Bakom kulisserna

2909 visningar
uppladdat: 2006-11-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
"Varför dröjer du för? Kvickt, på med kavajen - rätta till slipsen!"
"Hur ser jag ut?"
"Bättre än i går. Okej, sändning om 20 sekunder, lägg på ett kol nu."
"Låt se... arbetsmarknaden... skippa löneavtalen tills nästa december... löfte om sänkt fastighetsskatt..."
"Du har inte tid med det nu, ut på scenen och ge järnet!"

Som om han vandrade från ett sinnestillstånd till ett annat, spatserade han fram till talarhörnan och vinkade graciöst till den applåderande publiken. Framför honom stod rivalen och väntade, den gamla hopbitna socialisten med kollektivavtal och jämlikhetsförordningar hopbuntade i fickan. Inte skulle han vika, inte under valet heller. Nej, om han ville få opinionen på sin sida, gällde det att han tillgodosåg de hetaste frågorna med svar som varje människa från medelklassen skulle hänga med i: sänkt skatt - vad annars? Ökat bidrag till småföretagare - kan du ge dig på! Ökat samarbete över marknadsgränserna - där låg framtiden, för dem som väntade. För rävar som han själv.

"Låt oss börja med en tittarfråga. Halim Akbhar, 16 år, från Solna, vad vill du fråga vår statsminister?"
"Alltså, min morsa städa tunnelbanorna i 20 år för Sverige, va, jobba hårt och städa efter er, va, er politiker, va, och hon inte gälls nu som svensk... som svensk bara för att hon inte kan svenska, va, alltså, vad vill du göra åt det, va?"
"Fredrik Reinfeldt, vad tycker du om detta? Enligt er nya proposition där invandrare måste kunna svenska för att stanna i Sverige, så är hon inte välkommen? Hur svarar ni på detta?"
"Det är ju som sagt ganska problematiskt med migreringen till det nya avtalet som träder i kraft till höst, men det är ju en förutsättning att invandrare först verkligen söker medborgarskap, så att de kan ta våra obligatoriska språkkurser, och genom det så hoppas vi på en saktelig förändring inom arbetsmarkanden - på sikt till 2008."
"Hon har jobbat nere i tunnelbanorna i 20 år, va, och hon får inte stanna, va? Hon är inte svensk som alla andra, va?"
"Fredrik Reinfeldt, detta är en ganska allvarlig sak ändå; hans mamma har städat tunnelbanorna efter er i 20 år och klassas inte som svensk?"
"Som jag nämnde tidigare är det som sagt en svår fråga, och vi arbetar successivt på att förbättra språkgrunderna för invandrare som vill komma till Sverige och ta del av vår välfärd, och komma in på arbetsmarknaden så fort som möjligt. Halim - uttalar jag det rätt? - Halim, har din mamma sökt medborgarskap?"

Programledaren sneglade på pojken, som satt med finkammat svart hår längst upp bland publiken, och vände sig hastigt om till vänsterpartiets Lars Ohly, som syntes vilja klämma in en kort kommentar.
"Nu tycker jag att vi för ett ganska orimligt resonomang här, på helt fel grunder. När Reinfeldt pratar om hur invandrare på systematiska grunder måste ''''bli svenska'''', så skapar vi automatiskt en situation där ''''vi'''' ställs mot ''''dem''''. Det finns inget ''''dem'''', och framför allt inget ''''vi'''', och därför måste vi bearbeta och behandla frågan utifrån det perspektivet. Genom att utöka finansieringen av projekt som hjälper invandrare att komma in på arbetsmarknaden, och genom att göra Migrationsverkets process humanare för nya svenskar, så kan vi till slut nå en mer human metod än den som Reinfeldt pratar om just nu."

Ytterligare en röst höjdes i vädret och Nyamko Sabuni från folkpartiet närmade sig mikrofonen:
"Men det som vi har sett den senaste tiden är en tydlig utveckling där vi alienerar invandrare från svenskar genom att bygga upp särskilda projekt, särskilda bostadsområden, särskilda skolor och särskilda livsstilar. Vi måste öppna upp Sverige och göra det globalt, och det gör vi genom att t.ex. stänga ner friskolorna och införa en grundläggande skolplan där invandrarbarn lär sig svenska och hur vårt arbetsmarknadssystem fungerar. Låser vi in grupperingarna i skilda celler som kor, kommer de aldrig att förstå varandras situation som medmänniskor. Vi i folkpartiet tror nämligen på medmänsklighet och gemenskap över gränserna. Vi vill att arbetsmarknaden ska komma igång på allvar, och där har Reinfeldt delvis rätt; sänk skatterna och låt alla invandrare som vill arbeta, arbeta. Svårare än så behöver det inte vara!"

