Migrän

4845 visningar
uppladdat: 2007-01-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är Migrän?


Vid migrän får man anfall av svår och sprängande eller dunkande huvudvärk på ena eller båda sidorna av huvudet. Samtidigt mår man illa och är oftast överkänslig för ljud och ljus. Om man inte behandlar migrän finns den kvar från fyra timmar upp till tre dygn. Det vanligaste är att den sitter i ett halvt till ett dygn, i genomsnitt 19 timmar. Det som utlöser ett migränanfall kan vara till exempel stress, hormonsvängningar under mensen och vissa födoämnen. Migrän drabbar både vuxna och barn och är dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män.

Blodkärlen dras samman

Det inte helt klarlagt varför man får migrän, men det är ett komplicerat samspel mellan nerv- och blodkärlssystemet som pågår under migränattacken. En teori är att det finns ett migräncentrum i den del av hjärnan som kallas hjärnstammen. Enligt denna teori utgår signaler från migräncentrum som leder till att blodkärlen på hjärnans yta drar ihop sig. Om minskningen av blodflödet blir stort kan man få förkänningar innan huvudvärken sätter in, så kallade aurasymtom.

Blodflödet ökar

För att inte hjärnan ska få för lite blod på grund av det sänkta blodflödet reagerar en av de stora hjärnnerverna, trigeminusnerven. Resultatet blir att blodkärlen istället vidgas och blodflödet ökar kraftigt. Samtidigt går signaler från trigeminusnerven till ett smärtcentrum i hjärnstammen vilket leder till att man känner en svår smärta.

Två sorters migrän

Det finns två olika sorters migrän. En där man har förkänningar som inleder migränanfallet, det vill säga migrän med aura, och en utan förkänningar, migrän utan aura. En och samman person kan drabbas av båda varianterna av migrän.

Migrän med aura

Denna migrän kallades tidigare klassisk migrän. Innan huvudvärken kommer får man förkänningar, aura, som oftast varar femton till tjugo minuter, ibland upp till en timme. Auran kan även komma under huvudvärksfasen och till och med efter huvudvärken, men det är ovanligt. Under auran får man typiska symtom med synfenomen, påverkan på känsel eller rörelseförmågan, ibland talsvårigheter eller ont i magen.


Migrän utan aura

Denna migräntyp är betydligt vanligare. Vid migrän utan aura kommer huvudvärken direkt utan förkänningar. Man kan ändå känna på sig att migrän är på gång genom att man får en olustkänsla i kroppen och känner sig irriterad och trött. Ibland kan man också gäspa plötsligt och få känningar från magen som exempelvis illamående, lättare magsmärtor och gasspänningar.

Vanligare bland kvinnor

Nästan var femte kvinna och ungefär var tionde man lider av migrän. I genomsnitt får den som drabbas drygt ett anfall per månad. Även barn kan ha migrän, men det är ovanligare än bland vuxna. Efter 60-årsåldern minskar problemen med migrän, och det blir vanligare att man bara får förkänningar utan någon huvudvärk.

Migrän är vanligt och ofta ärftligt
Omkring var tionde person har migrän. I genomsnitt får varje svensk med migrän 1,3 attacker per månad, men vissa får det betydligt oftare. Cirka 70 procent av de som drabbas av migrän har en nära anhörig som också lider av sjukdomen. Om bägge föräldrarna har migrän är risken att deras barn får migrän cirka 70 procent. Om bara en av föräldrarna har migrän är andelen 45 procent.


De vanligaste orsakerna som kan utlösa ett migränanfall är:



---stress


---hormonförändringar hos kvinnor, till exempel i samband med mensen


---vissa födoämnen och drycker, till exempel choklad, mögelost eller andra starka ostar, rödvin,citrusfrukter, starkt kryddad mat och sojaolja


---olika påfrestningar.
Stress är den vanligaste orsaken till att man drabbas av migrän. Ofta kommer anfallet först när man slappnar av, exempelvis på helgen efter en stressig arbetsvecka eller på första semesterdagen.

---Vid långvarig fysisk ansträngning kan man få migrän. Om man vistas på hög höjd ökar besvären.


----Man kan också få migrän av för lite eller för mycket sömn, hetta eller starkt solljus, höga ljud, starkt luktande parfym, långvarig ansträngning, svängningar i temperatur eller lufttryck. Det som utlöser migrän varierar från person till person och kan också variera från gång till gång hos samma person.



Migrän är nästan alltid ofarligt

De allra flesta fall av migrän är ofarliga. Bara i mycket sällsynta fall kan blodtillförseln minska s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Migrän

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-02-16

    Nja, varför ingen hänvisning til s.k. "tyggmuskelutlöst spänningslik huvudvärk", dvs sådan spänningshuvudvärk som kommer av att man (vanligen helt omedvetet) gnisslar eller pressar ihop tänderna?

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-18]   Migrän
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7452 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×