Dolly Parton

4 röster
14077 visningar
uppladdat: 2007-04-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det började den 19 januari 1946, då Dolly är född, i den lilla staden Sevierville i Tennessee.
Dolly Patron är uppvuxen i en liten stuga i Locust Ridge i Appalacherna, där bodde hon med sina föräldrar och hennes elva syskon, Dolly var det 4 barnet av syskorna Parton.
I Dollys barndomshem hade dom ingen el och dom var tvungen att använda ett utedass som fans på familjens tomt.

När Dolly var endast tre år skrev hon sin första sång, hennes mamma skrev ner orden som Dolly sa att hon skulle skriva, den sången heter Little tiny tassletop och den handlar om hennes lilla docka som Dolly tyckte så mycket om.

Dolly har berättat att en vinter sydde hennes mamma noggrant och kärleksfullt en jacka av trasor i olika färger till Dolly, den kappan gjorde stor uppmärksamhet på skolan där hennes klasskompisar hånade Dolly med den färgglada jackan som hennes mor hade handsytt till Dolly.

Hon höll huvudet högt och var stolt över jackan som hon hade fått, även om hon var fattig så vägrade hon att bli nertryckt av andra människor och det kan vara en sak varför Dolly Parton har blivit en så stor stjärna inom musik, skådespeleri och affärer.
Dolly har många barndomsminnen och alla är inte så lyckliga men hon kommer särskilt ihåg den gången hon började spela gitarr och sjunga vid sju års ålder och helt plötsligt fick mest uppmärksamhet, eftersom Dolly var ju ett av elva syskon så fick hon inte speciellt mycket uppmärksamhet av folk.

Men när hon väl började sjunga och spela gitarr vid en sådan liten ålder så fick hon helt plötsligt otroligt mycket uppmärksamhet, folk sa tex ”Hörde du sången den där lilla saken skrev?” eller ”Oj, hon vet verkligen hur man spelar skiten ur en gitarr” dom motiverade Dolly så mycket och då ville Dolly så klart bli bättre och bättre.

När Dolly var 10 år började hon att uppträda som sångerska i sin egen by men de var inte förrän hon var 13 år som gjorde hon låten Puppy Love, 1959 den blev tyvärr inte så känd men när Dolly Parton var 14 år fick hon sitt första skivkontrakt, men hon slog tyvärr inte igenom då, som hon kommer och göra senare.
1964 när den unga fröken Parton gick ut high school skulle hon hålla ett stort tal om vad hon ville bli efter hon hade slutat skolan, hon berättade stolt över sin dröm om att flytta till Nashville och bli en känd countrysångerska, alla i publiken skrattade åt hon även dom vuxna men dom höll sig så gott dom kunde.

Det gick någon månad och Dolly flyttade till staden Nashville där hon skulle börja sin sångkarriär, men det gick trögt för Dolly att få en producent att bli intresserad av hon men
det var inget som stoppade Dolly till att försöka om och om igen tills hon fick som hon ville.



Dolly träffade sin blivande man Carl Dean på en tvättautomat i Nashville.

När Dolly var 20 år ,1966, gifte hon sig med Carl och dom är fortfarande gifta och lika kära, men trots deras oövervinnliga kärlek så fick Dolly och Carl inga barn, dom försökte när dom var unga men tyvärr så blev det inget barn men det är ingenting Dolly och Carl sörjer över eller saknar.

”Jag har en massa syskon och dom har barn, när dom kommer över till vårat hus blir det en massa spring och liv, jag är rätt glad att slippa det faktiskt, och på det sättet kan jag få vara mamma till allihopa ibland, men ändå slipper att vara det hela tiden”, säger Dolly Parton på en intervju.

Fastän Dolly och Carl har varit gifta i 41 år så har inte Carl aldrig gillat att stå i rampljuset, han håller sig hellre hemma och tar hand om huset och gården.
Han låter Dolly ha sitt eget liv ute på vägarna och Carl vägrar att lägga sig i vad sin kända country stjärnan till fru gör.

”Ibland kan Carl ta bilen ner till någon spelning, betala inträde med sina egna pengar och sedan dyka upp efter spelningen och berätta att han ha varit där och sedan åker han hem igen, den karln gör dom han vill” säger Dolly.

Den 25 åriga Dolly Parton var ingen nybörjare i musikbranschen för hon hade redan varit stjärna i Porter Wagoners Tv-show och hon har haft flera framgångsrika låtar som hon har sjungit olika duetter med Porter.

Hon hade även släppt soloskivor, men dom hade inte varit lika framgångsrika som dom hon hade gjort med Porter.

