Kvinnliga ledare och idrottare

5086 visningar
uppladdat: 2007-01-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Varför?
Jag valde att skriva om kvinnliga ledare och idrottare mycket för att jag själv tränar gymnastik och även är tränare själv och hoppas igenom detta själv kunna utvecklas och bli en bättre ledare. Gymnastik som är en dam dominerad sport, men ändå finns det en större del killar bland tränarna, än vad det finns bland gymnasterna, vad jag har uppfattat det som i alla fall. Med detta arbetet vill jag få reda på hur stor del kvinnor det finns som är ledare i olika idrotter och försöka få reda på varför det är så.

Hur?
Jag har sökt upp olika artiklar, sammanställningar och utredningar på Internet. Och sammanställt dom här, för att få en överblick, sen har jag även använt egna erfarenheter och uppfattningar jag fått av de kvinnliga resp. manliga ledare som jag har träffat på.

Avhandling
Antalet aktiva

Det är 44% kvinnor och 55% män av det totala antalet aktiva i alla specialidrottsförbunden. Detta är en lista över antalet aktiva i de olika specialidrottsförbunden.
Aktiva kvinnor
GYMNASTIK 198 711
FOTBOLL 183 306
RIDSPORT 182 836
GOLF 143 600
FRIIDROTT 138 709
SKOLIDROTT 94 614
SIMNING 67 103
SKIDOR 67 040
KORPEN 63 209
BASKET 45 879

Aktiva män
FOTBOLL 420 714
GOLF 330 700
SKIDOR 123 228
SKOLIDROTT 112 617
KORPEN 103 132
INNEBANDY 93 835
FRIIDROTT 82 529
BILSPORT 75 000
SEGLING 75 000
TENNIS 70 350

Men det finns förbund med fler aktiva tjejer än killar. Dessa åtta är: Ridsport (85 %), Konståkning (84 %), Gymnastik (84 %), Friidrott (63 %), Danssport (60%), Simning (54 %), Akademisk Idrott (54 %) och Volleyboll (51%).
De förbund med lägst antal aktiva tjejer är Ishockey, (3 %) och Styrkelyft (5 %).

Man brukar säga att ett förbund är jämställt om andelen kvinnor resp. män är 40-60% det är 12 förbund som kan kalla sig jämställda.

Andel kvinnor
DRAGKAMP 40%
HANDBOLL 40%
HANDIKAPP 41%
SKRIDSKO 42%
GÅNG 42%
SKOLIDROTT 46%
BASKET 50%
DRAGHUND 50%
VOLLEYBOLL 51%
AKADEMISK IDR 54%
SIMNING 59%
DANSSPORT 60%

I de tio största specialidrottsförbund är antal aktiva kvinnor totalt 49%. Det betyder att de stora förbunden mer eller mindre har en jämn könsfördelning. Detta beror på de 2 stora kvinnodominerade förbunden Gymnastik och Ridsport. Om man inte skulle räkna med dom är det ca 41% kvinnor.
Ledare och Styrelser
115 av 585 landslagstränare i specialidrottsförbunden är kvinnor. Kvinnorna utgör alltså 20% av alla landslagstränare. I endast ett förbund, Innebandy, stämmer antalet kvinnliga och manliga tränare ihop med könsfördelningen bland de aktiva inom förbundet.

Andelen män i specialidrottsförbundens styrelser ligger i genomsnitt på 74%
och kvinnor på 26%. Detta är en siffra som varit den samma i en antal år. Det innebär att andelen kvinnor på representationsnivå i styrelserna är lägre än andelen kvinnliga aktiva inom specialidrottsförbunden.

Här är en lista över de förbunden som är inom specialidrottsförbunds styrelserna som anses vara jämlika i sina styrelser.

Andel kvinnor Andel män
GYMNASTIK 55% 45%
SKOLIDROTT 50% 50%
TRIATHLON 50% 50%
BOULE 45% 55%
FRIIDROTT 44% 56%
ORIENTERING 44% 56%
GOLF 43% 57%
INNEBANDY 43% 57%
DANSSPORT 43% 57%
SQUASH 43% 57%
TAEKWONDO 43% 57%
KONSTÅKNING 43% 57%
VATTENSKIDOR 43% 57%
KORPEN 42% 58%
SPORTSKYTTE 40% 60%
FRISBEE 40% 60%

