USA:s Historia

2 röster
10462 visningar
uppladdat: 2006-12-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mayflower

Skeppet hette Mayflower, ombord fanns engelsmän, så kallade pilgrimer. Dom var människorna som trodde på ett bättre land, där man kunde tro på var man ville, och som man kunde sköta sin åkermark utan att stå till betalt. Deras åsikter under 1600talet ledde till sist till den eviga resan till det bättre samhället. Av dom första åren som pilgrimerna intog America så var skapandet av det nya samhället igång, och under tiden så började förhandlingarna med indianerna och landets kartläggning och hur den skulle se ut. Det mesta tog pilgrimerna till vinst, och under loppet av 2 år så hade emigranterna tagit över från dom nuvarande staterna New England till Georgia och dom 13 kolonierna hade startats. Fler och fler krav sattes av dom nu bosatta amerikanarna. Indianerna tvingades flytta sina grödor och deras revir västerut. Dom hade inget val, amerikanarna var väldigt starka, och med flera år sedan Mayflower så hade amerikanarna stigit vid populationen.

Nya Sverige?

Jag vet att det låter väldigt konstigt. Dom flesta vet inte om det här, men Sverige har tidigare ägt en del av Amerika. Under det tidiga 1600 talet innan britterna koloniserade Amerika, så fick den dåvarande kungen Gustaf den II Adolf ett erbjudande från Willem Usselinx som var kapten över den holländska västindiska kompaniet. Det var ett erbjudande om att Sverige skulle resa ensam till Amerika för att kolonisera den östra delen av nuvarande Delaware. Det 30 åriga kriget uppehöll Holländarna att resa, så Sverige skickade skeppen ”Kalmarnyckeln” och ”Gripen” till en lång resa västerut. Sverige fick inte bevara sin koloni så länge förrän Britterna kom och tog över.

Frihetskriget

Efter några år i den nya världen så var allt inte underbart för amerikanarna. Man var tvungen att dela med sig av vinsterna med handeln med andra länder och det började allt med att America krävde sin frihet från Britterna. Boston Tea Party var ett skäl till krigets drabbning. Allt började med att under exporten med varor från Storbritannien, så ställde britterna alltid en tullsumma till amerikanarna. Det svarade ett gäng bostonbor med att dumpa all te vid Boston Anchorhead under hösten 1773. Vilket ledde till att revolutionskriget var i gång. Representanter från dom 13 kolonierna samlades i Philadelphia för att tänka ut en smidig krigsstrategi för att besegra britterna. Dom 13 kolonierna som bildade en allians med Frankrike besegrade fienden och utropade sig själv som fria till slut. The Declaration of Independence eller självständighetsförklaringen var författad mest av den dåvarande presidenten Thomas Jefferson. Självständighetsförklaringen hade syftet om den enade nationen, att alla skulle vara jämställda. Det kan man fråga sig eftersom att kvinnorna kunde ännu inte rösta, och slaveriet fanns fortfarande kvar.

Slaveriet

Södern dominerades av jordägarna, som driver sina gods med hjälp av slavar. De nordliga staterna börjar istället tidigt att industrialisera sig. Just det, slavarna. Slavhandeln började då man började med våldsamma metoder exporterade afrikaner till Amerika där dom arbetade inom jordbruket och där dom behandlades grymt av slavägarna i södern. Men i norra delen av landet hade industrialiseringen kommit igång. Dom behövde alltså inga slavar. 1861 så utropades Abraham Lincoln till president vilket ledde till……blablabla…slaveri…..krig…..frihet slut. Jag har redan skrivit några kolumner om inbördeskriget så läs det.

Berättelsen om Rosa Parks

Montgomery, Alabama. Året var 1955, cirka 80 år efterfrigörelsen så levde dom afro-amerikanska människorna ännu inte fritt. Dom var fortfarande diskriminerade på gatorna, dom var tvungna att använda olika sink fat t.ex. och dom hade ingen rösträtt. Allting skulle vändas om då 42 åriga Rosa Parks steg på en helt vanlig bus men som sedan skulle betyda en stor del för de svartas rättigheter. Hon blev känd då hon vägrade resa sig upp från sin sittplats för en vit man. Just då fanns regler om vad passagerarna var tillåtna till att göra. T.ex. svarta fick inte sätta sig emot eller bredvid en vit, människor från olika raser fick inte prata med varandra, det ansåg dom kunde leda till stor uppståndelse. Och om det inte fanns en ledig plats för en vit, så skulle en svart offra sin plats. Så eftersom att Rosa Parks vägrade resa sig så sändes hon till fängelse. Det finns berömda bilder på när hon blir arresterad och att det finns grupper av afro-amerikanare som jublar för den gamla kvinnan. Följderna till detta var 318 dagars bojkott, vilket var att svarta inte fick åka buss på måndagar. I fängelset på den tiden så var det mer våldsamma metoder än nu. Där hade dom auktoriteten att skada fångarna om dom vägrade att lyda order. Ledaren för den dåvarande människorättsorganisationen N.A.A.C.P (National Association for the Advancement of Colored People) han hette E.D. Nixon och han respekterade Rosa Parks och hennes ledarkunskaper. Och inte bara betalade han borgen, han gjorde så att Rosa Parks blev sekreterare för N.A.A.C.P. Rosa Parks var en stark kämpe för de svartas rättigheter och en hjälte för jämställdheten i USA.
Rosa Parks dog den 24 oktober 2005 i Detroit, Michigan.

Martin Luther King Jr.

Har inte alla hört det kända talet, 8 år sedan Rosa Parks vägran att lyfta sig från sin sittplats och 100 sedan slaveriets avskaffning så höll den svarta pastorn från Atlanta, Georgia sitt predikat som hördes jorden runt och som betydde mycket för de svartas kamp mot jämlikhet. Hans far Martin Luther King senior var som sin son en präst. Just på den tiden så var det svårt att vara svart i USA, speciellt i södern. Många vägrade att lyssna på svarta och vad dom hade att säga och kyrkan var den enda tröst och frid som dom hade, men Martin Jr. hjälpte alltid sin far att bland annat memorera bibeltexter och att göra allt i ordning för nästa gudstjänst. Så när Martin Jr. blev äldre och äldre så lärde hans far honom om det riktiga livet i dåtidens Amerika, Martin Jr. hade alltid frågor till sin far om varför han var tvungen att hålla sig till sitt eget kvarter och varför han inte kunde gå i samma skola som dom vita. När Martin Jr. blev till slut vuxen så lärde han sig faktumet att han skulle sitta längst bak i bussen och att gå på en annorlunda lokaltoalett. Som svart var det lätt att bli arresterad om man inte löd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: USA:s Historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-01]   USA:s Historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7223 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×