Dolly kunde känna sig stolt över att släppa sin skiva Coat of Many Colors som hon släppte i oktober 1971, den blev ganska populär bland country älskarna, skivan tog sig ända upp till fjärdeplats på Billboards countrysingellista, hennes album sålde otroligt bra så hon kunde ta sig an kommande soloinspelningar med ett förträffligt bra självförtroende.
Skivan visar upp en stor del av Dollys register genom tio mycket korta låtar, Dolly har själv skrivit sju stycken av dom.
Dom tre andra låtarna är skrivna av Porter Wagoner.
Coat of Many Colors utspelas på endas 27 minuter vilket många kan tycka att det är lite litet men den är faktiskt en utmärkt speltid om man vill lyssna på hela skivan i en sittning.

Det var inte förrän 1974 som Dolly Rebecca Parton slog igenom stort med låten Jolene, sedan dess har Dolly skrivit sina egna låtar helt själv.

Dollys framgångar blev bara bättre och bättre på 70-talet, hon gjorde sina kända låtar som
I Will Always Love You och Here You Come Again.

Med denna skiva bevisar fröken Parton att hon är en utmärkt kompositör och sångerska, Dolly skriver oftast om sin fattiga barndom och alla udda kläder som hon fick ha, men om folk tycker att hon har det fortfarande så beror det inte på att hon inte har råd, utan tvärtom.

1980 letade Jane Fonda efter en skådespelare till hans nya film 9 to 5 han sökte en person med sydstatsdialekt och han kände att de bara fanns en person som han var tvungen att ha med i filmen och det var så klart Dolly Parton.

Hon gjorde en stor succé i filmen i 9 to 5 och Dolly blev nominerad till en Golden Globe för sin otroliga insats i filmen, hon fick även andra priser för sitt skådespeleri i filmen 9 to 5.

Berömmelsen växte sig allt större efter hon hade varit med i filmen
Det bästa lilla horhuset i Texas som spelades in 1982, även där vann hon ännu en Golden Globe.

Dolly har även gjort röster till tecknade filmer och hon har spelat sig själv i
TV-serien Alvin & the Chipmunks som hon gjorde 1987.

Dolly Parton har även medverkat i Blommor av stål som gjordes 1989 och Ärligt talat som hon bara gjorde några år efter 1992, i filmen spelade hon mot den berömda skådespelaren James Wood.
Parton har även ett stort nöjesfält som hon kallar för Dollywood, den är uppbyggd runt den lilla trästugan som Dolly är uppvuxen i, många besöker Dollywood och det är en sak som Parton uppskattar.

Dom som jobbar på Dollywood är oftast hennes syskon och det ser Dolly som inget problem, ”Jag är glad att hjälpa mina syskon om dom behöver ett jobb” har Dolly sagt under en intervju.

Alla har nog förstått att Dolly är en stenhård affärskvinna, hon äger många företag bland annat restaurangkedjan Dolly Parton´s Dixie Stampede Dinner and show, den restaurangen finns på fyra ställen på olika platser i USA och så klart äger Dolly sitt eget nöjesfält Dollywood.

Dolly har uppfyllt den drömmen så som många amerikaner drömmer om, om man föddas fattig och sedan bli så otroligt rik att man skulle kunna leva som en miljonär i flera generationer, men eftersom Dolly och hennes man Carl inte har några barn så skänker hon en stor del av sin förmögenhet till fattiga barn.

Det var Dolly Parton som gjorde så att Tennessee blev den första delstaten i USA som har antagit ett program som garanterar till alla småbarn ska ha tillgång till utmärkta bra barnböcker.
Dolly Parton´s Imagination Library är ett program för Läs- och skrivkunnighet på internet.

Det är klart att Dolly tycker om barn och hon har även blivit anklagat att ha haft ett förhållande med den då variga 13 åriga pojken Blaise Tosti.
När Blaise Tosti som var 44 så påstod han att han har haft ett sexuellt förhållande med Dolly Parton fram till 1989.
Han påstår att den dagen han fyllde 13 år så förlorade han oskulden med Dolly, och 1989 så förstod han att superstjärnan utnyttjat honom.
Blaise säger ”Jag önskar att vi aldrig hade träffats”…
Dolly försvarar sig med dessa ord
”Det är inte sant, Jag kände hans familj, korten på mig och honom har hans mor och mormor tagit. Men vi har aldrig haft ett förhållande, Jag är ingen barnarövare!”

Vare sig man tror på Dollys eller på Blaises historia så har Dolly skrivit en sång och den heter Shattered image, den handlar om falska rykten som många påstår att Blaise har gjort, det finns även vissa skäl till att man tror att han ha gjort det,

Blaise Tosti är drogmissbrukare, alkoholist och han är pank, han behöver pengar och då kom han väl på den där historien om att Dolly skulle ha utnyttjat honom sexuellt när han var minderårig.

