Jämställdhet

18287 visningar
uppladdat: 2006-12-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mina reflektioner

Jag har valt jämställdhet, för att jag tycker att det är det viktigaste som vi måste uppnå här i landet. Att kvinnorna oftast utsätts av nedsänkning (bl.a. mindre lön än männen) är inte rätt. Varje år så kommer hundratals anmälningar om Våldtäkter och misshandling. Så kommer det inte ha funka i framtiden om ingenting görs åt saken, och bara få av alla dessa våldtäkter utreds.
Om jobben inte blir rättvisa, kommer allting att sluta i skandal. Det går inte att fortsätta på detta sett. Att män får mer betalt än kvinnorna är helt oacceptabelt.

En bättre lösning på detta skulle väl helt enkelt vara att man slutar titta på vad människan har för kön och istället kollar på vad människan har för utbildning eller dylik. Det skulle nog få människor att känna sig mer uppskattande när man jobbar, för att det fick jobbet för den de är och inte för att den andre som sökte var kvinna, svart, utländsk, inte kunde flytande svenska etc. etc. etc. Om det nu skulle bli några konsekvenser med detta upplägg så skulle det väl vara att tjejer som går ut gymnasiet oftast har bättre betyg än killar och att då fler tjejer skulle få jobb än killar och då skulle alltså rollerna bli ombytta och det var ju jämställdhet vi ville ha, eller hur?

Sverige är ett välställt och framstående land. Större delen av befolkningen lever ett jämförelsevis bra liv. Som överallt i världen är det inte perfekt, och kommer aldrig heller att bli det, men i stort sett är Sverige ett välutvecklat och fungerande land.
Så varför då dessa chockerande valresultat? Varför detta bristande intresse och engagemang?
Jag talar av egen erfarenhet när jag säger att det är lätt att ta saker som rösträtt och jämställdhet för givna. Den generation ungdomar som växer upp i Sverige idag har aldrig behövt slåss för sin frihet, eller sin rätt att bo kvar här. De har aldrig behövt smyga med sina åsikter. Svenska kvinnor blir inte könsstympade, eller bortgifta som unga.
Det är väldigt lätt att glömma att den rösträtt, som så många människor i Sverige helt sonika struntar i, har andra offrat livet för, och gör det fortfarande, utomlands. Vi har ett välfärdsproblem i Sverige. Folk betraktar Sveriges förmåner som självklarheter, som något man föds med.

Jag själv är ett lysande exempel! Det närmaste jag har kommit ett politiskt engagemang i mitt 16 år långa liv, är att irritera mig över alla politikinriktade reklamsnuttar då det är valår!
Jag tycker att man ska satsa på att intressera ungdomarna mer av politiken framförallt. Politik betraktas nu i unga ögon som någonting som bara kostymekiperade medelåldersmän involverar sig i.

Det diskuteras/diskuterades kring frågan att ge sextonåringar rösträtt. Enligt mig är det ett alldeles utmärkt ide! Då kan man samtidigt börja undervisningen om politik tidigare i skolorna.
En annan anledning till att många vänder ryggen åt politiken kan vara att den politiska debatten i Sverige har börjat gå överstyr. T.ex. Socialdemokraterna, och Moderaterna, Sveriges två stora, ledande partier, tar man en snabb titt på deras hemsidor ser man direkt att de båda partierna ägnar mer tid åt att smutskasta varandra än åt sina egna ställningstaganden. Deras egna suddiga åsikter glamouriseras medan allt det konkurrerande partiet uttalar sig om analyseras sönder in i minsta detalj, i hopp om att någonting ofördelaktigt ska finnas. Jag tycker att man ska sluta lova guld och gröna skogar och istället ta tillvara på det som finns runtomkring, vi väljare är realistiska, varför kan inte politikerna vara det?

