Politiken under Gustav Vasa och hans söners tid, Erik XIV, Johan III, Sigismund, Karl IX, Magnus

2 röster
16902 visningar
uppladdat: 2001-05-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Politiken under Gustav Vasa och hans söners tid (1523-1611)

Gustav Vasa (1523-1560) ”All makt är av Gud ”
Blev kung 1523 och började redan några år efter sitt tillträde göra stora förändringar i Sveriges politiska struktur. Det första han gjorde var att anamma Luthers idéer om kyrkans makt och ställning. Han genomdrev reformationen och minskade kyrkans makt och rikedomar för att kunna betala tillbaka skulden till
Lübeck som Sverige skaffat sig under kriget. Detta retade kyrkan och folket. Gustav Vasa slog ner flera bondeuppror och de mest kända är Dalupproret och Dacke- upproret.
Gustav Vasa genomförde också stora förändringar i den statliga strukturen. Han lade grunden till det statligt styrda system vi har idag. Länsväsendet, som var en relik efter feodalsamhället, avskaffades efter hand. Kronan genomförde en inventering av alla Sveriges byar och gårdar för att förenkla och få ett effektivt system för skatteindrivning. Allt antecknades i så kallade jordeböcker och redovisades i fogdarnas räkenskaper.
Gustav Vasa förstod vikten av att blidka bondeklassen och utnyttja den för sina syften. Därför kallade han bönderna till riksdagar och provinsmöten.
För att garantera att hans ätt skulle fortsätta att hålla sig vid makten även efter sin död införde han arvriket där kronan ärvs.
När Gustav Vasa dog 1560 efterträddes han av sin son, Erik Vasa

Erik XIV (1560-1568) ”Gud giver åt vem han vill”
Erik fortsatte sin fars strävan med att göra kronan mäktigare och försvaga kyrkan.
Han började också att överta områden runt omkring Sverige för att göra sitt land större. Under dessa erövringar kom han i krig med Danmark och Lübeck. Under krigen med dem visade han på en förmåga att leda och planera krigsslag.
Då han genomförde flera inrikespolitiska åtstramningar kom han på kant med adeln. Hans bror, Johan den tredje, stod på adelns sida och det löste han med att sätta sin bror i fängelse. Mer om det senare. Johan blev senare frisläppt, förenade sig med sin bror Karl, och de gick i spetsen för adeln och gjorde uppror. Erik sattes i fängelse och så slutade hans tid på tronen.

Johan den tredje (1568-1592) ”Gud vår beskyddare”
Gifte sig med Katarina Jagellonica 1562. Hon var bror till Sigismund den andra, kung av polen. På grund av giftermålet dömdes Johan till döden av Sveriges riksdag. Det var då Erik satte honom i fängelse. Han blev senare frisläppt och resten vet ni. Erik lät han sätta i fängelse där han blev mördad, troligen av Johan. Det sägs att Erik blev serverad ärtsoppa med gift i.
Johan forsatte att verka för Sveriges expansion och erövrade bland annat Estland och delar av Ryssland. Inom riket lät han uppföra flera slott, bland annat Borgholm och Uppsala slott.
Johan hade en utbildning som teolog och försökte medla mellan lutheraner och katoliker. Hans son, Sigismund, lät han uppfostra enligt den katolska läran vilket ledde till att Sigismund blev vald till Polsk kung. Då Johan dog efterträddes han av sin son Sigismund som på så sätt blev kung över både Sverige och Polen.

Sigismund (1592-1599) ”För rätten och folket”
Innan Sigismund övertog tronen från sin far fick han erkänna att Sverige var lutherskt och inte katolskt.
Sigismund regerade Sverige från Polen och tillsatte länshövdingar som styrde och ställde. Detta skapade stora motsättningar från folket som inte gillade sin nya kung. Johans bror Karl krävde en rent svensk regering och var uppbackad av riket ständer.
Detta ledde till ett inbördeskrig mellan Sigismunds och Karls anhängare. Karl gick segrande ur kriget och blev utnämnd till Sverige kung 1604.

Karl IX (1604-1611) ”Gud min tröst”
Efter segern över Polen blev Sverige indraget i Rysslands inbördesstrider och kom senare även i krig med Danmark. Detta ledde till att vid sin död 1611 överlämnade han tre krig att avsluta ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Politiken under Gustav Vasa och hans söners tid, Erik XIV, Johan III, Sigismund, Karl IX, Magnus

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-31]   Politiken under Gustav Vasa och hans söners tid, Erik XIV, Johan III, Sigismund, Karl IX, Magnus
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=765 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×