Hiroshima

3 röster
5304 visningar
uppladdat: 2007-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia år 1939-1945
Andra världskriget har tagit sin början och många liv har redan slösats bort p.g.a all girighet och makttörst, men det har bara börjat. Både soldater och civila mister sina liv i detta krig. Nya vapen har uppfunnits eller förbättrats sedan första världskriget, och bland de vapnen är det värsta atombomben. Det har ”bara” använts två gånger i världshistorien, och då var det med endast två dagars mellanrum. Båda släpptes ner i Japan av amerikanska flygplan i städerna Hiroshima och Nagasaki.
Det hela började egentligen när USA blev anfallet av Japan på Hawaii. Helt utan förvarning så flög japanska flygplan in över hamnen Pearl Harbor. Man trodde att de var ens egna plan som var på väg tillbaka men nästa sekund regnade det bomber och skottsalvor. Japan förstörde många plan för USA under det anfallet, och senare kom en krigsförklaring från Japan. Detta anfall var den 7 december 1941, och målet med anfallet var att slå ut den amerikanska flottan så snabbt som möjligt.
Under krigets gång tog Japan beslag på många amerikanska öar, men sedan vände turen för det förr så starka Japan. USA tog tillbaka fler och fler öar, men Japan slogs hårt för att få behålla dem. Krigen i Stilla havet blev långa och blodiga. Snart så gav Tyskland och Italien upp, nu när Mussolini var hängd och Hitler hade taget självmord, men Japan vägrade att ge upp även om kriget var så gott som förlorat för deras del. När amerikanerna kom så nära att de kunde invadera Japan så valde USA:s president Harry S Turman att släppa atombomberna i Japan. Han ville inte spilla fler amerikanska soldaters liv på Japan och samtidigt ville han visa Sovjet vilket kraftfullt vapen de hade. Detta slutade i massdöd.

Bomben
Den 6 augusti 1945 klockan kvart över åtta lokaltid en måndagsmorgon, släpptes den första bomben över Japan( och tre dagar senare släpptes det en till över staden Nagasaki). Den landade mitt i staden Hiroshima, en stad med en befolkning på 344 000. Paul Tibbet, föraren av bombplanet Enola Gay, var den som släppte bomben. Bomben, som hade en sprängverkan på hela 12.5 kt kallades” Little Boy”. Den var cylinderformad, var drygt 3 meter lång, 0,71 meter i diameter och vägde cirka 4 ton.
Den släpptes från 10 000 meters höjd och sprängdes på cirka 500-550 meters höjd, efter att ha fallit i en minut. När den exploderade såg piloterna ett stort svampliknande moln över stan. Överlevande som såg explotionen sa att det såg ut som en extra sol på himlen. Atombomben sprängdes på en diameter på 1 kilometer, men den förstörde cirka 10 kilometer i diameter. Man är inte alls säker på hur många som dog av explotinen men det är något mellan 100 000 och 150 000 personer. När den slog ner och sprängdes så skapades det en tyckvåg. Den brände ner allt i sin väg och överlevande berättar hur deras skinn brändes bort på armar, ben och ansikte.
Efter bombens nedslag försvann många under rasade hus och ungefär 70 000 blev allvarligt skadade. Det var nästan en tredjedelar av byggnaderna i Hiroshima som föll som korthus når bomben slog ner. Trots det så byggdes staden upp relativt snabbt. Men det var inte bara smällen som skadade och dödade. I kärnvapnen så fanns det en massa radioaktiva ämnen som framkallar cancer och andra dödliga sjukdomar. Man har beräknat till ungefär 200 000 har dött efter bomben, på grund av den. Radioaktiviteten är också genetisk och har förts vidare i form av cancer och steralisering bland annat. Efter detta så har FN beslutat att förbjuda kärnvapen. Det finns fortfarande länder som har atombomber...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hiroshima

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-10]   Hiroshima
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7561 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×