Jämställdhet:
Regeringen satsar nu över en miljon kronor för att öka jämställdheten i det privata näringslivet. Det startas ett projekt kallat ”Jämnt på toppen” för att öka kvinnorna på ledande poster och i styrelser. Målet för "Jämnt på toppen" är att förändra den nuvarande situationen. Bland annat behöver företagsledningarna få en ökad kunskap om de strukturer och mekanismer som gör att män fortfarande är överrepresenterade på ledande poster. Det behövs också kunskap om de negativa effekter som ojämställdheten leder till när det gäller såväl lönsamhet som kompetensförsörjning för svenskt näringsliv.
Länsstyrelserna har därför beviljats medel för att kunna arrangera ett antal seminarier för detta kunskaps- och erfarenhetsutbyte i länen och regeringskansliet har tagit fram faktamaterial att användas på seminarierna.
Målgruppen för projektet "Jämnt på toppen" är vd och styrelseordförande i företag med cirka 200 anställda och uppåt. Totalt kommer varje län att arrangera tre seminarier. Regeringen fortsätter således arbetet för en jämnare och rättvisare könsfördelning. Men frågan man kan ställa sig är vad gör det privata näringslivet?
Det handlar om rättvisa. Det handlar inte om att kvinnor är biologiskt annorlunda och att det skulle ge dem ett annat sätt att tänka - däremot har kvinnor på grund av bristande jämställdhet varit tvungna att skaffa sig andra erfarenheter än män och därför har kvinnor andra kunskaper än män

Folkpartiet:

Det folkpartiet vill, är att folket ska kunna bestämma över säg själva.

”Största möjliga lycka åt största möjliga antal människor”. Detta kända slagord myntades av Jeremy Bentham under 1700-talet, och gäller fortfarande som liberal grundvärdering. När man tittar igenom olika artiklar och hemsidor om folkpartiet kan man spåra väldigt mycket av den här inställningen. Liberalerna tilltror varje enskild varelse stor politisk kompetens och de var tidigt sympatisörer av allmän rösträtt och jämställdhet mellan könen.
I dessa citat, alla hämtade från folkpartiets officiella hemsida, kan man dra tydliga motsvarigheter mellan liberalismen och Folkpartiet. Folkpartiet har snappat upp nästan alla liberalismens grundtankar, och bildat ett parti som kämpar på folkets sida, i alla lägen.

Socialdemokraterna:
Jag har studerat Socialdemokraternas hemsida på nätet, och jag har kommit fram till att socialdemokraterna är konservatismens direkta motsats. I Ingela Thaléns artiklar märks det tydligt att socialdemokraterna är socialistiska. De grundar sin politik på att hjälpa de svaga och ett mer jämlikt samhälle.
”Om vi ska kunna utveckla välfärden i dagens, och morgondagens kunskapssamhälle kommer det ställa allt större krav på att det livslånga lärandet blir verklighet och att alla får del av ny kunskap…”
”Vi måste förändra vårat sätt att arbeta och ta tillvara den unga generationen. Öppna oss mot omvärlden och bli mer lyhörda – bli ett parti i människornas vardag – och förstå att demokrati inte är något färdigt paket eller system…

Centerpartiet:
Centerpartiets ideologi är att vi människor ska vara i centrum, att vi alla människor är lika värda. De vill att vi ska kunna förvärkliga våra drömmar, T.ex. Arbete och hus & hem. Alla människor ska vara jämlika. Vi alla ska behandlas på samma sätt.

Vänsterpartiet:
Vänsterpartiet är det tredje största partiet i Sverige efter socialdemokraterna och moderaterna.
Vänsterpartiet strävar främst efter att jämna ut löneskillnader, förkorta arbetstiderna, att löntagarna ska få större inflytande över sin arbetsplats och ekonomi, dvs. de tar ställning för arbetarklassens intressen. Samtidigt som de stöttar arbetarna, stöttar de även specifik kvinnorna. Vänsterpartiet är ett feministiskt parti som ska bekämpa kvinnoförtrycket och främja kvinnornas makt i samhället. Vad vänsterpartiet vill ha är ett jämlikt samhället.


En tredje punkt är miljön, vänsterpartiet arbetar för ett kretsloppsanpassat samhälle samt för att kärnkraften ska avvecklas och ersätta den med förnyelsebara energikällor. De bryr sig enbart om miljön här på jorden utan även politiken. Vänsterpartiet arbetar för en rättvis ekonomisk världsordning och för att de mänskliga rättigheterna ska respekteras. Vänsterpartiet är helt emot rasism och främlingsfientlighet och kämpar för en solidarisk flyktingpolitik.
Liberalismen: Privat ägande sägs vara grunden till ett välmående samhälle. Liberalerna kämpar för frihet, att man själv får bestämma sin bostad, sin utbildning, sitt arbete och sina varor och de är emot tvång. Man arbetar för att skydda den enskilda individen och dess egendom. Konkurrensen mellan företag ska vara fri och detsamma gäller frihandel mellan olika länder. Man måste ha rätt att bestämma över det som blir av sitt arbete för att kunna göra det man vill, och därmed blir äganderätten en självklar sak.

