Therion - Beyond Sanctorum

2794 visningar
uppladdat: 2007-04-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vid första lyssningen tedde sig "Beyond Sanctorum" som en skiva med ganska blek dödsrock. Rent instinktivt verkade kompositionen vara förvånansvärt linjär, med en drös illa sammanlänkade riff hopknutna på ett kronologiskt snöre, som liksom inte ledde någonstans. T.o.m. ljudet lät grådaskigt och anonymt.

Men vid närmare lyssning kan man inte ha mer fel. "Beyond Sanctorum", som skulle komma att bli en av mina personliga favoritskivor någonsin, är på intet sätt förvirrad, utan bara otroligt fantasirik. I stället för att man har lagt samman riff, som inte har med varandra att göra (då skulle vi ha vandrat omkring i ett sterilt Opeth-land), så utökar man bara möjligheterna för en låts inledande melodi. I förbifarten kan vi som referens nämna Beethovens mustiga Ödessymfonin, där inledningen mycket ekonomiskt utökas genom logisk följd, utan att fötterna egentligen lyfts från grundmelodin.

Något liknande sker här, och upptäckarlustan inom varje låt tycks aldrig falna. Det är som en flod av liv och rörelse, som aldrig vill ta slut – inget riff känns ansträngt eller tillrättalagt, utan följer helt naturligt vad föregående toner sagt. Det som säkert tagit långt och intensivt arbete att skriva färdigt, låter här nästan improviserat, men har ett djup som bara kan uppkomma ur någonting väl genomtänkt. Inte ens när, enligt uppgift, persiska folkmusikslingor dyker upp, så kan det förstöra flödet. Att lyckas uppnå en sådan balans, samtidigt som det romantiska uttrycket får fritt spelrum, borde tillhöra relativt få tillfällen i musikhistorien.

Det är ganska uppenbart att Therion redan här inte vill inställa sig i ledet bland "vanliga" dödsmetallband. En del melodier är förvisso stöpta i dödsmetalltraditionens form, men det är ofta de utvecklas till något, som liknar en fungerande symbios av dödsmetallens aggressioner och den melodiösa passionen hos tidigare heavy metal, vilket märks tydligast i det skickliga ledgitarrarbetet. Det kanske mest anmärkningsvärda är den framträdande rollen hos basgitarren – mitt i låten "Symphony of the Dead" tar basen rollen av ledgitarr, och bryter alltså helt med det gamla "idealet" inom genren att låta basen följa resten av instrumenten, egentligen enbart med uppgift att göra ljudbilden "tyngre" och "hårdare". Till råga på detta smyger Christofer Johnsson & c:o in med rena mans- och kvinnokörer (en idé som skulle komma att ta sig enorma proportioner på senare album) närhelst det passar sammanhanget. Av och till passerar syntmelodier förbi, och man leker ibland med ljudproduktionen (som för övrigt är mycket lämplig) för att skapa mystiskt präglade avslut, allt samtidigt som tempobytena haglar (blast beats och "doomigt" långsamma passager växlar om vartannat), och detta lyckas tillsammans skapa något osedvanligt episkt för genren.

Visst är det, trots allt, ett rockigt album, men det fungerar eftersom denna fullkomligt orädda experimentlusta bygger på allt annat än en vilja att tillgodose krav hos publikerna inom underjorden eller den kommersiella världen – men Therion vinner, om någon rättvis...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Therion - Beyond Sanctorum

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-01]   Therion - Beyond Sanctorum
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7873 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×