Blodförgiftning

5 röster
21181 visningar
uppladdat: 2007-04-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Blodförgiftning.

Inledning:
Syftet med denna uppgift är en fördjupning i valfritt ämne som täcks in i kursen Biologi B. Jag har valt att fördjupa mig i sjukdomen blodförgiftning, främst för att den fascinerar mig. Jag ville helt enkelt veta mer om denna åkomma. Till min hjälp har jag haft olika hemsidor samt uppslagsverk.

Frågeställning:
• Kan man bota blodförgiftning?
• Hur, i sådana fall?/Varför inte?

Angående åkomman:
Blodförgiftning, även kallat sepsis, är en infektion som orsakas av bakterien pneumokocker. Bakterien i sin tur tar sig in i blodomloppet, ibland via infektion, och börjat sedan förökat sig och sprida sina gifter. Bakterien utlöser ett gift så kallat endotoxin från sitt cellmembran. Detta startar kroppens egna försvarsmekanismer.
Bakterien kan uppstå vid dålig skötsel av skärvätskor, ursprungligen den kommer ifrån en så kallad Gramnegativ bakterie, som växer till sig och bildar endotoxiner. Dessa sprids sedan via luften. Kommer luftvägarna i kontakt med bakterien utlöses symtom som hög feber, buk smärtor samt förvirring. Detta kan i sin tur leda till infektioner i kroppen eller blodförgiftning.

En blodförgiftning kan bryta ut av många orsaker. Ett ovårdat sår är bland den vanligaste orsaken och detta är också den lättaste vägen för bakterierna att ta sig in. Mer allvarliga blodförgiftningar kan starta genom en helt vanlig urinvägs infektion, infektionen kan sen ta sig upp till njurarna och njur bäcken, där en blodförgiftning sedan bryter ut. Andra skäl kan vara lätta infektioner i huden, såsom streptokocker och stafylokocker, som lätt kan utveckla en blodförgiftning. Även infektioner efter operationer kan utbryta i blodförgiftning, i likhet med infektioner i gallvägarna och mag- och tarmkanalen. Likt med salmonella, som kan resultera hög feber och infektion i blodet. Allvarligare fall som hjärnhinneinflammation och infektioner i luftvägarna, bryter inte allt för ofta ut, som turen är.

Symtomen kan variera från hög feber i kombination med förvirring, buk smärtor och diarré. Andra tecken kan vara utslag på huden, kräkning och i värsta fall blodtrycks fall, försämrad funktion hos njurar och svårigheter att andas.
Hos en fullt frisk person oskadliggörs bakterien av de vita blod kropparna men för en redan sjuk individ kan bakterie angreppet bli allvarligt. Vid blodförgiftning aktiveras kroppens försvars mekanismer, i egenskap av koagulation och inflammation, som hastigt förvärrar patientens läge. När giftet kommit in i individen startar ett okontrollerbart flöde av försvars mekanismer som skadar kroppen själv, i större mängder blir giftet lika farligt som ormgift. Bland de ämnen som över produceras finns kvävemonoxid och proteinet endotelin. Dessa ämnen är anledningen till varför kroppen börjar attackera sig själv. Kvävemonoxiden påverkar främst kroppens koagulationssystem, vilket ger rubbningar i levringsförmågan. De fria radikalerna angriper då kroppens vävnader.

Behandling måste därför genast sättas in, innan bakterien kan skada fler av kroppens organ. Till en början behandlas blodförgiftning men höga doser antibiotika, den bromsar kroppens egen produktion av försvar. Antibiotika tillsätts via dropp eller i tablettform. Dropp används främst för att underlätta kroppens cirkulations system och hindra att blodtrycket sjunker. Behandlingen kan vara från sju dagar till ett flertal veckor.

Svar:
I Sverige är det drygt 6000 som insjuknar i blodförgiftning per år. En majoritet av dem blir friska. Främst via den hjälp som antibiotikan ger.
Det finns svårare fall, då blodförgiftning är besvärligare att bota. Det kan vara när en bakterie tagit sig in via urinvägarna, förflyttat sig vidare till njurarna och via den vägen gått in i blodet. I urinvägarna finns ämnen som kroppen gjort sig av med, antingen för att den inte behöver dem, eller för att de är skadliga för kroppen. Dessa kan följa med bakterien in i blodet och förvärra hela situationen. Det är då droppfunktionen av antibiotika inleds.
Äldre människor kan ha problem med att överleva den kamp, som kroppen utsätts för när bakterien tagit sig in i blodomloppet. Deras kroppar klarar inte av den starka infektion som drabbat dem.
Genom åren har blodförgiftning blivit allt svårare att bota, den största orsaken till detta är framför allt den immunitet som bakterierna utvecklat mot antibiotikan. Bakterien lär sig känna igen ”giftet” som attackerar den och vet därför nästa gång hur den ska hantera det. Precis som när kroppen själv bygger upp ett försvar mot en del sjukdomar. Vattkoppor är ett bra exempel, du upplever åkomman endast en gång i livet, därför kroppen har lärt sig hur den skall hantera viruset – du är alltså immun. Detta är ett av de vanligaste problemen inom sjukvård och forskning.
Att lyckas framställa ett nytt botemedel, lika bra som antibiotika, men med andra egenskaper som bakterien inte känner igen.
Än så länge är bakterierna smartare än människorna, men...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Blodförgiftning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-09]   Blodförgiftning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7907 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×