MODERATERNA

Moderaternas ideologi är frihet för varje människa och för vår nation, det är grunden för den politik som ska förnya och utveckla det svenska samhället enligt Moderaterna. Moderaternas politik utgår från övertygelsen att varje människa är unik och har ett eget värde.

Moderaterna vill öka den enskilda människans möjligheter att själv forma sitt eget liv. Det betyder att inom ekonomin vill Moderaterna att det ska vara fri företagsamhet och fri ekonomi. Moderaterna är därför emot socialism. De anser att det behövs en offentlig sektor, men den ska vara begränsad till det som den privata sektorn inte kan sköta bättre, som till exempel försvaret, rättsväsendet och att garantera alla en social trygghet. En viktig fråga för
moderaterna är skatten. De vill sänka skatten, så att människor kan leva på sin lön efter det att skatten är betald, utan att behöva vara beroende av bidrag. Moderaterna vill skapa riktiga jobb vilket innebär att de vill underlätta för företagen att anställa och avskeda folk. De vill inte ha så krångliga regler inom företagsekonomin.


Miljöpartiet
De tillhör ekologismen. Deras grundsyn är att människan är aktiv och skapande och vill och kan ta ansvar. Varje människa har positiva utvecklingsmöjligheter. De menar att människor måste leva i harmoni med naturen. De tycker att alla ska visa solidaritet med:
• djur, natur och det ekologiska systemet
• kommande generationer
• världens folk
• människor i vårt eget land

Miljöpartiet har inte som de andra partierna en ledare, utan i stället två språkrör. Detta för att alltid kunna ha både en man och en kvinna i toppen, det fördelar ansvaret och blir mer jämställt det är också meningen att undvika den personfixering som ofta blir resultatet av en enda ledare. Nu är de båda språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.
Partiets storhetstid låg vid 1988 (som ses i nedanstående tabell) då var det stora rubriker om säldöden exempelvis, och detta gjorde säkert sin del i resultatet, enligt min mening. Det är inte lika ”inne” att tänka på miljön idag.

Socialismen: De socialistiska anser att det är viktigt att alla skolor m.m. drivs av kommunen och staten för att alla ska få rätt till en bra utbildning. Arbetarna är inte fria så länge de inte själva äger fabriker, kontor, råvaror m.m., för då utnyttjas de av ägarna.
Alla medborgare ska ha möjligheter att skaffa det de tycker sig behöva, t ex bil och hus. Hur mycket en person kan äga beror på arbetsinsatsen, men man ger folk tillåtelse att ha så mycket egendom som man är i stånd till. Sjukvård, utbildning, bostad m.m. ska komma folk tillgodo utifrån deras enskilda situation och behov för att tillslut nå målet att lönesystemet ska avskaffas.


Konservatism

Konservatismen är en ideologi där man vill behålla det gamla och göra förändringar mycket långsamt. Den kändaste förespråkaren för konservatismen var Edmund Burke, som levde på 1700-talet. Han kallas också konservatismens fader. De som stödde denna ideologi var först och främst Adel, Präster och militärer. Alltså de som hade det bra, mycket pengar och mycket saker som de redan ägde till exempel gods, herrgårdar, kyrkor med mera. I konservatismen vill man indela folket i olika grupper, stånd, där de lägre stånden, med bland annat bönder, inte hade så mycket att säga till om. Man tycker att folket måste styras av en överhet, Precis som med kroppen att hjärnan skulle vara de rika och smarta och styra resten av kroppen. Att man måste ha några som styr för att kunna hålla ordning i samhället. Det är staten som ska styra och leda människorna. Man anser också att det man äger ska man äga själv alltså enskilt och att inget ägs ”tillsammans” av samhället.

För att genomföra dessa idéer så skulle man använda våld och censur. Alltså censurera kritiska texter som var dåliga för staten och använda våld mot dem som försöker förändra med revolution. I Frankrike var Konservatismen ganska stor innan franska revolutionen, med en kung som styrde och bönder som i stort sett inte kunde säga emot någonting. Efter revolutionen när den franska kungen och många adelsmän dödats blev de andra kungarna och adelsmännen i Europa rädda över vad som kunde och de vill bevara, konservera, det gamla samhället.

Den moderna konservatismen har förändrats ganska mycket och har en helt annan tradition än den konservatismen som bland annat Burke förespråkade. De största partierna i Sverige som är konservativa är Moderaterna. De som röstade på de konservativa partierna förr var från början officierare ämbetsmän och godsägare men om man röstar på till exempel Moderaterna idag så röstar man för ”Den enskilda människans rätt att styra sitt eget liv”. De tycker att staten ska äga alla kulturarv och annat med traditionella värden, för att kunna skydda dessa. Annars tycker de som de liberala och tror på fri konkurrens, fri ekonomi och enskilt ägande. De tycker alltså inte att så mycket ska ägas eller styras av samhället utan att det ska vara privat.



