Kuba

2 röster
15421 visningar
uppladdat: 2005-06-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Från början tänkte jag att jag skulle skriva ett arbete om Kina men när jag tänkte efter så måste jag säga att jag inte har en personlig relation till Kina. Däremot Kuba har jag alltid varit väldigt intresserad av plus att min syster har varit där två gånger och berättat en hel del. Kuba har dessutom en väldigt intressant historia som är värd att läsa mer om. Ett problem med att skriva om Kuba, som jag viste redan innan, är att den mesta information som finns om Kuba är väldigt vinklad till och med dom historiska bitarna är ibland vinklade.


Problemformulering

Fidel Castro har styrt Kuba sedan revolutionen många är för Castro men många är också emot honom. Huvuddelen av dom som är emot Castro och hans regim har aldrig upplevt tiden före och har då inget att jämföra med. Det blir lätt att då bara se det negativa som exempelvis blockaden och att man inte har så mycket yttrandefrihet. Dom positiva sakerna med en kommunist diktatur så som att utbildningen är gratis och att klass skillnaderna är små är lätta att förbise då dom flesta ser det som en självklarhet. Många kubaner ”flyr” till Florida och den kvot som kubanska regeringen har satt för hur många som lagligt får åka till U. S. A. varje år är alltid full.


Syfte

Jag valde att arbeta om Kuba på grund av att jag ville lära mig mer om landet, historien och dom stora kubanska männen. En annan anledning är att jag ofta får frågor om vem ”Che” är och jag måste faktiskt erkänna att innan jag skrev det här arbetet visste jag inte riktigt…


Frågeställningar

Vad kommer att hända när Fidel dör?
Vem är Fidel Castro?
Hur såg Fidel Castros liv ut innan han träffade Che Guevara och vad tyckte han då?
Vem var Che Guevara?
Vad baserar sig Kubas ekonomi på och hur ser den ut?
Hur kommer det att gå för Kuba i framtiden?
Hur har U. S. A. påverkat Kubas Utveckling?
Vad kommer Kubas ekonomi grunda sig på i framtiden?
Hur ser kubanernas vardag ut?
Vad är en demokrati?
Vad skiljer Kuba från andra U-länder?
Vad förenar Kuba med andra U-länder?
Kan man lösa Cubas U-landsproble,? Hur?


Metod

Från början ville jag jobba med Kina men efter ett tag så bestämde jag mig ändå för att skriva om Kuba. Detta gjorde att jag kom igång lite sent. Att hitta information om Kuba var inte särskilt svårt, det var svårare att veta vad man ska skriva om för det finns så mycket. Därför fick jag vara väldigt noga med att följa frågeställningarna. Ibland märkte jag att jag hade skrivit om saker som jag inte hade tänkt skriva om och då var jag tvungen att stryka något. Den historiska biten om Kuba var den lättaste biten att skriva med tanke på att det inte finns några ställningstaganden att göra och att man kan lita på det mesta som man läser


Kuba, ett land i Västindien

Kuba är ett land i Karibien och består av en ö på cirka 114 500 kvadratkilometer samt några andra småöar. Den största bebodda ön är Isla de Pinos. Kuba har grannländer åt alla håll österut ligger Haiti och dominikanska republiken, i norr ligger Florida och USA väster ut ligger Mellanamerika och Mexico. Kuba är en ganska så ”platt” ö och den högsta toppen ligger 1980 meter över havet. Klimatet på Kuba är tropiskt och temperaturen ligger på mellan 22 och 28 grader Celsius. Cykloner är inte ovanliga på Kuba. Det regnar ungefär 1500 millimeter per år.

På Kuba bor det ca 11,180000 människor och sjuttio procent av dem är vita och kommer ursprungligen från Spanien. Resten av befolkningen är svarta eller mullater. Huvudstaden på Kuba är Havana (La Habana) som också är den största staden med cirka 2.1 miljoner (2 100 000) invånare.

Andra stora städer på Kuba är Santiago de Kuba, Santa Clara och Guantanamo. Cirka sextio procent av Kubas befolkning bor i städer.

Tre män som betytt mycket för Kuba


Fidel Castro

Dr: Fidel Alejandro Castro Ruz föddes 1926 i en stad vid namn Birán. Hans familj var djupt troende praktiserande katoliker. Fidel har studerat mycket i sitt liv. Han gick på Jesuits grundskola och efter det flyttade han in till Havanna och studerade på Colegio Belén (ungefär gymnasium). Senare studerade han på Havannas universitet för att bli jurist.