Sammanfattning
Antal aktiva
När man kollar på dess siffror ser man direkt att de det är fler killar än tjejer som håller på med någon idrott över huvud taget. Och detta är ju egentligen ganska konstigt i och med att det är lika många killar som tjejer i Sverige som har möjlighet att utföra någon idrott. Kan detta bero på att tjejerna får mindre uppmuntran att träna eller kanske att killar pressas för hårt att dom måste idrotta och ska det var så, nej det tycker troligen dom flesta att alla ska ha samma möjligheter till att idrotta så mycket dom vill. Men ett stort problem som finns i Sverige är att det finns väldigt många föräldrar som pressar sina barn, framför allt sina pojkar och det är även flest pappor som gör det men det finns även många kvinnor som pressar sina barn och kanske då mest sina döttrar, detta tror jag kan bero på att dessa föräldrar kanske inte fick möjligheten att träna så mycket eller det som dom ville när dom var mindre. Så nu vill dom få sina barn att prestera vad dom inte gjorde och på så sätt bli känna sig mer fulländade.

Och detta är ett jätte problem i Sverige som man borde göra någonting åt för dessa barnen mår väldigt dåligt av att var tvungna att prestera att många slutar med att träna i stället och detta kan medverka till den ökande övervikten bland barn. Så därför måste man försöka göra något åt detta problemet men vad man ska göra kan jag inte svara på men man måste försöka, som tränare, få sina aktiva att berätta ifall dom blir för hårt pressade. Men där är ett till stor problem i de ledare som pressar sina aktiva och detta kanske inte dom vet om så därför behöves det kanske mer utbildningar för ledare inom de mest drabbade sporterna, för vad jag vet finns det för t.ex. fotboll inte särskilt mycket utbildningar en ledare kan gå. Men det behövs, det har jag märkt inom gymnastiken, där det finns väldigt mycket utbildningar, och på dom utbildningarna jag har gått har jag själv märkt att jag utvecklats mycket.

Ledare och Styrelser
Men det här tycker jag är väldigt märkligt att detta bara är 20% kvinnliga landslagstränare vi har väll 50% kvinnliga landslag. Detta förstår jag inte riktigt för en kvinnlig aktiv kanske inte alltid ska ha en kvinnlig tränare och det är inget konstigt att ett kvinnligt landslag har en manlig tränare, men hur tror du att man skulle reagera över ifall ett manligt landslag skulle få en kvinnlig tränare det skulle, tror jag, bli en jätte skandal, och alla Tidningar och TV-kanaler skulle uppmärksamma detta. Men jag är inte helt säker på att alla manliga aktiva skulle klara av att tränas av en kvinna det skulle troligen vara flera av dom som skulle vägrat spela. Och detta bevisar ju vilken vriden värklighets bild dom flesta i världen har. Jag tror att om man skulle göra så på prov att man hade 2 landslag tränare till varje landslag en manlig och en kvinnlig det tror jag skulle göra att varje landslag dels kanske skulle prestera mycket bättre men framför allt så skulle många, främst män, lära sig att tjejer kan lika göra exakt samma sak som ledare som en man kan. Som aktiva vet vi att tjejer inte har samma fysiska förutsättningar som män men som ledare finns det inget som bevisar att kvinnor skulle på något sätt kunna ha några andra genetiska svagheter som skulle kunna påverka henne som ledare. Därför tycker jag att det behövs mycket fler kvinnliga ledare i de mansdominerade sporterna men även fler män i de kvinnodominerade sporterna. Nu låter det mycket som om jag trycker ner alla manliga ledare men det vill jag inte göra jag vill bara lyfta fram de kvinnliga för jag tycker som att det borde vara självklart att det ska vara 50% kvinnliga landslags tränare i Sverige, men tydligen tycker dom flesta inte det för i såna fall hade det inte varit 80% manliga landslag tränare.

Och dessa styrelser så som jag ser det så verkare det som om det bara är gamla gubbar som sitter i dom. Okej nu vet jag att det inte är så men det var det första jag tänkte när jag såg dessa siffror, men det räcker med att jag hör ordet styrelse så tänker jag på en massa gamla människor som sitter runt ett bord och dricker kaffe och inte gör ett skit. Och att det bara är 26% kvinnor gjorde mig jätte förvånad jag visste att det var lågt men att det skulle vara så lågt det kunde jag aldrig tänkte mig. Och sen när jag såg att det hade varit samma siffra i ett antal år så stärktes sen uppfattningen jag hade från början att det bara var gamla gubbar som inte gjorde så mycket och att det till och med kanske var samma gamla gubbar som suttit i dess åren. Och det är hemskt för i en specialidrottsförbundsstyrelse ska det vara, enligt mig, unga, gärna själva aktiva, framåt drivande och lika många tjejer som killar, då tror jag att man skulle få den bästa...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnliga ledare och idrottare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-18]   Kvinnliga ledare och idrottare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7449 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×