GI-metoden

7529 visningar
uppladdat: 2007-03-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Frågeställningar
• Hur fungerar GI-metoden?
• Fungerar metoden?
• Hur använder man sig av den?

Vad är glykemiskt index?
Hur fungerar GI-metoden, är det en bra metod och hur använder man sig av den? Är denna omtalade metod så bra som GI-experterna påstår? Och fungerar den verkligen? Det är frågor som vi har tänkt ta reda på i detta arbete.

GI är ett uttryck för glykemiskt index och är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter att du ätit ett livsmedel som innehåller kolhydrater. Det som man kallar långsamma kolhydrater (lågt GI) gör så att glukosen i blodet stiger långsamt, medan snabba kolhydrater (högt GI) gör så att det stiger snabbt.

GI-metoden är en metod för alla som vill förbättra sin hälsa och leva ett sundare liv. Den bygger på vetenskapliga studier som har visat att onormalt stor utsöndring av insulin sker hos personer som lider av övervikt eller fetma. Det är den ständiga ”berg- och dalbanan” som sker i blodsockret som gör så att bukspottskörtelns produktion av insulin ökar. Den förhöjda insulinhalten orsakar fetma och ökar riskerna att drabbas av förhöjt kolesterol, åldersdiabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa typer av cancer.

Så fungerar GI-metoden
GI-metoden är inte som en vanlig bantningsmetod, man byter ut livsmedel istället för att plocka bort dom. Man behöver varken svälta sig själv, jaga fettsnåla produkter eller skära ner på kalorier och man behöver inte gå runt och känna sig hungrig. GI-metoden är inte först och främst en bantningsmetod, utan det är en metod till en bättre hälsa, ökad prestationsförmåga och ett sundare liv. Till skillnad från metoder där du drar ner på kalorierna så är GI-metoden en metod med ett långsiktigt resultat. Förutom ett sundare liv så försvinner även eventuella överskottskilon. Om man äter livsmedel med långsamma kolhydrater så får man blodsockret att ligga på en jämn nivå. Man minskar inte på energiintaget, däremot ökar fettförbränningen om man äter livsmedel med lågt GI.
Livsmedel med lågt GI håller dig även mättare längre än livsmedel med högt GI. Man får alltså äta sig mätt utan att gå upp i vikt.

Så räknade man ut GI-värdena
Man har använt vitt bröd som grunden när man skall räkna ut allt och det är så man har kommit fram till att 100 skall vara utgångspunkten. När man sedan skall räkna ut GI i något livsmedel så mäter man ut så att portionen har samma mängd kolhydrater som vitt bröd. Man lät en testgrupp äta portionen och sedan jämförde man hur det påverkade deras blodsockernivå. Slutligen kollade man om blodsockret var högre än när man äter vitt bröd, om det stämde att sockret var högre konstaterade man att GI nivån var över 100 och om det var lägre så sa man att GI var under 100.

Hur använder man sig av GI-metoden?
I GI-metoden handlar det som sagt inte om att äta mindre, utan att byta ut till långsammare kolhydrater dvs. mat som ligger kvar längre i magen. Du ska ha fasta mattider och äta 3 mål om dagen och ett till två mellanmål. Snabba livsmedel som vitt bröd, vitt mjöl mm ska du byta ut till; bönor, fullkornspasta, spannmålsprodukter som är baserade på hela korn. Potatis är en råvara som du bör minska ner på och istället tillsätta; grönsaker, sojabönor som är ämnen som innehåller mängder med proteiner. Proteiner är viktigt inom GI-metoden, ät mycket proteiner som finns i bl.a. fil, ost, skinka, ägg, kött och fisk. De ämnena innehåller även nyttigt fett som ökar fettförbränningen och ger oss en mättande känsla. Du ska inte bara äta rätt, du måste även sova mer och stressa mindre. Träningen är också en viktig del på väg till resultat, man orkar mer genom att röra på sig och förbränner mer energi när man är aktiv.

Fungerar GI-metoden?
Det finns i dag inga säkra bevis för att GI-metoden skulle leda till att man går ner i vikt än med en traditionell lågkalorikost. Många upplever att de känner sig mer mätta på en kost med lågt GI, även om detta varierat i de undersökningar som gjorts. Däremot har personer med diabetes, förhöjda sockervärden och höga blodfettsvärden fått bättre blodsocker- och blodfettsvärden med en kost grundad på lågt glykemiskt index. Metoden räknas inte som en ”riktig” bantningsmetod, men visst funkar den rent teoretiskt. Maten med lågt GI-värde tar lång tid att bryta ner vilket gör att du känner dig mätt längre. Du äter jämnare och då hålls blodsockret på en jämn nivå, du slipper blodsockerfallet och det fettbildande insulinet är på en minimal höjd. Mindre kolhydrater gör ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: GI-metoden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-22]   GI-metoden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7805 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×