Liberalism

Liberalismens idéer började växa fram under slutet på 1700-talet och början av 1800-tealet. Ordet Liberalism kommer från det latinska ordet liber som betyder och det passar ju ganska bar eftersom liberalerna står för just frihet. De vill ha frihet i alla former, tryckfrihet, yttrandefrihet och näringsfrihet. Man ska alltså få tycka och skriva vad man vill så länge man inte kränker någon och att man ska ha frihet att starta en ny tidning eller starta en ny industri.

Liberalismens ledargestalt var Adam Smith som levde på 1700-talet och var intresserad av ekonomi. Liberalismen har två huvudvarianter av frihet; Frihet från tvång som omfattar rätt till politisk frihet och frihet från tortyr och tvång, och valfrihet som avser att människan ska ha fri rätt att välja arbete, vart man ska bo och vad man gör på fritiden.

Liberalerna ville inte ha kvar det gamla ståndsamhället och var emot de som hade makt, kyrkan, stadsmakten och andra som hade privilegier. De tyckte att alla människor var lika värda och ville inte ha någon eller några personer som styrde utan tyckte att ”alla skulle ledas av sitt sunda förnuft”. De ville driva igenom sina idéer med fritt spridande och utan våld. De tyckte inte heller att staten och kyrkan skulle lägga sig i mer än nödvändigt i frågor, och i kyrkan var det också religiös frihet. De som röstade på Liberala partier var för det mesta affärsmän, industriägare och andra utbildade borgare.

Idag är Folkpartiet det största Liberala partiet. Deras partisymbol är blåklinten som är Sveriges symbol för liberalism. Annars har inte modern Liberalism förändrats så mycket mot den som växte fram från början av 1800-talet


Socialismen:
Socialismen utgår från kollektivet. Gemensamt ägande av produktionsmedlen, i motsats till privatägande (Konservatism). Carl ”marxisten” Marx var den första som formulerade deras idéer i sitt berömda verk, programmet. Socialismen är uppdelad i två grenar, den ena är kommunismen som vill ha ett klasslöst samhälle och förändra genom revolution. Den andra vägen är att förändra långsamt genom reformer och strävar efter att minska klasskildrarna genom bl.a. reformer & skatter. Därför måste staten vara stark. Socialismen är förövrigt stark i Sverige. Frihet, jämlikhet och broderskap är slagorden.

Socialism är benämningen på en politisk ideologi som bygger på idén om att allt ska vara jämlikhet och rättvist. Själva orden socialism kommer från det latinska order socius och
betyder kamrat. Som politisk ideologi utmärks socialismen främst av tilltron till gruppen, kollektivet och statens egen förmåga att lösa politiska och ekonomiska problem.
Man vill helt enkelt åstadkomma jämlikheten och få bort all orättvisa, genom jämn fördelning och gemensamt ägande av resurser. För att detta ska ske ville man också få fram arbetarklassen eller och svagaste i samhällets talan.

Dagens socialister har idag övergett denna tanke och vill istället ordna rättvisa prioritera en ekonomisk omfördelning med t.ex. skatter och bidrag före det som skapar resurserna.
I socialisternas idealsamhälle existerar därför inte det privata ägandet. De vill ha bort det statliga monopolet som gör alla beroende av staten, eftersom de anser att om staten sköter allt försvinner en viktig dimension av friheten.


Jämförelse

Liberalismen, Socialismen och Konservatismen är olika på många punkter men jag tänkte börja med det huvudsakliga, hur samhället ska styras. Konservatorer vill att samhället ska styras av vissa personer som ska ha mer makt än resten av folket medan liberaler tycker att alla är lika värda och att samhället inte ska styra av någon. Socialismen tycker däremot att ”allt” ska styras av staten och regeringen. Liberalismen och konservatismen tycker båda att det man äger ska ägas själv och de vill helst inte att något ska ägas tillsammans av samhället.
Annars vet jag faktiskt inte om det är så mycket som skiljer dem utan det är ju det att Liberalismen vill ha frihet på alla sätt medan Konservatismen vill ha kvar det gamla ståndsamhället som...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämställdhet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-11]   Jämställdhet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7308 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×