Det var på grund av eller tack vare hans juridiska utbildning som det som hände hände. När det kommunistiska partiet på Kuba bildades förbjöd Castro alla som var troende att vara med i partiet. Castro själv är ateist och har inte varit praktiserande katolik sedan han var barn. Idag är Fidel Castro president i statsrådet och president i minister rådet. Många kubaner ser honom som en far och vill inte tänka på vad som kommer att hända när han dör.


Che Guevara

Ernesto Rafael ”Che” Guevara de la Serna föddes i Argentina den 4 maj 1928.
Che var äldst av fem syskon och växte upp i den vänstervridna övre medelklassen i Rosario. Han började läsa medicin vid Buenos Aires universitet och avslutade sina studier 25 år gammal år 1953. Che hann med tre revolutioner under sin livstid Kuba, Kongo och Bolivia.

Efter revolutionen på Kuba blev han högsta chef för Kubas nationalbank och industriminister senare blev han också fängelsedirektör. Han var många gånger i Moskva och förhandlade om olika saker.
Che tillfångatogs och avrättades hans sista ord var: Jag vet att du skall döda mig, gör det fegis, du skall bara döda en man.


Raul Castro

Raul Castro Ruz föddes 1931 den 3 juni fem år efter Fidel Castro. Raul deltog aktivt i studentstriderna även innan Batista tog makten över Kuba. Han medverkade i attacken mot Moncada barackerna för det fick han 1 år och 10 månader i fängelse han kom lindrigt undan i jämförelse med Fidel som fick 15 år. Idag är Raul andra sekreterare i centrala kommittén och vicepresident.


Kubas historia

Cuba är en ö-republik i den karibiska övärlden. Landet består av flera öar och en del av landet är dessutom ockuperat av USA. Den största ön är ca en tredjedel så stor som Sverige. På denna ö finns också huvudstaden Havanna med ungefär 2,3 miljoner invånare. Hela Cubas befolkning går upp till ca 11 miljoner invånare varav den största delen bor i städerna, dvs. urbaniseringsgraden är på ca 75 % (enligt fakta från 1995).

Landet blev självständigt från Spanien i slutet av 1800-talet och blev då tvungen att skydda sig mot amerikanska intressen att införliva Cuba med USA också. Cuba var dock, efter befrielsen från Spanien, mycket kontrollerat av USA. Eftersom USA hade hjälp Cuba under kriget mot Spanien så hade Cuba och USA gjort ett fördrag som innebar att USA hade rätt att vara i Cuba i minst 30 år. I verkligheten blev det ju mycket längre emellertid. Två diktatorer styrde Cuba i rad under tiden fram till 59. Båda var delvis stödda av USA. Den senare, Batista, störtade den första då han börjat använda terrormetoder för att behålla makten. Batista blev dock till slut själv en fascistisk diktator stödd av USA som gav stora fördelar för amerikanska företag att investera, eller för att hårddra det exploatera, Cuba.

1959 kom Fidel Castro tillsammans med sina vänner, bl.a. Ernesto ”che” Guevara, till Cuba. Han ville störta Batista och dennes regim. Castro hade dock inte så stor folkligt stöd i början. Han och hans grupp lyckades dock få kubanernas stöd bakom sig och störtade Batista efter en revolution 1959. Efter revolutionen reformerades landet till att vara en socialistisk stat med nära kontakter till Sovjetunionen och övriga östeuropeiska stater. USA accepterade naturligtvis inte detta, eftersom Cuba är mycket nära USAs gräns och befinner sig i deras intressesfär, så man stödde en invasionstrupp bestående av exilkubaner i USA att göra ett maktövertagande i Cuba, men Castros styrkor hindrade detta vid Grisbukten. Efter detta blev relationerna mellan Cuba och USA, om möjligt, ännu mer spända. När så Sovjetunionen försökte installera robbotbaser 1962 i Cuba, var världen mycket nära ett tredje världskrig, med kraftiga kärnvapen i högsta hugg. Dessa sommardagar då Sovjetiska fartyg närmade sig Cuba med utrustning för kärnvapenkrig, samt amerikanska fartyg och flygplan som kontrollerar omgivningen runt Cuba har gått till historien som Cubakrisen. Det löstes genom att Sovjetunionen, efter förhandlingar med amerikanska ledare, dragit tillbaka sina fartyg. Man gjorde senare olika avtal om nedrustning mellan väst- och östblocken.

