Mexico

12 röster
18278 visningar
uppladdat: 2006-11-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mexico ligger mellan de två stora haven Stilla havet och Atlanten. Landet har en yta på nästan 2 miljoner km² och en befolkning på ca 100 miljoner! Det är ungefär tio gånger så många som i Sverige!
Mexicos flagga är grön, vit och röd. Dessa färger syboliserar hopp(grönt), ursprung, sammanhållning, renhet (vitt) och, frihetskampen och hjältarnas blod (rött). Flaggan innehåller också en örn som sitter på en kaktusplanta innanför en krans och håller en orm i näbben och i klorna. Denna symboliserar den aztekiska legenden om grundandet av Tenochtitlán.


Geografi
På Mexicos västra kust kan man om man har tur få se Den Kaliforniska gråvalen, ett av de däggdjur som migrerar längst. Honan reser 9 500 km från Alaska för att föda sin unge i Stilla havets ljumma vatten utanför Mexico.

Mexico gränsar till länderna USA, Guatemala och Belize precis på gränsen mellan Nord- och Sydamerika.
Mexico har ett klimat som liknar Saharaöknens eftersom de båda ligger på samma bräddgrad. Stora delar av Mexico har karaktären av halvöken och det finns inte så många regnskogar kvar, de som finns hittar man lättast i sydöstra Mexico, vid Atlanten. Anledningen till att man inte kan se så mycket regnskog i andra delar är att klimatet är så ojämt fördelat, torka i norr och fuktighet i söder, det är också mer regn på östra kusten p.g.a vidförhållanderna.
Mexico delas in i tre olika klimatzoner: Heta regionen (tierra caliente), ligger upptill 1000 m över havet och har en medeltemperatur på över 22,5 grader; Tempereraderegionen (tierra templada), ligger mellan 1000-2000 m över havet och har en medeltemperatur på 15-22,5 grader; Samt kalla regionen (tierra fria) med över 2000 m över havet, medeltemperaturen ligger under 15 grader.
Mexico har inte mycket vatten, den största sjön är på bara 1 190km² jämfört med Sverges största sjö, Vänern, som är på 5 648 km², det är mer än fem gånger så mycket.
Mexicos största sjö heter Laguna de Chapala och ligger nära staden Guadalajaras. Sjön har ett nästan perfekt klimat och det är många som åker dit för att bada, både turister och mexikaner. Men staden Guadalajaras växande befolkning och blomstrande industri behöver allt mer vatten så sjön Laguna de Chapala håller på att torka ut.

Mexico City är huvudstaden i Mexico, den ligger i södra halvan av Mexico. Staden är känd för bl.a sina vackra och stora kyror. Den största kyrkan, är även den största i hela Latinamerika, Catedral Metropolitana. Kyrkan har fem stycken huvudaltare och 16 sidokapell, tornen reser sig 67 m över markytan! Katedralen började byggas år 1525 och blev inte färdigt förrän nästan tre år senare, år 1813.
Emellertid håller Catedral Metropolitana på att sakta sjunka ner i den mjuka leran som en gång var botten till sjön Texcocsjön, så nu försöker man rusta upp kyrkan med stöttor.

En annan intressant sevärdighet är den gamla staden El Tajín. Staden är från omkring 1000 e.kr och man beräknar att den då hade ca 25 000 invånare. Idag har man än så länge bara lyckats gräva fram 1 km², men man tror att den förut var på över 10 km². När man kommer in till staden kommer man först till ett stort torg omgivet av fyra stora pyramider, de står i de fyra väderstrecken; nord, väst, syd och öst, och hör till stadens äldsta byggnader. Går man sen till höger förbi torget kommer man till en av stadens stora bollplaner, som är ca 50 m lång. Där spelade man ett spel som gick ut på att få en boll genom en ring som satt högst upp på ena sidan av planen. Man spelade två lag mot varandra och förlorarna dömdes till döden.

Mexico är indelat i sex olika delar; Norra Mexico, Det koloniala kärnområdet, Omkring Mexico City, Golfkusten, Södra Mexico och Yuacatánhalvön.
Städerna och staterna norr om Mexico City uppfördes av spanjorer under kolonialtiden, det som nu kallas Det koloniala kärnområdet.


Det största och mest kända området är Norra Mexico, som sträcker sig över nästan hälften av landet. Med nakna berg, torra slätter och jätte- kaktusar är det den delen jag gillar mest.
Saguaro är en kaktus som hör till gruppen pelarkaktus. Den kan bli 16 meter hög som mest, men det är inte så vanligt att man ser en så hög kaktus för det tar nämligen ca 150 år för den att bli så hög, de flesta som man ser är små. De allra största exemplerna kan inehålla så mycket som flera ton vatten.