Nyamko fattade dricksglaset och sörplade nöjt men återhållsamt ner två klunkar mineralvatten, dels för att markera att hon hållit sig behärskad inför publiken, dels för att visa var skåpet skulle stå. Lars Ohly rynkade på ögonbrynen och skådade sin rival på andra sidan: han hade blivit överkörd på sitt partis viktigaste huvudfråga. Han planerade att ta igen det när rasismen och de ökande antidemokratiska grupperingarna skulle tas upp. Vänsterpartiet hade minsann tillsammans med socialdemokraterna arbetat fram en fyraårsplan över hur man skulle bryta gränserna mellan svenskar och invandrare. Där skulle Nyamko falla platt och publiken skulle äntligen förstå vilka som verkligen drev skutan framåt. Han var stressad, men nöjd över sin strategi. Programledaren vände sig till publiken och inledde ett nytt ämne för att bryta tystnaden:

"Under veckan som har gått, har fler och fler forskare iakttagit en avsevärd förändring i klimatet på jorden. Senast i förra veckan kunde man i Aftonbladet läsa om, hur svenska meteorologer ändrade sina dagliga vanor, för att på så sätt föregå som gott exempel för oss andra, i kampen mot det växande miljöhotet. Göran Persson, hur ser ni på den här utvecklingen? Vad vill socialdemokraterna göra för att minska klimatförändringarna?"

"Jag är tacksam för att du frågar; vi har utarbetat en plan över hur vi ska minska oljekonsumtionen," sade Göran, och tog till sin sluga blick, och lät den glida ut över publiken, sedan tillbaka till programledaren, för att fästa sin auktoritära ställning som pappan i riksdagshuset, "och vi har redan nu sett en ökad migration till alternativ bränsleförsörjning i de svenska hushållen. Framförallt behöver vi upplysa och informera allmänheten om vad vi alla kan göra för att tillsammans bidra till minskade utsläpp. EU har infört sanktioneringar mot storföretagen och gränser för kvicksilver- och blyhalter, vilket i 80 % av fallen har uppnåtts med råge - ehm, nu vill jag ju påpeka det att vi är på väg i rätt riktning. Vi har fattat rätt beslut och vi inväntar framtida resultat av sanktioner som vi i Sverige, och det var socialdemokraterna som stod i de främsta leden för detta, sanktioner som vi i Sverige har genomfört sedan 2004."

"Samtidigt har ju detta skapat en fördröjningsprocess i arbetstillverkningen för många företag, och därmed så har transportkostnaderna ökat. Sveriges miljöförordningar är bland dem mest - om jag får använda uttrycket - visionära, och vi bollar med vår ekonomiska framtid. Men kanske allra viktigast: respekten för människovärdet måste vara vägledande även i miljöarbetet. Det tror vi på." kontrade Reinfeldt med.
"Men med en skatteåterbäring som ligger på så hög nivå, och som ni vill införa redan år 2009, så kan vi räkna med att de statliga resurserna kommer att försvinna till ändamål som miljöforskning. Fredrik --" fortsatte Persson.
"-- det där förslaget har vi skjutit upp till --"
"-- det där förslaget, Fredrik, ligger och väntar. Det vet vi. Vi såg det förra valåret och vi kommer att få se det igen. Er regering gav oss jobb, men även en fasligt stor skatteåterbäring, och den får vi betala med A-kassa och AMS i dag, på en skala långt utöver er ekonomiska plan. Nu är det dags för," här riktade Göran återigen sin faderliga blick mot Fredrik, i hopp om att kunna bibehålla maktpositionen i debatten, men samtidigt inte framstå som rival - därför skulle han slå till med... "solidaritet, och solidaritet, det kommer inte från det kalla och råa Sverige, som ni vill förvandla vårt land till. Vi vill inte ha en sådan krass politik där unga arbetslösa stängs ute från arbetsmarknaden, där åtgärder för nya svenskar inte träder i kraft tidigt nog, och där pengar som i dag - tack vare oss - går till miljöprojekten, plötsligt privatiseras till poler, som inte behandlar dessa frågor i nuläget."

