har några biverkningar. En nybörjare kan känna influensasymptom några dagar/veckor första tiden, men detta försvinner gradvis. Man kan känna t.ex. känna det som om man har feber och stelhet i kroppen. Andra biverkningar kan vara ledverk i lemmarna, trötthet, aptitlöshet, håravfall och ömhet på huden där man sticker nålen.

Interferon finns både som pulver, som man då blandar ut med steriliserat vatten och sprutar med en kanyl in det, och som färdiga doseringspennor liknande diabetikernas. Dosen (hur mycket man skall använda) bestäms av läkare.

Användandet av interferon är inte särskilt utbrett för närvarande. Forskning pågår dock och i framtiden kan man nog förmoda a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Interferon

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-18]   Interferon
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=709 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×