Cypern- Ett delat land (konflikt)

14 röster
18904 visningar
uppladdat: 2007-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Cypern har sedan början av 1960 talet varit en delad stat. Folket är delat i turkcyprioter och grekcyprioter. Trots detta känner besökare i Cypern inte av detta. Mellan de båda delarna finns en buffertzon (säkerhetszon) som även bevakas av FN soldater.

Problemen i Cypern har pågått sedan dem blev självständigt från Storbritannien år 1960. Innan det var Cypern ett någorlunda fridfullt land, men sedan började mycket etniskt våld härja i Cypern vilket ledde till att de båda grupperna flyttade isär mer och mer. När Turkiska trupper år 1974 invaderade den grekcypriotiska delen ledde det tillslut till att landet splittrades helt och en buffertzon skapades. Resten av värden brydde sig inte så mycket till en början eftersom dom nöjde sig med Turkiets förklaring: att den turkcypriotiska delen kunde behöva skydd på grund av sin minoritet.
Men trupperna drog sig inte tillbaka, utan fortsatte ockupera större och större områden i norr. Det grekcypriotiska folket i norr flydde söderut medans det turkcypriotiska folket i söder flyttade till de områden Turkiet hade ockuperat. Detta ledde tillslut till krig. Under kriget försvann mer än 1000 grekcyprioter. I modern tid skulle man kalla detta för en etnisk rensning.
Efter delningen 1974 uppstod ett försök till att återskapa landet, men den grekcypriotiska delen ville inte att detta skulle genomföras om inte de turkiska trupperna återkallades. Turkcyprioterna däremot ansåg att inget politiskt beslut av det slaget skulle ske om trupperna återkallades. Dem ville istället att Cypern skulle bli en federation mellan två jämställda folkgrupper. Samtidig som dem ville det ville dem även, med Turkiet bakom sig, bli en egen stat. Detta ledde istället till att ingenting gjordes.

Läget blir mindre spänt
Tidigare hade det varit väldigt spänt mellan Turkiet och Grekland på grund av förhållandet i Cypern, men spänningen lättade nu. Det var på grund av tre saker:

¤ Både Grekland och Turkiet hade nya regeringar.
¤ Det nya maktskiftet i Turkiet, med den nye ”lätt islam vänliga” regeringen.
¤ EU: s löfte till den grekcypriotiska regeringen om ett medlemskap i EU.

I april 2003 öppnade den turkcypriotiska presidenten gränsen mellan delarna så att dom som önskade kunde besöka den andra delen. Vid slutet av det året hade de allra flesta i Cypern gjort detta. Efter att gränsen öppnats gjordes ett nytt försök att återskapa ön, och det var nära att det blev så också. Men strax innan valet övertalade den turkcypriotiska ledningen FN: s generalsekreterare att ändra lite på förslaget till deras förmån eftersom dem var minoritet. När detta hände blev den grekiska sidan mindre positiva till förslaget och röstade nej.
Nu är Cypern med i EU, men endast den grekiske delen, eftersom landet inte återskapades.
Gränsen mellan sidorna är en idag öppna på några ställen och folket har fortfarande tillåtelse att besöka den andra sidan av ön närhelst dem behagar.

Jag tycker att konflikten nu bara är fånig. I början var det en annan sak när turkiska trupper ockuperade delar av Cypern och det blev krig. Hade inte den grekiska sidan röstat nej till det senaste försöket att återskapa landet så hade Cypern nu varit en enad stat. Även om jag tycker att det var ganska dumt så kan jag ändå förstå hur dem resonerade. Jag tror att dem tänkte att om dem gick med på att de turkiska trupperna skulle få stanna kvar så hade det kunnat leda till ett nytt krig, och då skulle landet förmodligen delas igen. Då skulle ju allt ha varit i onödan.
Samtidigt kan jag också förstå hur den turkiska sidan ser på saken. Eftersom dem är minoritet och kanske känner att dem behöver skydd, i alla fall i början. Jag vet inte riktigt vilken sida jag står på i det här fallet. Skulle jag vara tvungen att välja sida skulle jag nog inte veta riktigt veta vad jag skulle göra. Båda har rätt övertygande åsikter. Jag menar den grekiska sidan vill ha bort trupperna eftersom risken för ett nytt krig då kommer kvarstå, och turkiska sidan vill återskapa landet och ha kvar skyddet som trupperna ger dem.
Sen så tycker jag att det är lite dåligt att bara ena sidan får som dom vill, fastän det inte går att göra båda parterna nöjda om man har skilda åsikter. Hade utgången varit likadan om det var den grekiska delen som röstat ja? Fick den sidan som dom ville för att dem
är flera? Jag tror inte att det är så. Men egentligen om man tänker efter så behöver det ju inte vara så att det som avgör hur något slutar är antalet nej- röster. Okej det beror på om det är folket som röstar, men som jag har uppfattat det så var det inte upp till folket utan ledningen. Är det här helt enkelt en konflikt som gör sig bättre olöst? Det är den kanske.
Om Turkiet går med i EU kanske läget förändras. Turkiet har ju hittills haft stort inflytande över den turkcypriotiska delen, och det är bara den grekiska delen av Cypern som är med i EU. Men vem vet. Ett inval i EU för Turkiet kan ju leda till ett nytt val om återskapande av landet, och den turkiska delen kan ju gå med på att ta bort trupperna från landet. Man kan ju i alla fall hoppas.
Efter det senaste valet, när grekiska sidan röstade nej, ville FN på något sätt belöna den turkiska sidan för att dom hade röstat ja, men dem ville inte låta dem bli en egen stat. Istället fick dem tillåtelse att handla med EU. Man kan ju förstå att dem ville bli en egen stat, men att skapa en ny stat skulle medföra vissa problem, inte bara för turkcyprioterna, utan äve...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cypern- Ett delat land (konflikt)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-01

    gött!

  • Inactive member 2011-01-10

    hej snälla kan du hjälpa mig lite om cypern?

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-25]   Cypern- Ett delat land (konflikt)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8016 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×