Hållbart Samhälle

3 röster
11789 visningar
uppladdat: 2007-04-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vi har idag större resurser och mer kunnande än någonsin tidigare. Det finns knappt begränsningar till dagens möjligheter. Vi kan bota sjukdomar, vaccinera oss, planera, kommunicera och resa smidigare än aldrig förr. Fast vi använder oss inte av våra resurser och allt kunnande på bästa möjliga sätt. Grundläggande samhällsservice såsom rent vatten, utbildning, avlopp och hälsovård bör vara en rättighet för alla människor, men det är långt ifrån verklighet. Det finns inte ett enda land i världen som inte har råd att bespisa sitt eget folk och trots detta lider 1/7 människor på våran planet av svält.


För att uppnå ett hållbart samhälle krävs det att många länder först tar itu med utveckling inom demokratisk samhällsstyrning, hälsa, utbildning, infrastruktur och tillgångar. Ett land som har svårt att stabilisera sig riskerar att fastna i ”fattigdomsfällan” Det kan ta sin tid att stabilisera men u-länderna skall nå dit och till sin hjälp skall de ha i-länderna. För att uppnå ett hållbart samhälle krävs engagemang, kommunikation och vilja. Det är på många sätt i-länderna som har försatt u-länderna i det tillstånd där det inte kan klara sig själva, ett exempel på det är; u-ländernas utlandsskulder till bland annat världsbanken. Det stora skulderna gör det omöjligt för många av länderna att kunna satsa på annat och kunna jobba på att stabilisera sitt lands situation. Eu''''s tullmurar mot vissa av u-länderna måste bort!, det bidrar till billig och till och med arbetskraft under omänskliga förhållanden. Då tullarna blir dyrare blir det dyrare för företagen och det anställer då arbetare billigare för att gå i vinst. Nedskärningar av tullar har gjort att miljontals människor undgått fattigdom. Våra höga skattesiffror gör att allt fler företag placerar sin business utomlands, i det så kallade skattefria paradisen. Att slippa betala skatt innebär såklart en ekonomisk lättnad då ett företag kan spara in miljoner.


En öppnare värld gör det lättare att lösa gemensamma problem vi har i världen som tillexempel HIV och klimatfrågor. Det leder också till svårigheter som bland annat hårdare konkurrens och ökad brottslighet


BNP är en förkortning på bruttonational produkt. Bruttonational produkt är en benämning på uträkningen av den totala ekonomiska aktiviteten i ett land under en tidsperiod. ”värdet av total konsumtion av varor och tjänster.” BNP mäts oftast per capita (per huvud) alltså BNP dividerat med antal invånare i landet.

Industriländernas BNP är väldigt höga jämfört med utvecklingsländernas.
Tillexempel har USA ett BNP som ligger på hela 41 916 USD per capita medan Tanzanias står på 323 USD per capita.

Ju fler som arbetar med service och tjänster desto mer utvecklat brukar ett land vara, och i Amerika arbetar mer än 50 % av befolkningen med tjänster och service, jämför man det med ett av världens fattigaste länder; Tanzania där ca 80 % arbetar med jordbruk så är det stor skillnad.

Alla länder i väst Europa är i princip stabiliserade samhällen även om det finns mycket kvar att arbeta med. Man kan se på de flesta i-länderna som redan stabiliserade men på grund av t.ex. sjukvården eller konflikter i landet räknar jag det som länder närmast ett hållbart samhälle. Längst bak ligger u-länderna. Vissa länder har varken ekonomi eller kapacitet till att förbättra sin situation. Sudan har med sina ständiga krig och konflikter inte samma möjlighet att satsa på utveckling som andra länder, då det bland annat prioriterar krigsmaterial i första hand. Många länder på Afrikas horn sitter i liknande situationer som stoppar upp utvecklingen.

Jag tycker att globalisering tack vare ökad världshandel och kommunikation gör att miljontals människor slipper undan svält och fattigdom fast det bidrar också till att klyftan mellan rika och fattiga ökar.


Ett hållbart samhälle

Utrota extrem fattigdom och hunger
Utbildning
Jämställ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hållbart Samhälle

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-03-23

    tack

  • Inactive member 2009-03-23

    tack

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-12]   Hållbart Samhälle
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7927 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×