"Jag vill ju i synnerhet poängtera vikten av att förstå och behandla dessa frågor på ett konkret plan; måste vi sänka fastighetsskatterna? Ja. Måste vi bibehålla arbetsskydden - men på en rimlig nivå? Ja. Måste vi stödja miljöforskning successivt med klara och tydliga åtgärder? Ja. Och där, Göran, där har du misslyckats, och där kommer vi att ta igen. Ni pratar om arbetsmöjligheter, men vem har råd att starta upp ett företag i dag? Ni pratar om minskad oljekonsumtion, men det kommer aldrig in i bilden, trots socialdemokratiskt styre. Göran Persson, jag frågar dig här och nu, hur ska ni egentligen lösa dessa problem konkret?" kunde man nu höra från den lagom ilskna norrländskan Maud Olofsson.

Maud spände ögonen i Göran och tog därmed över hans ledarposition i debatten. Lars Ohly tog därför chansen och fyllde i med lugn i sinnet, för att balansera formen - inte innehållet - i sitt kort men väl genomtänkta anförande:
"Vi sänkte trängselavgifterna, och vad hände då? Jo, kollektivtrafiken minskade och därmed ökade utsläppen. Varför lär vi oss aldrig?"
"Vi sänkte dem, men vi gjorde aldrig satsningar på kollektivtrafiken i sig - det är orimligt att föra diskussionen utifrån en sådan premiss. Varken Reinfeldt eller Ohly har tydligen känt på trängseln i Stockholms innerstad - här måste vi börja arbeta och agera nu. Vi i miljöpartiet tänker långsiktigt och det klargjorde vi redan från början när detta förslag lades upp i början på augusti förra året. Vad har hänt?" klämde Maria Wetterstrand plötsligt in.
"Volvo lade ju precis ner sin produktion av miljöbilar, vad blir nästa steg? Ingen vill producera fordon med alternativa bränslen och ingen vill köpa dem, jag menar... vad händer, liksom?"

Maria passade på att tömma halva glaset efter att äntligen ha kommit in i debatten, och fört fram den fråga hon suttit och idisslat på sedan klockan åtta. Mannen som ställt frågan insåg genast hur obekväm den var, och sjönk åter ner i stolen. Programledaren såg äntligen sin chans, rättade till frisyren och sökte ögonkontakt med en spänd Maria Wetterstrand:
"Bara kort, vad är ert svar i miljöpartiet på den här frågan?"
"Vi måste underlätta miljöforskningen och öka bidragen till de institutioner som driver dessa frågor --"
"-- men nu var det Volvo det gällde, hur ska Volvo och andra biltillverkare få råd med att utveckla miljövänligare fordon?" klippte programledaren av med.
"Vi är på god väg, och Sverige ligger långt fram i utvecklingen. Genom att skapa lika villkor på marknaden, låta människor åka mer kollektivt, och överlag bidra till en simplifiering av processen att ta fram dessa fordon, så kommer vi inom en snar framtid att få se en klar utveckling av dessa metoder." menade en smått osäker Maria Wetterstrand på.
"Tack så mycket för det. Vi släpper som sista fråga in Anders Eneskog ifrån Hagnäs, var så god och ställ din fråga."

"Tack. Göran Hägglund, jag läste i går i Expressen att våldet i samhället har ökat markant. Jag har två små barn som jag och min hustru är väldigt rädda om, och vi ser hur våldsamt och brutalt vårt bostadsområde blivit, bara under dessa fyra åren vi har bott där. Och jag undrar då vad vi kan göra för att stävja denna utveckling?" Mannen var uppenbarligen nervös, med tanke på hans abrupta avslutning, men Göran Hägglund var inte den som satte foten mitt i och rörde i grytan:
"Det är hemskt att läsa om dessa saker och vi ser mer och mer hur brotten ökar och blir allt grövre. Genom att reglera familjeförsäkringen så att mammor och pappor har en valmöjlighet att ta hand om sina barn, och därmed skapa en tryggare familj, kan vi sakta men säkert vända denna utveckling mot det bättre. Ungdomsgäng skapas just av utanförskap, och här behöver vi även göra storsatsningar vad gäller relationen mellan svenskar och invandrare, för att minska klyftorna och skapa ett sammanhållet och tryggt Sverige, där alla får leva och arbeta."

Lars Ohly såg sin chans och flög på i högsta hugg:
"Den ökade rasismen beror ju precis på den politik som alliansen föreslår, och som de borgliga partierna drivit igenom de senaste fyra åren. Vi måste förbättra integrationen och detta gör vi genom att frigöra svenskarna från sina segregerade bostadsområden, för att skapa ett harmoniskt och jämlikt Sverige, där alla har rätten till att få vara med och finnas till - inte kastas i skymundan. De förslag som lett till att Migrationsverket förnekat 6 av 10 irakier från EU att få komma ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bakom kulisserna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-27]   Bakom kulisserna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7201 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×