Cuba hade, ända fram till slutet av 80-talet, enbart öststaterna som sina allierade. Sovjet köpte socker från Cuba till ett pris som var långt högre än marknadspriserna i världen och dessutom sålde man mycket billigt olja till Cuba. Försök att industrialisera Cuba, med bl.a. ”Che” Guevara som främsta anspråkare, misslyckades under 60- och 70-talen. Det fanns ingen som köpte Cubas produkter, p.g.a. USAs bojkott av landet, och dessutom ville inte Sovjetunionen att Cuba skulle börja klara av att ta hand om sig självt heller. Risken att förlora kontrollen fanns ju där.

Cubas ekonomi bygger till största del på jordbruket. Sockerrörsodling är den främsta grödan som odlas och industrin i landet är till mestadel förädlingsindustri av sockerrör. Man odlar dock också tobak, som näst efter sockerrören är Cubas största inkomstkälla, men även citrusfrukter och grönsaker odlas, då främst för den nationella konsumsionen.

Det är stor skillnad mellan Cuba före 1959 och efter. Landet styrdes före 1959, som sagt, av amerikavänliga ledare. USA var då Cubas främsta exportmarknad och amerikanska storföretag hade etablerat verksamhet i landet. Två tredjedelar av Cubas export gick till USA och motsvarande siffra gällde importen också.


Diskussion och slutsatser

Diskussion

Jag har hört innan jag började arbeta om Kuba en hel del om dom kubanska frihetskämparna jag tror att, på grund av att jag har växt upp i en vänstervriden familj, jag har haft en väldigt vinklad bild av dom och hela situationen på Kuba. Därför blev jag väldigt förvånad när jag läste om vissa saker till exempel fånglägren i början av Castros styre. Samtidigt var det bra för att jag fick en mindre vinklad bild av Kuba.


Hur kommer det att gå för Kuba i framtiden?

Vilken roll spelar Castro för Kuba? Castro känns på något sätt evig om man tanker på att majoriteten av Kubas befolkning föddes efter det att han tagit makten på Kuba. Detta är något som missgynnar Castro med tanke på att den yngre delen av kubanerna inte kan jämföra med tiden innan. Då det sociala skyddsnätet inte existerade och ingen demokrati fanns. Många av dom som växt upp under Castro ser det som är bra så självklart att det blir väldigt lätt att se dom negativa sidorna så som att yttrande friheten och att dom inte kan resa som dom vill.


Hur har U. S. A. påverkat Kubas utveckling?

U. S. A. har i alla tider sedan Kuba blev en spansk koloni haft ett finger med i både kubansk inrikes och utrikes politik. Under Castros tid på Kuba har U. S. A. haft en handels blockad mot Kuba. U. S. A. påstår att blockaden är till för att tvinga Castro att införa fria val. Jag tror att Castro använder sig av blockaden för att svetsa samman det kubanska folket mot U. S. A. och kapitalismen. U. S. A. har också på många andra sätt försökt att få bort Castro. Dom har bland annat förgiftat en låda med Fidels favorit cigarrer. CIA har också förutom invasionen av grisbukten bombat ett kubanskt sockerbruk. Kubanska högsta domstolen kräver nu ersättning för dom som har dött och även för sockerbruket som blivit bombat samtidigt så kräver dom att U. S. A. ska sluta lägga sig i Kubas inrikespolitik. Än idag stöder U. S. A. olika grupper på Kuba som är emot Castro.


Vad kommer Kubas ekonomi att grunda sig på i framtiden och hur ska invånarna få mat för dagen?

Fidel Castro sade i början av den speciella perioden att Kuba skulle använda pengarna som man fick från turismen till att industrialisera landet så att man senare kunde avveckla turist industrin. Kubas mål är att till slut vara helt oberoende av alla andra länder, detta tror jag är helt omöjligt för inget land kan isolera sig helt. Människor i landet vill alltid resa och det finns alltid någon som tycker annorlunda.

Hur hade Kuba sätt ut idag om inte revolutionen hade genomförts?
Det är väldigt svårt att veta med tanke på att det ända icke kommunistiska Kuba som vi kan jämföra med är det som fanns på 1950 talet och ett icke kommunistiskt Kuba hade nog utvecklats på 50 år eller så hade någon annan tagit makten.


