Yttrandefrihet, Tryckfrihet, Pressfrihet

3 röster
11642 visningar
uppladdat: 2001-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Får man skriva vad man vill?

När Bok & Biblioteksmässan i Göteborg gick av stapeln 1995 var temat ”Yttrandefrihet, Tryckfrihet, Pressfrihet”. Per Jönsson tog sig friheten att yttra sig om detta i Dagens Nyheter. I ”Fyverkeri av ord” (DN 27.1.1995) menar han att ett flertal internationella författarstjärnor lockats till mässan just på grund av det aktuella temat.

Jönsson uppmärksammar speciellt Rushdie, Yasar Kemal och Sadik al-Azm. Dessa är bara några av de män som förföljts på grund av sina skrivna åsikter eller tankar. Jönsson diskuterar de ”kulturöverbryggande karaktärer” som ett flertal av dessa texter har, han menar att inget har väl engagerat så många olika kulturer samtidigt som den litterära skandalen ”Satansverserna”.

En annan vinkling på tryckfriheten är när texterna är främlingsfientliga eller innehåller påhopp på andra etniska grupper. Detta diskuteras i artikeln ”-Ni förstår inte texten” (Aftonbladet 12.3.2000) skriven av Lars Johansson. Roger Pontare, som hade vunnit melodifestivalen med låten ”När Vindarna Viskar mitt Namn”, raserade över Sverigedemokraternas positiva hyllning av sången.

Eftersom Sverigedemokraterna förknippas med främlingsfientlighet och rasism var Pontare inte speciellt glad. Han menar att de hade missförstått texten och dess handling, Johansson vill visa världen rätt och citerar därför Pontares bittra snyftningar om låtens egentliga handling och ursprung. Den handlar, som så många andra låtar, om att tro på sig själv och på den man är. Både Pontare och låtskrivarna, Peter Dahl och Thomas Holmstrand menar att handlingen till och med är den direkta motsatsen till vad Sverigedemokraterna vill få den till.

Det är knepigt det där med tryckfrihet. Ena stunden blir man förbannad för att människor blir förföljda och bestraffade för sina åsikter. Man undrar hur långt fram i utvecklingen mänskligheten egentligen är och man beklagar sig över, de fortfarande väldigt fundamentalistiska, religionerna som förtrycker både kvinnor och minoritetsgrupper till höger och vänster. I en helt annan situation, när det pratas om t.ex. rasistiska och/eller nazistiska uttalanden och skrifter blir man likaväl förbannad, men den här gången just för att det skrevs. Är inte även detta åsikter som vi tidigare så gärna ville att alla skulle få trycka? Givetvis tycker jag det är fel med dessa åsikter, men hur ska man någonsin kunna fritt få u...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Yttrandefrihet, Tryckfrihet, Pressfrihet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-19]   Yttrandefrihet, Tryckfrihet, Pressfrihet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=717 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×