Invånarantal:
97,5 miljoner
Medellivslängd:
Män 69 år, Kvinnor 75 år.
Statsskick:
Republik
Språk:
Spanska samt ett 50-tal indianspråk
Befolkning

Mexico har sex års obligatorisk skolgång som är avgiftsfri. De flesta börjar vid sex års ålder men det är inte alla som fullföljer grundskolan. Efter grundskolan kan man fortsätta studera i yrkesförberedande eller högskoleförberedande utbildningar, dessa är inte obligatoriska. De flesta skolor drivs på spanska, men så finns det ett fåtal tvåspråkiga gymnasier.
Så mycket som en dryg tiondel av alla mexikaner är analfabeter, så regeringen genomför upprepade kampanjer för att öka läs- och skriv kunnigheten bland invånarna.
Nästan hälften av alla invånarna i Mexico lever i fattigdom, 75% av befolkningen bor i städerna, och Mexico City, med sina 20 miljoner invånare, brukar räknas som världens största stad.
Ungefär 50% av alla invånare hör till folkgruppen mestiser, det vill säga att de är av blandad europeisk och indiansk härkomst. En knapp tredjedel är indianer och omkring 10% härstammar från europeiska invandrare (huvudsakligen spanjorer). Det finns även mexikaner med arabisk, asiatisk eller afrikansk bakgrund
Indianer som flyttar in till städerna kan ha det väldigt svårt, de flesta mister både sitt språk och sina kulturella särdrag. I samhällslivet har de låg status, vilket till stor del handlar om skönhetsideal där det handlar om att vara ”vit”, det vill säga av rent spansk härkomst.

Massvis med mexikaner utvandrar varje år, bara i USA har minst 10 miljoner bosatt sig.
De som invandrar till Mexico är för det mesta folk från Latinamerika. Flera tiotusentals indianer från Guatemala lever i delstaten Chipas i söder som flyktingar.


De flesta i Mexico är katoliker, men den mexikanska katolicismen har många inslag av indianska traditioner. När spanjorerna kom under 1500-talet, införde de även den katolska kyrkan i Mexico. Alltså hade den katolska kyrkan starka band till kolonialmakten, så när revolutionsperioden kom förföljdes prästerna och hårda restriktioner mot kyrkan infördes år 1917. Dessa upplöstes inte förän år 1992 och prästerna fick nu rösträtt och rätten att undervisa i skolor.



Historia

Christopher Columbus kom till den Amerikanska kontinenten år 1492 i tron att han hade nått Indien. Några år senare tog Hernán Cortés och hans spanska trupper sakta men säkert och kolonialiserade stora delar av Amerika. Många strider utkämpades. Snart kom Cortés till Aztekernas rike och 1519 anföll de spanska trupperna aztekerna. De tillfångatog kung, Montezuma. Nu kunde de lätt erövra hela riket. Montezuma dödades och huvudstaden Tenochtitlán förstördes helt. Så bildades den spanska kolonin Mexico.



1521: spanjorerna besegrar aztekväldet
1821: Mexico blir självständigt
1846-1848: krig mot USA, halva Mexico förloras
1862-1867: krig mot Frankrike
1910-1917: revolutionsperioden



Indianer

Det var tre indianfolk som hade utvecklat en högkultur före spanjorernas ankomst 1492, Azteker, Maya och Inka.

Aztekerna hade sin höjdpunkt i början av 1500-talet, då deras rike omfattade i stort sett hela det nuvarande Mexico, huvudstaden hette Tenochtitlán och låg där Mexico City idag ligger.
Aztekerna trodde starkt på olika gudar, man byggde stora pyramidliknande tempel där man bad och offrade, ofta offrades människor.
Men Aztekernas rike krossades år 1519 av spanska trupper, de raserade staden Tenochtitlán och dödade kungen, Motezuma. Aztekernas rike blev nu en spansk koloni, alltså Mexico.
Även fast riket förstördes så dog inte Aztekerna. Det lever kvar många än idag i Mexico. Mer än en miljon av dom talar fortfarande aztekernas gamla språk, som heter nahuatl. Från detta språk kommer t.ex orden choklad och tomat.

Mayafolket hade till skillnad från andra folk i mesoamerika inte något stort centraliserat imperium, istället levde de i stadsstater helt oberoende av varandra. Trots detta tillägnade Mayafolket sig stora kunskaper i astronomi, utvecklade sofstikerade skrift- och räknesystem samt uppfann en kompliserad tidräkning som byggde på 52 år.
Mayas tidräkning bestod av 365 dagar indelade i 18 månader, 20 dagar i vardera, och fem olycksdagar i slutet av månaden.
Maya hade inte samma räknesätt som andra mesoamerikanska civilisationer, som hade skriftsystem. Mayafolket använde hieroglyfer, omkring 800 tecken, vissa uttryckte ljud eller till och med hela ord.Men med tiden försvann dessa tecken och det var först på 1950-talet som det stora genombrottet kom då man kunde tyda dessa tecken igen.
Detta räknesätt var baserat på 20 istället för vårat 10. Men skrev summor med prickar och streck. 1 var en prick 2 var två prickar 5...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mexico

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-20]   Mexico
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7159 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×