Många fans ser Dolly som en gudinna för att hon har alltid stått upp för sig själv och hennes karriär har hållit mycket längre än dom flesta kvinnliga artister.

Många som har varit kända tappar glöden efter ett tag men Parton har hållit den glöden levande i många.

Dolly har blivit hyllad på många sätt överallt i världen, och så klart vill inte Sverige vara sämre så Piteå har hyllat Dolly Parton som årets mentala Pitebo och Dolly ska inte vara sämre än och hälsa på Piteå personligen och tacka invånarna när hon kommer till Sverige för första gången sen 70-talet.

Det är många som tror att om man är blond och har stora bröst så är man dum i huvudet, men det gäller inte Dolly Parton för hon är en av dom få kvinnor som äger stora företag och har ett otroligt framgångsrikt liv.

Parton brukar säga små kommentarer som kan göra så att folk inte tar hon så alvarligt,
Det kan bland annat vara verkligen bra ord som kommer ur Dolly.

Ex
”Om ni viste hur dyrt det är att se så billig ut”

”Visst är det mina bröst, jag har betalat dom själv”

”Jag hoppas att människor förstår att det finns en hjärna under håret och ett hjärta under brösten”

”Jag var den första kvinnan som brände upp sin egen BH och det tog brandkåren fyra dagar att släcka branden”

”Som jag ser på saken, om man letar efter regnbågen får man faktiskt stå ut med lite regn”

Det första man brukar tänka på när man hör namnet Dolly Parton är hennes otroliga stora bröst, hon har faktiskt dubbel D-kupor och Dollys lilla kropp på endast 152 cm orkar inte bära på dubbel D-kupor längre.

”Därför har Dolly bestämt sig för att förminska dom och det kan vara en bra sak för om hon har så här ont nu, hur ska det då vara om tio år…” säger en av Dollys bekanta.

Det är många som inte förstår Dollys storhet i Sverige, Många som ser Dolly som den dumma blondinen med stora bröst, men så fel man kan ha för Parton är nästan det folk förväntas minst att vara.
Dolly har sjungit in dom mest svårsjugna countrylåtarna och hon är som sagt den bästa country drottningen som man kan finna på denna jord.
Alla Partons låtar är skrivna från hjärtat och har både nerv och äkta känsla för när countryn är som allra starkast och bäst.
Dolly har haft ca 72 hittar genom sina år som country sångerska, många kända artister når inte ens upp till den nivån som Dolly befinner sig på just nu.
”Men om man vill bli nått så får man kämpa på och inte ge sig i första taget” sa Dolly på en kort intervju.
Trots att Dolly har varit med i många år så har hon inte tappat formen direkt, utan tvärtom den har blivit bättre, hennes ben är så vältränade att vilken 20 åring som helst skulle vilja transplantera dom.

Det nyaste med Dolly Parton är att hon ska börja sälja sitt eget smink, inget datum är bestämt ännu och folk vill även att Dolly ska starta sitt eget klädmode…vem vet hon kanske fixar det också, för trotts allt så har Dolly fixat allt som hon har gett sig in på och det har inte blivit något halvklart jobb utan allt blir 100% ordentligt gjort.

Dolly har alltid tyckt om smink, även när hon var barn så sminkade hon sig.
Hennes familj hade inte råd med smink men hon använde hon ett slags ogräs vars bär var purpurfärgad, Dolly använde färgen som läppstift.

Den färgen satt fast på hennes läppar i flera dagar och som ögonbrynpenna tog hon avtända tändstickor som familjen Parton hade använt till och tända brasan.

Svartsjuka bland syskon är inte så himla ovanligt och det gäller även Parton familjen, syskorna har blivit avundsjuka på Dollys framgångar men Dolly tror inte att någon skulle vilja ha haft det som jag har.

Det första som Dolly köpte när hon vart rik var en bil, en Cadillac, och sedan dess har Dolly köpt en ny Cadillac varje år, i början tyckte Dolly att Cadillacen symboliserade rikedom.

Dolly Parton tjänar otroligt mycket pengar så att det räcker och blir över, så Dollys man Carl är en hemmaman och det är hans eget val han tycker om att ta hand om gården och huset och enklare saker som han tycker är roligt.

Förutom att köpa en ny bil varje år så gör Dolly en otroligt många plastikoperationer hon har t ex förstorat brösten, lyft ögonen, blivit fettsugen, sprutat in kollagen i läpparna och använt botox.
Countrystjärnan äger 365 peruker så hon använd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dolly Parton

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-23]   Dolly Parton
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7997 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×