Hur ser kubanernas vardag ut?

Något som är väldigt viktigt att förstå är att kubanerna lever ett relativt vanligt liv som du och jag. Något som är speciellt med kubanerna är att dom pratar väldigt mycket politik hela tiden och att dom faktiskt har rösträtt. Dom röstar cirka en gång i månaden om allt möjligt. Då röstar man främst i delstaterna om alla möjliga småsaker. En ganska så felaktig bild som många har om Kuba är att man inte får prata om politiska saker. Tvärtom så får man, enlig min syster prata hur mycket man vill bara man inte går till aktion.


Vad är demokrati?

Många av oss i västvärlden ser det med demokrati ganska så svart och vitt. Jag skulle vilja säga at om demokrati - diktatur är svart och vitt så ligger Kuba i gråzonen. Bara det faktum att man inte har fria val tycker inte jag gör att man kan säga att Kuba är en diktatur. Andra saker som att det är lika lätt för alla att utbilda sig tycker jag också är en demokratisk rättighet. Hur demokratiskt är det när det spelar roll vem ens föräldrar är när man ska börja studera? Är inte det en lika stor demokratisk rättighet som att få rösta?


Vad skiljer Kuba från andra U-länder?

I motsatts till de flesta u-länder har Cubas befolkning en ganska hög levnadsstandard. Cuba, som efter revolutionen 1959, styrs av en vänstervriden president, Fidel Castro, har gjort stora satsningar på levnadsstandarden för folket. Man har t.ex. gjort utbildningen gratis och tillgänglig för alla. Detta har lett till att det inte finns någon analfabetism i landet. Dessutom har man i Kuba hög standard på sina utbildningar. ”akademikertätheten” är relativt sätt minst lika stor som i de industrialiserade länderna. Antalet läkare per invånare är också högre än i t.ex. Sverige. 150.000 personer examineras varje år från Kubanska universitet.

Sjukvården i Cuba är också helt kostnadsfri för alla. Antalet patienter per läkare är lägre än i Sverige, vilket är mycket bra. T.o.m. tandvården är helt gratis i Cuba.

Boendet är nästan helt kostnadsfritt för kubanerna. Kvaliteten på bostäderna är dock inte särskillt bra. Dessutom är skillnaden mellan rik och fattig mycket liten och Man kan inte heller tala om någon allmänt utspridd korruption i landet.


Vad förenar Kuba med andra U-länder?

Trots de ovanstående, positiva, faktorerna är Cuba nog ändå ett u-land. BNP per capita är mycket låg jämfört med den industrialiserade delen av världen, ca 1.400 US-dollar per person och år (från uppgifter från 1980. Senare uppgifter är osäkra och otillförlitliga), vilket kan jämföras med Sveriges som är upp mot 25.000 US-dollar. BNP/cap är ändå jämförelsevis högt jämtemot andra u-länder. Haiti som är Cubas nära granne har t.ex. en BNP/cap på ca 300 US-dollar.

Andra faktorer som Gör Cuba till ett u-land är att landets viktigaste näringsliv utgörs av jordbruk och förädlingsindustri som tillhör jordbruket till. Efter att försöken till riktig industrialisering misslyckades, så kan inte Cuba sägas ha någon viktig industri över huvudtaget. Allt är nästan byggd på Sockerrörs- och tobakodlingen. Denna beroendeskap av jordbruket gör Cuba mycket sårbart för olika faktorer.

När Sovjet köpte socker till ett högt pris från Cuba så gick det ju hyffsat bra, men när Sovjet slutade köpa det, och dessutom slutade sälja billig olja till Cuba, går staten med stora förluster hela tiden. Ett exempel på hur pass beroende Cuba var av Sovjet är att Cuba 1987 fick 8 miljarder dollar från Sovjet, men denna siffra skönk och var 1992 bara 2 miljarder dollar istället (källa Focus 4.1 Nordstedts förlag 1994). Cuba fick ransonera allt fler baslivsmedel till folket då stora brister på varor upps...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kuba

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-03-04

    riktigt bra jobbat!! samo ta

  • Inactive member 2009-11-20

    Okay, den där var inte geografi, de var samhälle... Det var ju bra politisk redovosning men inget om Kubas natur och geografi, det jag behövde.

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-29]   Kuba
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4512 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×